Svet - Novice - Moja generacija

Na Antarktiki izmerili 20,75 stopinje Celzija, kolonije pingvinov izginjajo

Prvič v zgodovini so na antarktičnem otoku Seymour izmerili dnevno temperaturo, ki je presegla 20 stopinj Celzija, še pred enim tednom je bilo izmerjenih 18,3 stopinje Celzija.
295

WHO: Trenutno nismo v pandemiji, smo pa v fazi epidemije z več žarišči

Predsednik Kitajske Ši Džinping je na zasedanju politbiroja partijskim funkcionarjem ukazal, da morajo narediti prav vse, da zaustavijo širjenje novega koronavirusa 2019-nCoV, ki na preizkušnjo postavlja celotni kitajski sistem vladanja.
119

Kenin - Muguruza presenetljiv finale Melbourna

21-letna Američanka Sofia Kenin je s 7:6, 7:5 izločila prvo igralko sveta Ashley Barty in se uvrstila v finale Odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. Tam se bo pomerila z Garbine Muguruzo, ki je bila s 7:6, 7:5 boljša od Simone Halep.
16

Mesta na jugu Evrope se spopadajo z visokimi koncentracijami smoga

V Italiji, Srbiji in Bosni in Hercegovini se v več mestih kopljejo v visokih koncentracijah smoga. Prebivalci ponekod že protestirajo in zahtevajo ukrepanje oblasti.
77

117 svečk najstarejše živeče Zemljanke

V domu starejših v Fukuoki je bilo danes veselo – priredili so veliko zabavo za njihovo oskrbovanko, ki pa ni le najstarejša oseba v domu ali na Japonskem, pač pa kar na celem svetu.

"Vroče" v letu 2019: vseprisotna Greta, ustavna obtožba Trumpa in ljudstvo na ulicah

Leto 2019 se je začelo "zunajzemeljsko" ‒ sonda Nova obzorja je preletela najbolj oddaljeno nebesno telo, kar jih je človeštvo preučevalo, od Zemlje oddaljeno 6,4 milijarde kilometrov. A sledile so običajne "tuzemske" težave.
47

Sydneyju grozita "megapožar" in rekordno visoke temperature

V bližini Sydneyja v Avstraliji se je razplamtel "megapožar", ki je pogoltnil več kot 20 hiš. Državi se morda obeta celo nov vročinski rekord. Zdravniki od oblasti zahtevajo, da zaradi požarov in vročine razglasijo izredne razmere za javno zdravje.
95

Konservativci dobili absolutno večino – Johnson obljublja izvedbo brexita

Britanski konservativci so na predčasnih volitvah osvojili absolutno večino, ki premierju Borisu Johnsonu omogoča enostavnejšo izvedbo brexita. Laburisti pa so utrpeli hud poraz, vodja Jeremy Corbyn je napovedal odstop.
456

Francija v strahu pred protesti malce popustila pri pokojninski reformi

Francoski premier Edouard Philippe je naznanil pokojninsko reformo, ki bo po novem zadevala le Francoze, rojene leta 1975 in pozneje. Vlada je tako malce popustila sindikatom, ki so svoje nezadovoljstvo s predvidenimi spremembami izražali s protesti.
15

Evropski parlament razglasil izredne podnebne razmere

Evropski poslanci so na zasedanju v Strasbourgu sprejeli resolucijo o razglasitvi podnebnih in okoljskih izrednih razmer v Evropi in po svetu. Simbolična resolucija zahteva skladnost zakonodajnih predlogov s ciljem omejevanja globalnega segrevanja.
131

Raven reke Krke na Koroškem najvišja v zadnjih 30 letih

Na jugu Avstrije so zaradi obilnih snežnih padavin in dežja razmere zaostrene. Reka Krka na Koroškem je dosegla najvišjo gladino v zadnjih 30 letih, tudi več jezer je prestopilo bregove.
12

V Benetkah najvišja raven vode v več kot 50 letih

Odkar v Benetkah od leta 1923 zapisujejo višino gladine vode, so le enkrat izmerili višjo kot preteklo noč, ko je bila visoka kar 187 centimetrov, in sicer leta 1966, ko je znašala 194 centimetrov.
37

Morales v Mehiki: Razlog za proteste so bila prizadevanja za enakost in pravičnost

Donedavni bolivijski predsednik Evo Morales, ki je po protestih in predvsem pritisku vojske in policije v nedeljo odstopil, je sprejel politični azil v Mehiki. Ob prihodu v to državo je napovedal nadaljevanje političnega boja, dokler bo živ.
225

Dvig morja od 0,6 do 2,1 metra: grožnja za več sto milijonov ljudi

Gladina morja bi se v 21. stoletju lahko dvignila – kot posledica podnebne krize – od 0,6 do 2,1 metra, s čimer več sto milijonom ljudi grozi, da bodo izgubili domove, ocenjuje najnovejša študija revije Nature Communications.
156

70-letna dama namerava prehoditi pot od Benetk do Pekinga

Italijanka Vienna Cammarota se je odločila, da se bo kljub svojim sedmim desetletjem odpravila po sledeh Marca Pola in se prihodnje leto peš odpravila na popotovanje od Benetk in Pekinga. Spati namerava v šotoru in se orientirati s pomočjo zemljevida.
5

RTV v živo
07:00 Dobro jutro
09:05 Počitniški krompir
06:00 Napovedujemo
09:00 Videotrak, ponovitev
08:05 Svetovalni servis: Ribolov in ribištvo
08:30 Dober dan z Anjo
Facebook