Svet - Novice - Moja generacija

Človeštvo letos najhitreje doslej izčrpalo letne naravne vire

Naravni viri, ki jih je Zemlja sposobna obnoviti v enem letu, so po izračunih organizacije Global Footprint Network na današnji dan porabljeni. Letos je dan ekološkega dolga najbolj zgodnji doslej, zato organizacija poziva k spremembi načina življenja.
27

Poljska v boj proti "smetarski mafiji", ki sežiga tujo odpadno plastiko

Na Poljsko nezakonito prihajajo velike količine plastičnih in drugih odpadkov iz tujine, predvsem iz Velike Britanije, ki jih nato "smetarska mafija" na skrivaj sežiga. Varšava se je temu postavila po robu.
48

Boris Johnson bo novi britanski premier

Boris Johnson je bil (pričakovano) izvoljen za vodjo konservativne stranke, hkrati pa bo v sredo postal novi premier Velike Britanije. Na položajih bo zamenjal Thereso May.
287

Alternative Googlovemu iskalniku, ki jim je mar za zasebnost

Dandanes ni treba več v kameno dobo, če želite iskati po svetovnem spletu in ostati zasebni.
49

Mednarodna nagrada Janku Petrovcu za dokumentarni film o Malti

Dopisnik RTV Slovenija iz Rima Janko Petrovec je za dokumentarni film 'Malta - sence gospodarske rasti' prejel priznano nagrado Cristiane Matano 2019, za katero upa, da mu bo pri novinarskem  delu v Italiji odprla nekatera zaprta vrata.
10

"Moč izobraževanja, da spremeni življenja in svet, je izjemna"

"Pritiski na vlade so veliki, tako da ne moremo pričakovati, da bodo v nedogled financirale izobraževanje. Pripraviti se moramo na prihodnost in izobraževalne institucije so brez dvoma najboljša naložba. So prihodnost naših držav, gospodarstev in sveta!"
34

David Attenborough na odru Glastonburyja: "Hvala, hvala!"

David Attenborough, "kralj dokumentarcev o naravi", se je nenapovedano pojavil na odru festivala Glastonbury in pozdravil prepoved plastenk, ki so jo uvedli organizatorji letošnjega glasbenega dogodka. Udeleženci festivala naj z ukrepom ne bi imeli težav.
6

Prve ladje bodo kmalu izplule na komercialni kitolov

V ponedeljek bo po kratki molitvi za bogat ulov in varnost na morju pet ladij na severu Japonske izplulo na lov na kite. Japonska tako po 30 letih znova začenja komercialni kitolov.
38

"Starost je le beseda" - seniorji preplavili modni svet

"Življenje se začne pri 70 letih. Bodimo srečni in se zabavajmo." To je geslo vse več Južnih Korejcev, ki se v zrelih letih preizkušajo kot manekeni in obrazi različnih kampanj.

Umrla je modna ikona in ena najbogatejših ameriških dedinj Gloria Vanderbilt

Pri 95 letih je umrla ameriška oblikovalka, igralka in umetnica Gloria Vanderbilt, ki je veljala za pravo modno ikono. Žalostno novico je sporočil njen sin, znanI televizijski voditelj Anderson Cooper.
2

Na novo obnovljena jadrnica iz 19. stoletja po trku z ladjo potonila

Stara lesena jadrnica Elbe No. 5, ki so jo pred kratkim obnovili, kar je stalo 1,5 milijona evrov, je doživela tragični konec. Po trku s tovorno ladjo se je v bližini Hamburga potopila.
5

Poslovil se je dubrovniški trubadur, skladatelj Đelo Jusić

V zagrebški bolnišnici je v 81. letu starosti umrl Đelo Jusić - dubrovniški skladatelj, dirigent in kitarist ter tudi jugoslovanski predstavnik na Pesmi Evrovizije leta 1968. Ustvarjal je tudi orkestralno, scensko in filmsko glasbo.
3

Brigitte Bierlein prva avstrijska kanclerka

Avstrijsko prehodno vlado bo do jesenskih predčasnih volitev vodila dosedanja predsednica avstrijskega ustavnega sodišča Brigitte Bierlein.
11

Gladina morja bi se lahko povišala bolj, kot so pričakovali doslej

Znanstveniki predvidevajo, da bi se lahko gladina morja zaradi pospešenega taljenja ledu na Grenlandiji in Antarktiki do konca stoletja povišala bolj, kot so pričakovali doslej.
100

Ne asteroid, človek bo uničil na milijone vrst živali in rastlin

Si predstavljate svet brez čebel, medvedov, slonov? Za množično izumrtje vrst so bili v preteklosti 'krivi' veliki asteroidi ali izbruhi ognjenikov, tokrat bo za izumrtje milijonov vrst živali in rastlin kriv človek.
171

RTV v živo
18:00 Ozare
18:10 Naj vam tekne: Dobrote morja ali z morja na krožnik
18:00 Burkež Pavliha, dokumentarni film, ponovitev
18:55 Videotrak
18:00 Poročila
18:15 Glasbena preobleka ponovitev: Glasbena preobleka - Steely Dan ponovitev
Facebook