Izučil se je za dimnikarja, kar v tistih časih ni bil lahek poklic. Na terenu je delal štiri leta in v tem času je samo enkrat dobil posteljo z odejo. Foto: Radio Prvi
Izučil se je za dimnikarja, kar v tistih časih ni bil lahek poklic. Na terenu je delal štiri leta in v tem času je samo enkrat dobil posteljo z odejo. Foto: Radio Prvi

"Dober alpinist si lahko hitro, težko pa postaneš star alpinist," pravi Dušan Kukovec, novopečeni 90-letnik.

Prosti čas je namenil planinarjenju, alpinizmu in pozneje potepanju po rekah s kajakom. Ko se s spomini vrne v leta, ko je začel s svojimi hobiji, pravi, da je bilo brez opreme plezati in preživeti v gorah bistveno težje kot danes. Do cilja jih je gnala močna volja in optimizem.

Izkušnje je predajal naprej kot inštruktor gorske reševalne službe, več kot 35 let pa je bil tudi gorski reševalec.

Izučil se je za dimnikarja, kar v tistih časih ni bil lahek poklic. Na terenu je delal štiri leta in v tem času je samo enkrat dobil posteljo z odejo. Nato se je dodatno izpopolnjeval v Münchnu in tako postal vodja dimnikarske službe. Prosti čas pa je namenil planinarjenju. Ko je prehodil večino markiranih planinskih poti, ga je zamikalo plezanje. Začel je s prijateljem Vančem Potrčem in tako spoznal še druge navdušence alpinizma.

V Šaleški dolini so tudi na njegovo pobudo ustanovili Šaleški alpinistični odsek, na katerega je zelo ponosen, saj so njihovi člani preplezali pomembne smeri, in so znani tudi drugod po svetu. Leta 1969 je kot prvi Jugoslovan v navezi z znancem preplezal severno steno Eigerja. "Takrat je bilo bistveno težje plezati, saj nismo imeli nobene vremenske napovedi. S sabo smo morali vzeti za teden dni hrane, posodo za kuhanje in stvari za spanje. Danes je to lažje, mi smo takrat morali tovoriti težke nahrbtnike. To je razlika med prejšnjim in zdajšnjim alpinizmom," je povedal Kukovec.

Plezali so brez posebne opreme, enostavno so se morali znajti, da so preživeli, in z veliko dobre volje dosegali tudi uspehe. Preplezal je vse slovenske alpinistične smeri, bil v Dolomitih, na Matterhornu, Monte Rosi, Kavkazu, na Norveškem, na Novi Zelandiji in še kje. "Ko sem v gorah, se čutim bogatejšega, z vsako smerjo odkriješ nekaj novega, vse skrbi in tudi žalitve odpustiš, luštno je in greš z veseljem domov. To je to, kar te potegne."

"Dober alpinist si lahko hitro, težko pa postaneš star alpinist," pravi Dušan Kukovec, ki bo čez nekaj dni dopolnil 90 let. Foto: Radio Prvi

Po alpinizmu je čas namenil jadranju in kajakaštvu. S kajakom je šel po rekah Evfrat, kjer je veliko brzic in kanjonov, Tari, Orinoko idr. Danes s prijatelji obuja spomine in pravi, da mu ni nikoli dolgčas. Rad opazuje naravo in se zanima za astrologijo ter pravi, da mora človek vedno pozitivno razmišljati.