Imel je 43 avtomobilov in 20 let dejansko živel po hotelih po vsem svetu, je pred dvema letoma povedal v oddaji Prava ideja. Foto: MMC RTV SLO
Imel je 43 avtomobilov in 20 let dejansko živel po hotelih po vsem svetu, je pred dvema letoma povedal v oddaji Prava ideja. Foto: MMC RTV SLO

Ženske se mu med drugim lahko zahvalijo za elegantno pršenje parfuma in enostavno nanašanje laka na nohte, fotografi za plastične okvirčke za diapozitive in podjetniki za stroj za brizganje plastike.

Peter Florjančič je bil rojen leta 1919 na Bledu, nato pa je živel in ustvarjal v številnih krajih po svetu. Bil je dejaven športnik, pa glasbenik, zaigral je tudi v filmih, predvsem pa je bil in je še vedno inovator svetovnega slovesa. Trikrat je postal milijonar in trikrat tudi bankrotiral.

Ob njegovi 100-letnici so v Tehniškem muzeju Slovenije pripravili razstavo, ki so jo poimenovali Živeti sanje. Kot je dejala vodja projekta Irena Marušič, je njegov opus res navdihujoč. "On ima kar 400 patentov, od tega jih je več kot 40 prišlo do faze izdelave, kar je svojevrsten dosežek."

Sorodna novica 100 let izumitelja Petra Florjančiča: "Imel sem veliko srečo"

Vragolije v šoli in zametki inovatorstva

V šoli ni blestel in je staršem s svojimi vragolijami, v katerih je bilo že mogoče spoznati zametke inovatorstva, povzročal ogromno preglavic. Med drugo svetovno vojno je brez dokumentov pobegnil v Švico, kjer je bil begunec in kjer je bilo vse odvisno od njega samega. Bil je delaven, pogumen in radoveden človek visokih moralnih vrednot, svetovljan po duši in drzen v dejanjih.

Florjančič pa je za svoje inovacije znal poiskati tudi prave ljudi, da je zamisli lahko tudi uresničil, in na tej poti se je gibal v visokih krogih kulture, mode in celo kronanih glav. "Izziv za nas je bil, kako na tako majhno površino spraviti njegovo življenje, ki je res filmsko, pravljično, v filmskem in zasebnem smislu."

Delo, radovednost, pogum

V življenju je treba delati, biti radoveden, pogumen, včasih tudi predrzen, je govoril Florjančič, a brez sreče je včasih vse zaman. Da je je imel v svojih 100 letih res veliko, je brez zadržkov priznal. Če bi moral svojih 100 let strniti v en stavek, bi ta bil: "Imel sem res veliko srečo, na pravem mestu sem bil vedno, v sekundi na pravem mestu."

Zadnja leta je Florjančič bival v radovljiškem domu starostnikov. Pred 15 leti se je vrnil v Slovenijo, ker je mami obljubil, da bo prišel umret na Bled. Spominjal se je, da mu je stričev butler Ali pred mnogo leti na Blejskem gradu iz kavne usedline prerokoval, da bo živel toliko let, kolikor je stopnic na Blejskem otoku, torej 99. "Bal sem se že, da bom umrl, a so pod vodo našli še eno stopnico. Poleg tega je tu še zvon želja in imam še malo rezerve," se je ob tej pripovedi šalil Florjančič.

Ob Florjančičevi smrti je predsednik republike Borut Pahor izrazil sožalje njegovi družini. Kot je objavil na Twitterju, je nedavno sprejel odločitev, da bo Florjančiča odlikoval za njegove navdihujoče življenjske dosežke, odlikovanje bo vročeno posthumno.

Peter Florjančič že 100 let živi svoje
Peter Florjančič