Tudi Slovenci premikamo meje oblikovanja: z rdečo piko nagrajenih 10 slovenskih izdelkov
Proizvodi, nagrajeni s prestižno rdečo piko, so korak pred konkurenco, saj postavljajo smernice na področju oblikovanja. Med slovenskimi izstopajočimi izdelki končno tudi svetila, jadralne hlače in kuhinjski kompostnik.
Koliko je nagrada rdeča pika resnično "prestižna" in koliko "kupljena"?
Objavljeno: 28. marec 2019 ob 06:12
Ljubljana - MMC RTV SLO

Samoočiščevalna steklenica LARQ ima vgrajeno tehnologijo, dovzetno za svetlobo UV-C, ki preprečuje nastanek bakterij. Foto: LARQ

Strokovna komisija nagrade rdeča pika (Red Dot) je tudi letos nagradila proizvode, ki s svojim inovativnim oblikovanjem postavljajo smernice na svojem področju. V ospredju so še vedno proizvodi, ki so trajnostno naravnani, vedno pomembnejša pa je personalizacija; od avtomobilov do pohištva. Veliko nagrajenih proizvodov je izvedenih v različnih dimenzijah in barvah, s čimer so prilagojeni zahtevam in potrebam kupcev.

Komisijo je tako navdušila samoočiščevalna steklenica za vodo LARQ istoimenskega ameriškega podjetja (oblikovanje Impel Studio), ki ima vgrajeno patentirano tehnologijo, dovzetno za svetlobo UV-C, ki preprečuje razvoj bakterij in virusov v vodi, hkrati vodo sterilizira, steklenico pa ohranja čisto.

Kot mejnik na področju oblikovanja so predstavili zobozdravstveni stol Signo T500 (Morita), ki so ga oblikovali v biroju Porsche Design z vgrajenimi pametnimi pritisnimi točkami in prepoznavnimi ikonami, s katerimi si lahko pacient pri zobozdravniku natančno določi položaj stola, na katerem sedi, pri čemer je notranji motor neslišen: "Zame je ta stol novi mejnik," je dejal član komisije Wolfgang K. Meyer-Hayoz (Meyer-Hayoz Design Engineering Group).

Več kot 5.500 prijavljenih del
Na izbor za rdečo piko so oblikovalci in podjetja iz 55 držav prijavili 5.500 proizvodov, od tega jih je nagrajenih 1.549. Častno omembo je prejelo 43 proizvodov, v kategoriji najboljši med najboljšimi (Best of Best) pa so nagrajeni proizvodi podjetij: Apple, Bosch, Blackmagic Design, Ferrari, Grohe, Hyundai, LG in Sony.

Prestiž ali denar?

Med slovenskimi nagrajenci jih je letos nekoliko manj kot lani, in sicer deset, lani 12. Prav vsako leto pa se ob naznanitvi zmagovalcev v posameznih kategorijah sproži razprava, koliko je nagrada rdeča pika res "prestižna", saj naj bi bila "je itak kupljena". Tisti, ki prijavijo svoje delo, morajo namreč plačati prijavnino.

"Tudi sam sem že slišal podobne komentarje, vendar bolj v ‘gostilniških debatah’. Nagrade Red Dot se podeljujejo v različnih kategorijah. Cena prijave je odvisna od velikosti izdelka in kategorije, v kateri je izdelek prijavljen, vrednost pa se giblje okoli 500 evrov. Vsako leto je prijavljenih več kot 5.500 izdelkov, od katerih pa jih le nekaj deset v vsaki kategoriji dobi nagrado Red Dot," pove Matej Feguš, direktor podjetja Donar, ki je leta 2016 prejel nagrado za stol Nico Less oblikovalca Primoža Jeze.

Kot nadaljuje sogovornik, je cena ‘zmagovalnega paketa’ nekaj tisoč evrov in pokriva stroške enoletnega razstavljanja v muzeju Red Dot v Essnu, objavi v katalogu nagrajencev, medijski izpostavljenosti in komunikacijskem paketu.

Lidija Pritržnik iz Gorenja pa na kritike, da gre za plačljive nagrade, odgovoraja: "Udeležba na večini tovrstnih tekmovanj je plačljiva, ne le za Red Dot. Plačilo nas omejuje, da ne prijavljamo množice izdelkov s povprečno oblikovalsko kakovostjo, temveč že pred prijavo naredimo selekcijo in prijavimo le tiste, ki se približujejo kriterijem nagrade Red Dot," ob tem dodaja, da je konkurenca vsako leto večja.

V slovenski beri nagrajencev so, poleg uveljavljenih 'starih mačkov': Akrapovič, Gorenje in Donar, po dolgem času zasijala svetila (Intra Lighting), pa stojnica za izdelavo sadno-zelenjavnih sokovnikov (Nektar Natura), kuhinjski kompostnik (Plastika Skaza) in tudi jadralne hlače (Sandiline). Več v pregledu:


Stol Collodi (Donar)

Fotelj Collodi je izdelan iz recikliranega filca iz odpadne plastike. Foto: Red Dot

Navdih za oblikovanje stola Collodi, izdelanega iz industrijskega odpadnega filca, je večkrat nagrajeni oblikovalec Andraž Šapec iskal v pravljici o Ostržku italijanskega avtorja Carla Collodija. "Podobno kot Ostržek si tudi Collodi želi postati nekaj živega: predmet, ki prostor napolni s svojo dušo in energijo," pravijo v podjetju Donar, ki že več let sledi principu krožne ekonomije, ničelnim odpadkom 'zero waste' in prehodu v nizkoogljično družbo, "ki so bila tudi merila in navodila pri načrtovanju izdelka".

Posebnost stola Collodi je, da je izdelan iz odpadnega filca v kombinaciji z lesom, ki je obdelan s čebeljim voskom. "Stol je odgovor na (pre)hitro porabo naravnih virov, saj ravno dobro oblikovanje, poleg uporabe materiala poskrbi za dolgo in trajno življenjsko dobo izdelka," še dodajajo v Donarju, pri čemer poudarijo, da je v vsakem stolu Collodi približno 50 odpadnih plastenk, ki so s predelavo dobile trajno uporabno vrednost.

Collodi je sicer le začetni proizvod zastavljene serije, pravijo, ki bo vključevala tudi klubsko mizico, počivalnik za noge in barski stol, "pri katerih bomo stremeli k uporabi enakih sestavnih kosov, s čimer bi zmanjšali tudi število proizvodnih elementov".

Svetilo Dawn (Intra Lighting)

Svetilo Dawn ima umeščen LED-svetlobni vir ob robovih. Foto: Red Dot

Posebnost visečega svetila Dawn je, da svetloba ni pozicionirana centrično, svetlobni vir v obliki LED-a je nameščen v samem robu svetila, kar omogoča mehko razpršeno svetlobo, primerljivo naravnemu spektru (ime Dawn izhaja iz angleške besede jutranja zarja).

Z oblikovnega vidika je svetilo, ki ga je oblikoval italijanski arhitekt in oblikovalec Lorenzo Truant, zanimivo predvsem zaradi same oblike, saj je sestavljeno enovito, kar pomeni, da ni vidnih vijakov in višal, tudi v notranjosti ne, prav tako pa je del oblikovanja svetila tudi sam električni kabel.

Svetilo Biba (Intra Lighting)

Svetilo Biba ponuja kombinacijo treh velikosti in različnih barv. Foto: Red Dot

Kot pravijo v podjetju Intra Lighting, ki je na trgu že več kot 30 let in sodeluje s številnimi domačimi in svetovnimi oblikovalci in arhitekti, se pri opremljanju zasebnih ali javnih objektov "čuti pomanjkanje majhnih, visoko zmogljivih dekorativnih svetil". Tako so v sodelovanju z Nino Mihovec (Wilsonic Design) oblikovali elegantno svetilo preproste oblike, ki oddaja udobno svetlobo. Svetilo je v treh velikostih in različni barvni paleti, s čimer se prilagaja različnim prostorom in ambientom.

Stojnica Nektar Natura (Nektar Natura)

Stojnica za sadno-zelenjavne napitke kot odgovor na odvečno pakiranje hrane in za zdrav način življenja. Foto: Red Dot

Kot je v svoji obrazložitvi zapisala komisija rdeče pike, je Stojnica Nektar Natura Juice Stand oblikovana tako, da je pozornost usmerjena na zdrave napitke. Stojnica, ki je med drugim tudi odgovor na odvečno pakiranje hrane, ponuja pet različnih sveže pripravljenih sokov iz sadja in zelenjave, brez dodanega sladkorja. Zaradi izpopolnjene tehnologije je v primerjavi s podobnimi proizvodi prijaznejša do okolja, med drugim je izdelana tudi iz lesa. Stojnica je energetsko varčna, vgrajen pa ima tudi dozirnik, ki pijačo natoči v stekleno embalažo.

"Naš razvoj pijač in naprav za točenje pod eno streho sledi načelu, da nismo le sledilci, ampak ustvarjalci smernic na področju celovitega točenja pijač. Od tu izvira tudi ideja za razvoj Stojnice, s katero zadnji dve leti osvajamo globalni trg," pojasnijo v skupini Nektar Natura.

Sušilec ASKO T600HX (Asko Appliance AB)

Sušilec minimalnih inij. Foto: Red Dot

Gorenjeva premijska znamka Asko je oblikovala sušilnik za perilo ASKO T600HX, ki ga zaznamujejo funkcionalnost, kakovostni materiali in minimalizem. Sprednji del je narejen iz enega kosa jekla.

Idukcijska plošča Simplicity 2.1 (Gorenje)

Plošča ima tudi vgrajeno uro, ki se prižge avtomatično, ko na kuhalnik položimo posodo. Foto: Red Dot

Indukcijska plošča (Matevž Popič; Urša Kovačič, Uroš Bajt, Lidija Pritržnik) izpušča nepotrebne elemente in daje poudarek samodejnemu procesu kuhanja. Velika kuhalna površina ima štiri grelne elemente. Ko senzor prepozna, da je posoda dovolj velika, sam prižge večjo površino grelnika. Sama površina je oblikovana tako, da preprečuje poškodbe. Plošča pa ima tudi vgrajeno uro, ki se prižge samodejno, ko na kuhalnik položimo posodo, ne glede na to, ali uro dejansko vklopimo.

Kuhinjski kompostnik Bokashi Organko 2 (Plastika Skaza)

Zaradi nevpadljive oblike lahko kompostnik postavimo tudi na kuhinjski pult. Foto: Red Dot

Bokashi Organko 2 je odgovor na odgovorno ravnanje z okoljem, saj je izdelan iz reciklata, prav tako pa je uporaben predvsem v urbanih središčih in hišah brez lastnega kompostnika, kjer je organiziran odvoz bioloških odpadkov.

Kuhinjski kompostnik s pomočjo posipa s koristnimi mikroorganizmi iz ostankov sadja in zelenjave ter drugih organskih izdelkov pridela kompost za lončnice, fermentacijsko tekočino za zalivanje rastlin in biološko čistilo za odtoke. Njegova podoba je nevsiljive zaobljene oblike, zaradi česar je primeren, da je postavljen tudi kar na kuhinjskem pultu.

Vhodna vrata Pirnar Theatrica (Pirnar)

Vhodna vrata Pirnar so pravzaprav pametna vhodna stena. Foto: Red Dot

"Pri Theatrici ne govorimo več o vratih, zaradi njenih dimenzij je to vhodna stena," pravi ustanovitelj in direktor družinskega podjetja Pirnar Roman Pirnar. Ko kamere za prepoznavanje obraza na vhodni steni prepoznajo lastnika, se neslišno drsno odprejo in tudi zaprejo, brez dotika, dovolj je že pogled.

"Ideja masivne, samodejne in popolnoma brezdotične vhodne stene z vgrajenim sistemom za prepoznavanje obraza je drzna, saj pomeni prelom s pettisočletno zgodovino uporabe vhodnih vrat. Prvič v zgodovini lahko skozi vhodna vrata vašega doma vstopite, ne da bi se jih morali sploh dotakniti," doda Pirnar.

Izpušni sistem Akrapovic Evolution Line za BMW S 1000 RR (Akrapovič)

Evolution Line za BMW S 1000 RR je izdelan iz titana. Foto: Red Dot

Izpušni sistem Evolution Line za BMW S 1000 RR je "motociklistična umetnina" in "eden izmed paradnih konjev Akrapovičeve ponudbe", trdijo v podjetju Akrapovič. Izpušni sistem je izdelan iz lahkih titanovih zlitin, ki se zlijejo z linijami motocikla, hkrati pa izpušni sistem poveča tudi moč motorja in zmanjša celotno težo motocikla.

Jadralne hlače ATLAS (Sandiline)

Jadrane hlače, ki so izjemno zračne in prilagodljive gibanju telesa. Foto: Red Dot

Jadralne hlače morajo biti pri gibanju odporne in udobne, lastnosti, ki ju je pri oblačilu za v vodo težko doseči. Zaradi zasnove zračnosti se oblačilo prilagaja uporabniku v vsakem trenutku, ne glede na položaj gibanja.

Katja Štok, <a href="mailto:katja.stok@rtvslo.si">katja.stok@rtvslo.si</a>
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Bivši uporabnik
# 28.03.2019 ob 06:23
Vse pohvale oblikovalcem. Prvič slišim za Gorenjevo znamko Asko, izgleda fenomenalno. Svetila enako. Se bom pozanimal, ker me čaka opremljanje stanovanja.
MatejaPO
# 28.03.2019 ob 08:19
Seveda je oblikovanje pomembno, res pa je tale rdeča pika bold nalepka, ki si jo fantje z denarci podeljujejo drug drugemu. Izdelki sto piko so ponavadi presežek za normalno življenje prav toliko, kot smešne modne revije Vivian Westwood. In vendar se je nikoli ne naveličam. ker je lepa, naravna, pametna. bolj kot Pahor. Wanabe kultura je bila pa pri ljudeh vedno v modi, od volkov preoblečenih v ovce in slogana Ker se cenim, znamke Loreal, ni daleč. Jabolka so pa še korak naprej... individualizem in kolektivna zavest pa jedro strahu lastne nepomembnosti. Odnos do stvari. Mi še z odnosom do soljudi nismo razčistili. Tako da Akrapovič, mi z rdečo piko nič ne oponira, ker z davki manipulira. Prav tako ne Gorenje z milijonsko izgubo. Steklenica je super, bol farad tehologije kot oblike. Oblika naj bi dodala vrednost, ne samo spolirala tehnologijo...
pozitivc
# 28.03.2019 ob 06:28
lepi izdelki
eMZe
# 28.03.2019 ob 08:17
Aha, imam en pralni stroj Gorenje z rdečo piko. Zasluži si pa veliko črno piko.
Medvednik
# 28.03.2019 ob 06:57
V času, ko je embalaža pomembnejša od vsebine, je oblika ključnega pomena. Čestitke oblikovalcem.
acoschwanz
# 28.03.2019 ob 06:32
Čudovite stvari.
ElTorro
# 28.03.2019 ob 15:14
Vsako leto je prijavljenih več kot 5.500 izdelkov, od katerih pa jih le nekaj deset v vsaki kategoriji dobi nagrado Red Dot," pove Matej Feguš, direktor podjetja Donar

Potem pa preberemo, da je letos dobilo nagrado 1.549 od 5.500 prijavljenih. Torej skoraj tretjina.
JozaTuzni
# 28.03.2019 ob 14:54
Flaška za vodo 90 eur ???
Skippy
# 28.03.2019 ob 09:43
A tvoje podjetje v skupno dobro letno tudi prispeva več 10 milijonov evrov davkov?
Kekec99
# 28.03.2019 ob 06:17
Pa je Gorenje še vedno slovensko podjetje?
Bivši uporabnik
# 28.03.2019 ob 13:13
Mi pa večino njihove bele tehnike in vse deluje brezhibno. Oh, ne, kaj pa sedaj?!
MatejaPO
# 28.03.2019 ob 10:40
ne, ker je manjše. vsekakor pa ne dobi drćavnih dotacij, pomoči.tvoj komentar verjetno leti na Akrapoviča. A si se vprašal, koliko let bodo auspuhi še potrebni? Kar se tiče pa Gorenja... pa vprašite Nizozemce kaj si mislijo o prodaji in o popevkarju Bobincu.
Leviatan
# 28.03.2019 ob 08:37
Stojnica za izdelavo sadno-zelenjavnih SOKOVNIKOV ???
democenzus
# 28.03.2019 ob 22:10
dobr, ne bom nic cez oblike, ampak pralni stroji so pa tak dolgcas, glede samih ukazov, volna svila, 30 40 60..... , neki menca dve uri mal gor mal dol...., nej menca pol ure brez predolgih pavz, pol pa se 20 minut splakovanja z vec vode, 2x ozet in cao. za nekatere je pa najboljsa oh in sploh resitev, na pedaliranje...sam oblika jim ne bi bila vsec
MatejaPO
# 28.03.2019 ob 15:45
tudi mi jasno, zakaj bi kdo nagradil plastičen koš za kompostiranje... gnusno. pa ne kompost, skazene vrednote ljudi s preveč denarja in zdolgočaseno čeno, podjetnico. tele gospodične, pa se mi zdijo veliko bolj napredne.
https://www.rtvslo.si/zivljenjski-slog/moda/plecnik-v-zrcalu-duh-velikega-arhitekta-ujet-v-kose-unikatnega-nakita/482944
kislec
# 29.03.2019 ob 15:09
" Gorenjev... sušilnik za perilo .Sprednji del je narejen iz enega kosa jekla." ?? Argument za nagrado?

Na slik'ci je videti, da je narejen iz več kosov - kateri so iz jekla in kateri ne, pa pač ni videti...

Če pa mislite na "ohišje", pa domnevam, da ni samo prva stran, marveč cela škatla iz enega kosa pločevine ( - dvomim, da bi bile stranice med seboj zvarjene)
kislec
# 29.03.2019 ob 14:22
Kar pa se oblikovalcev in Gorenja tiče: Imamo njihov štedilnik, ki ga oblikoval "sam" Pininfarina (ob nakupu tega niti nisem zaznal), ki je katastrofa zaradi nagnjene "armature", na kateri so se zaradi običajnih kuharskih "prelivov" hitro vse oznake izbrisale...

Naj Pinin... raje ostane pri avtih... (in po tej izkušnji bi tudi Lešniku enako svetoval - tudi če se bo Mercedes lotil še štedilnikov).

PS Raje ne prašam, kok je G. plačal P. za to šlamastiko...

PPS Vsaka povezava med PS in "na novo ugotovljeno izgubo " G. je zgolj ...(vstavi po želji)
kislec
# 29.03.2019 ob 14:02
(Že ko je v poglavju: "Lepota bivanja"):

Najlepši prikaz lepote bivanja je brez dvoma slikc'a:

"Idukcijska plošča Simplicity 2.1 (Gorenje)" (Black power)
oliva
# 28.03.2019 ob 14:03
Čestitke!

Men je večina všeč, edino stojnica se mi zdi nepraktična.
Ful placa zavzame pa nič se ne da gor postavit, tam so sam dekorativne črte, namesto da bi bil ta prostor bolj ekonomično in domiselno porabljen (čeprav se mi zdi sicer lepa na pogled).
Nikec3
# 28.03.2019 ob 08:55
Pripravi 5000€ za aparat ter načrt kako boš zadevo nabavil, saj Aska uradno v Sloveniji ne moreš dobit.