V skupini Tempo pravijo, da ne morejo podpisovati pogodb s televizijskimi hišami, dokler ne odkupijo vseh hiš v vasi. Foto: Radio Koper/Nataša Uršič
V skupini Tempo pravijo, da ne morejo podpisovati pogodb s televizijskimi hišami, dokler ne odkupijo vseh hiš v vasi. Foto: Radio Koper/Nataša Uršič

Potek obnove 17 zapuščenih hiš, v katerih bo živelo 17 parov iz 17 evropskih držav, naj bi snemalo ravno toliko evropskih televizijskih hiš. Skupina Tempo, ki je lastnik licence Back to the village – Vrnitev na vas, si skupaj z briško občino prizadeva pridobiti soglasje še zadnjega lastnika.

BBC je le ena izmed televizijskih hiš, ki naj bi snemala obnovo zapuščenega Slapnika, so nam pojasnili v skupini Tempo. Pogodbe z drugimi TV-hišami pa bodo lahko podpisovali šele takrat, ko bodo postali lastniki celotne vasi. Zadnja lastnica, ki mora privoliti v prodajo, živi v Avstraliji, zato se je občina Brda dejavno vključila v pridobivanje soglasja, nam je povedal župan Franc Mužič. "V mesecu, dveh bomo rešili tudi to. Sama občina se je vključila z odvetniško pisarno in računam, da bomo to zadevo izpeljali. Konec aprila bi obnovo začeli."

Kdo je investitor, v skupini Tempo še ne želijo izdati. Po grobih ocenah naj bi ta za odkup 17 hiš namenil milijon evrov, še štiri pa za obnovo. Na občini podpirajo projekt, saj se zavedajo velike promocije Brd. Po besedah lastnika licence Back to the village naj bi obnovo spremljalo na milijone gledalcev po Evropi.

"Vsekakor bi si želel, da to obnovo snema sam BBC. Tako nam je bilo od nosilca tega projekta tudi rečeno, istočasno pa tudi, da bodo to snemale tudi druge nacionalne televizije," je še dejal Mužič.

Občini ni toliko pomembno, katere televizijske hiše bodo obnovo snemale, temveč da investitor z obnovo ohrani kulturno in stavbno dediščino Slapnika, je dodal Mužič. Po obnovi naj bi vasica postala razpršeni hotel.