Mobilni heroji bodo digitalno opismenjevali starejše. Foto: Zajem zaslona
Mobilni heroji bodo digitalno opismenjevali starejše. Foto: Zajem zaslona

Izobraževanje starejših ljudi, ki bo trajalo štiri ure, bo brezplačno.

Najprej bodo z delavnicami začeli v velenjskem vzročnem mestu. Starejši bodo brezplačno pridobili znanje v digitalnih spretnostih. "Osnovne stvari, kot so kako prejemaš pošto in kako jo oddajati, slikanje," je povedala udeleženka Ivana Kraševec.

"Super, polni znanja, modrosti, izkušenj. Mi mladi pa jim damo znanje digitalnih tehnologij, tako da se obojestransko poklopijo stvari," je na vprašanje, kakšni učenci so starejši, odgovorila Edita Tamše, vodja projekta na Ljudski univerzi Velenje.

Pomembna je tudi varna uporaba digitalnih naprav, varovanje zasebnih podatkov – da bi vse to približali zlasti starejšim, je zdaj na voljo mobilna enota. "Moram reči, da sem izjemno vesela, da gremo tokrat na podeželje, na obrobje Slovenije, kjer je najtežje dobiti informacije, kjer je največ starejših, ki to potrebujejo. Zato da se bodo znali naročiti pri zdravniku, da bodo znali kakšen račun plačati," je povedala Brigita Gorjup, direktorica Ljudske univerze Velenje.

"Ta projekt mobilne učilnice je pomemben, ker se mobilna učilnica pripelje do starejših, ni treba, da se oni pripeljejo k nam. Da pride tudi v najbolj oddaljene kraje, da v domačem okolju dobijo podporo," je povedala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

In še več razpisov je za digitalno izobrazbo starejših po Sloveniji. "V letošnjem letu v okviru tega projekta, ki trenutno poteka, ki ga izvaja Ljudska univerza Velenje, je predvideno, da bodo usposobili 2000 starejših," je še povedala ministrica.

Mobilna enota bo najprej prekrižarila Savinjski in Šaleški konec, potem pa še v sedmih mesecih druge pokrajine.

Enota Mobilni heroji se vrača na delo