Bo Afrika, "celina mladih", gostiteljica olimpijskih iger leta 2032?
Če pustimo ob strani Antarktiko, med vsemi celinami le Afrika nikoli ni gostila olimpijskih iger. Mednarodni olimpijski komite (MOK) je obljubil, da se bo to zgodilo leta 2032 ali leta 2036.
Za mladinske olimpijske igre leta 2022 je najbolj "vroč" kandidat Senegal
Objavljeno: 14. februar 2018 ob 06:40
Ljubljana - MMC RTV SLO

Sive Speelman
Barve Južne Afrike v Južni Koreji predstavlja alpski smučar Sive Speelman. Foto: Reuters
Dakar
Afriški člani MOK-a 'navijajo', da bi senegalska prestolnica Dakar čez štiri leta gostila mladinske olimpijske igre. Je to dober obet tudi za 'prave' igre? Foto: Reuters
Tirunesh Dibaba
Ena najuspešnejših afriških športnic je etiopijska tekačica na dolge proge Tirunesh Dibaba, ki ima z olimpijskih iger že tri zlate in dve bronasti medalji. Foto: Reuters
Johannesburg
Finale svetovnega nogometnega prvenstva leta 2010 je potekal na stadionu Soccer City v Johannesburgu. Prvaki so postali Španci, ki so v finalu premagali reprezentanco Nizozemske. Foto: Reuters
Nigerijke
Nigerijske članice ekipe za bob v Pjongčangu. To je sploh prva afriška ekipa v katerem koli zimskem športu na olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Thomas Bach
Predsednik MOK-a Thomas Bach je dejal, da Afrike ne želi več pustiti čakati. Foto: Reuters
London
London je edino mesto na svetu, ki je bilo že trikrat gostitelj olimpijskih iger. Peking pa bo čez štiri leta postal prvi, ki bo gostil tako poletne kot zimske igre. Foto: Reuters

Če pustimo ob strani Antarktiko, med vsemi celinami le Afrika nikoli ni gostila olimpijskih iger. Mednarodni olimpijski komite (MOK) je obljubil, da se bo to zgodilo leta 2032 ali leta 2036.

Jasno pa je že, da bo Afrika leta 2022 gostila "mini olimpijski dogodek" - poletne mladinske olimpijske igre, kot je druženje mladine z vsega sveta imenoval predsednik MOK-a, Nemec Thomas Bach. Ta dogodek se podobno kot prave olimpijske igre deli na poletne in zimske igre; prve poletne so potekale leta 2010 v Singapurju, prve zimske pa dve leti pozneje v Innsbrucku. Na igrah lahko tekmujejo športniki, stari med 14 in 18 let. Letošnje mladinske olimpijske igre bodo potekale v Buenos Airesu, čez štiri leta pa bo že na vrsti Afrika, čeprav se MOK v sodelovanju z afriškimi državami še ni odločil, katero mesto bo izbral za gostitelja. "Afrika je dom velike množice izvrstnih olimpijskih športnikov. Afrika je celina mladih. Zato želimo mladinske olimpijske igre leta 2022 ponesti v Afriko," je pred kratkim dejal Bach.

Poznavalci menijo, da je ta poteza nakazala, da tudi Afrika ni več daleč od tega, da bo končno postala gostiteljica največjega športnega dogodka na svetu. Zaradi podnebja so seveda mogoče le poletne igre. Kot je znano, bo gostitelj poletnih iger leta 2020 Tokio, leta 2024 se bodo najboljši športniki sveta zbrali v Parizu, še štiri leta pozneje pa v Los Angelesu. Potem pa naj bi priložnost le dobila tudi ena izmed afriških držav.

"Afrike ne želimo več pustiti čakati, čeprav se zavedamo, da celina morda še ni pripravljena na organizacijo tako velikega dogodka. Z mladinskimi olimpijskimi igrami želimo navdihniti države v Afriki, da bi postale samozavestne in izmed več možnosti izluščile mesto, za katero menijo, da bi lahko bilo odličen gostitelj olimpijskih iger leta 2032 ali 2036," je pred dnevi dejal Bach.

Evropa igre gostila 30-krat, Severna Amerika 12-krat
Na zimskih olimpijskih igrah, ki trenutno potekajo v Pjongčangu v Južni Koreji, ima svoje predstavnike osem afriških držav (Gana, Madagaskar, Nigerija, Togo, Maroko, Eritreja, Kenija in Južna Afrika) med njimi največ pozornosti vzbuja nigerijska ženska ekipa za bob, ki je sploh prva ekipa iz Afrike, ki sodeluje na zimskih igrah. Več kot 50 afriških držav je članic MOK-a, afriški športniki pa so na poletnih igrah v Rio de Janeiru osvojili skupaj 45 medalj, kar je rekordna bera do zdaj.

Kljub tem izidom in množici vrhunskih športnikov Afriki še nikoli niso zaupali organizacije iger. Evropa je po drugi strani olimpijske igre gostila 30-krat, Severna Amerika 12-krat, Azija sedemkrat (in jih bo še dvakrat - leta 2020 v Tokiu in leta 2022 v Pekingu; Peking bo s tem postal prvo mesto gostitelj tako poletnih kot zimskih iger), Avstralija dvakrat, Južna Amerika pa enkrat - leta 2016 v Riu de Janeiru.

Durbanu odvzeli igre Commonwealtha
Prva ovira do gostovanja poletnih olimpijskih iger v Afriki je seveda - denar. Lani so južnoafriškemu mestu Durban odvzeli igre Commonwealtha leta 2022, potem ko so mestne oblasti predstavile zelo okleščen proračun. In to čeprav ima Južna Afrika med vsemi afriškimi državami najrazvitejše gospodarstvo, država pa je leta 2010 uspešno gostila tudi drugo največje športno tekmovanje na svetu - svetovno nogometno prvenstvo.

Morda je presenetljivo, da se za organizacijo že omenjenih mladinskih olimpijskih iger leta 2022 največkrat omenja - Senegal. Predstavniki MOK-a so to državo na zahodu Afrike že obiskali in bili zadovoljni z videnim, zato njegova prestolnica Dakar trenutno velja za favorita, piše ameriška agencija Associated Press. "Senegal je zelo razvita in omikana država. Prepričana sem, da bi jim uspelo gostiti tak dogodek. Imajo bogato kulturo in vsi bi bili zelo ponosni, da bi mladinske igre podelili prav Senegalu," je nedavno dejala predstavnica MOK-a iz Gambije Beatrice Allen. Kenijski član MOK-a Paul Tergat se je strinjal: "Vsi smo čakali na to. Člani MOK-a iz Afrike želimo zagotoviti, da bo Afrika res dobila organizacijo teh iger."

Govorice o tem, da bi lahko MOK največje druženje športnikov na svetu v kratkem podelil Afriki, sicer krožijo že kakšno desetletje. A želje so eno, resničnost pa drugo. Čeprav se je Južna Afrika izkazala z goščenjem svetovnega prvenstva, pa so olimpijske igre še mnogo večji dogodek, saj zahtevajo še več infrastrukture in usklajenosti med različnimi športnimi zvezami in nacionalnimi olimpijskimi komiteji. V nasprotju z njimi je treba na svetovnem nogometnem prvenstvu poskrbeti "le" za osem do 12 nogometnih stadionov.

Za Soči porabili 50 milijard, za Peking 40
Zaradi ogromnih stroškov, ki spremljajo organizacijo iger, že mnoge razvite in bogate države dvakrat premislijo, preden se spustijo v ta projekt, kaj šele razvijajoči se trgi. Rusija je za organizacijo zimskih olimpijskih iger v obmorskem Sočiju leta 2014 zapravila kar okoli 50 milijard dolarjev, Peking je za organizacijo poletnih iger leta 2008 namenil okoli 40 milijard dolarjev. Zneski so torej vrtoglavi.

Ob tem ne gre spregledati tudi dejstva, da večina olimpijskih športov v Afriki ni razvitih ali priljubljenih, kar pomeni le malo že obstoječih objektov in malo domačih navijačev. Nesojeni prireditelji iger Commonwealtha leta 2022 v Durbanu so na primer kratko malo sporočili, da ne mislijo graditi velodroma, ker zanj nimajo sredstev, poleg tega ga po igrah nihče ne bi uporabljal. Za gostitelja iger so nato določili Birmingham v Angliji. Tudi teh iger Afrika še nikoli ni gostila.

"Afrika je bila predolgo na obrobju"
Nekateri pa poudarjajo, da bi kljub visokim stroškom in težavam prav olimpijske igre Afriki kot celini lahko dale nov zagon in bile odlična priložnost, da vsemu svetu pokaže tako svoje dosežke kot zgodovino. To želijo z igrami dokazovati predvsem Azijci. "Afrika je celina, ki je predolgo životarila na obrobju našega olimpijskega gibanja," je opozoril član MOK-a iz Maroka Nawal El Moutawakel.

Na zasedanju MOK-a pred začetkom iger v Pjongčangu je Thomas Bach zbrane vprašal, ali podpirajo Afriko kot eno izmed prihodnjih gostiteljic olimpijskih iger. Po dvorani se je razleglo ploskanje in kimanje. "Čestitke, Afrika. Tvoj čas je prišel," se je odzval Bach.

Mednarodni olimpijski komite v Afriki že deluje z nekaterimi programi. Tako so v Lusaki v Zambiji leta 2010 odprli prvi športni center za več kot 10.000 mladih, ki se lahko udeležujejo različnih športnih, kulturnih, izobraževalnih in socialnih programov. Leta 2017 pa je MOK skupaj z Visokim komisariatom Združenih narodov za begunce (UNHCR) ustanovil Olimpijski sklad za begunce, ki skuša na območjih, na katera so se zatekli begunci in razseljeni, ustvariti vsaj minimalne možnosti za varno športno udejstvovanje. Največja takšna programa delujeta v Ruandi in Etiopiji.

Azijci ne nameravajo odnehati
Če se bo kakšno afriško mesto v resnici odločilo, da v prihodnosti poskusi z organizacijo iger, pa bo soočeno z ostro konkurenco, predvsem iz Azije. Čeprav bo ta celina gostila kar tri zaporedne olimpijske igre, pa vnema azijskih mest ne popušča. Japonski Saporo je tako že napovedal, da se bo potegoval za organizacijo zimskih iger leta 2026. MOK je dal Japoncem nov zagon, ko je jasno povedal, da bo njihovo kandidaturo dovolil, čeprav zimske igre zdaj potekajo v Južni Koreji, čez štiri leta pa se bodo smučarji, tekači, skakalci, deskarji, drsalci in drugi zbrali v Pekingu.

"MOK-u je glavna prilagodljivost. Želimo izbrati mesto, ki bo najboljši prireditelj iger in najboljši gostitelj športnikov z vsega sveta. Ne moremo že vnaprej nikogar izključiti. Trenutno potekajo pogovori. Sprejeli bomo vsakega, ki se želi z nami pogovarjati," je dejal Juan Antonio Samaranch Jr, podpredsednik MOK-a in sin nekdanjega istoimenskega predsednika.

Pri olimpijskih igrah, kot je znano, ni nobenih pravil glede gostiteljstva ali rotirajočega "pravičnega" sistema med celinami. Za zimske olimpijske igre leta 2026 sta zanimanje pokazala tudi Sion v Švici in švedska prestolnica Stockholm pa tudi nekatera avstrijska, ameriška in kanadska mesta. Odločitev o prireditelju teh iger bo, kot je to običajno, padla sedem let pred samim dogodkom, torej prihodnje leto.

Pozabljeni Indija, Karibi, Bližnji vzhod
Poleg Afrike olimpijskih iger med večjimi regijami nikoli niso gostili še Karibi, Indija, jugovzhodna Azija in Bližji vzhod. Za največjega poraženca med mesti sicer velja Detroit v ZDA, ki se je za igre neuspešno potegoval že sedemkrat. Budimpešti je spodletelo šestkrat, Carigradu petkrat, Madridu, Buenos Airesu, Lozani, Philadelphii in Chicagu pa štirikrat.

Igre je največkrat, trikrat, gostil London (v letih 1908, 1948 in 2012), po njegovi poti gresta tudi Pariz in Los Angeles.

Anja P. Jerič
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
ST11
# 14.02.2018 ob 06:48
Zahodne drzave se otepajo OI zaradi neznanskih stroskov, zdaj pa bi to, v imenu politicne korektnosti, storila neka afriska drzava,

Naj, namesto stadionov, raje zgradijo kaj pametnega za svoje prebivalce.
kvisko75
# 14.02.2018 ob 06:50
Upam, da nimajo v planu zimskih OI...
paver
# 14.02.2018 ob 06:45
Nimajo za jest, pa se bojo šli neko bogatijo!
Tetameta
# 14.02.2018 ob 07:07
Glede na to, da se vsi Afričani selijo v Evropo, ne bo kake razlike tudi, če bodo igre leta 2032 v kaki Nemčiji, Italiji ali na Švedskem...glede na prebivalce bo izgledalo, kot da so igre v Afriki...
mito77
# 14.02.2018 ob 07:03
Celina mladih? Seveda, če zdravstveni sistem ne funkcionira, potem je delež mladih večji. Ampak jaz se s tem ne bi hvalil.
zapravico
# 14.02.2018 ob 07:47
V Afriki rabijo vodnjake,ne pa olimpijske igre,to je pa tako če kre-teni vodijo svet
lfcfan
# 14.02.2018 ob 07:01
Naj dajo zimske v Ekvatorialno Gvinejo. Ne bo veliko slabse kot letos.
sosman
# 14.02.2018 ob 07:40
In spet propaganda... Se kdo vpraša, zakaj so lačni v Afriki že desetletja? Komu to koristi?
Murko
# 14.02.2018 ob 07:47
No, če smo odkriti, tudi niso v stanju gostiti olimpijskih iger. Ne materialno, ne iz varnostnega vidika. Po vsej verjetnosti bo to vzrok.
cairns
# 14.02.2018 ob 09:38
"Čestitke, Afrika. Tvoj čas je prišel," se je odzval Bach.

Nimajo vodovodov, cest, kanalizacije in ostale infrastrukture pa bi se šli Olimpijado. Zaradi mene lahko, a sem prepričan da bodo stroške pokrile vse države na svetu. Saj veste SMS Olimpijada 5 na 1919.
Enakost za vse
# 14.02.2018 ob 09:53
Afrika je dober predlog, seveda pa so vse discipline, ki so zdaj del OI prilagodi objektom na afriških tleh. Recimo tek pred lačnim levom zamenja vse šprinterske discipline, plavanje čez reko Maro v času selitev čred, ko je polna krokodilov, streljanje na premikajoče tarče, kar je v veliko afriških državah zdaj kar vsakdanjik, borilni športi z bojevniki Boka Harama, ekipe iz VB in USA (OXfam, modre čelade) bi pa tekmovali v hitrostnem seksanju s prostitutkami, bonus točke dobijo če so mladoletne. Torej z lahkoto, brez stroškov za objekte, stroški za nastanitev se bojo hitro zmanjšali, edini realni strošek so najemi vil s strani dobrodelnih organizacij za "mogule"
cairns
# 14.02.2018 ob 09:36
Bo Afrika, "celina mladih", gostiteljica olimpijskih iger leta 2032?

Afrika je upravičeno dobila naziv ''celina mladih'' ker tam ne znajo skoraj nič drugega kot serijsko delat otroke. Te otroke potem hrani ves svet, ker si v svoji zaostalosti ne znajo pridelati dovolj hrane.
zebljicona
# 14.02.2018 ob 08:05
1. Zimske OI v Kinšasi. Če ne uspejo, je kriv Trump ali pa vsaj Evropa, do katere imajo potem vsi pravico priplavati in tu živeti od sociale.

2. Nekdo je že zapisal: 2032 bodo imeli med publiko večino Afričanov v polovici Z Evrope.
17
# 14.02.2018 ob 07:28
@HOR, sneg je eno, smučišča in ostalo pa je drugo. nimajo niti infrastrukture, prenočišč, ...
skakalnice, dvoran, drsališč, smuk proge,...
sosman
# 14.02.2018 ob 08:30
Že, ampak nekomu koristi, da pridejo v Evropo na socialno dudico. Raji ne. Tistim ograjenim v gradovih, ki se nikoli ne družijo s plebejci, pa mogoče malo bolj.
torcida_ce
# 14.02.2018 ob 08:15
Ni bilo olimpijskih iger na Karibih? Hja. Res bi jih lahko dali na Haiti enkrat
PomisliSe1x
# 14.02.2018 ob 10:29
ali lahko nekdo pogleda te stevilke, premisli in mi lahko nekdo racionalno odgovori:

zadnjih 60 let (od konca kolonij!) poslusamo, kako nimajo hrane, da je lakota itd - v tem casu se je njihovo stevilo naraslo iz 200 milijonov na milijardo! PETKRAT vec v casu lakote in zalaganja s pomocjo. Do konca stoletja so projekcije da jih bo STIRI MILIJARDE!!!! Ze zdaj hodijo v Evropo, sigurno se bo ta trend le se vecal.
POVEZAVA

Mimogrede Evropejcev je okoli 0.5 milijarde in nase stevilo se manjsa

ok, kako je lahko posteno in fer, da mora Evropa posiljati pomoc Africanom, ce je njih vedno vec, in nas vedno manj. Zakaj moramo sprejeti Africane?
Ce Evropa postane Afrika stevilka 2, zakaj je to dobro?

Hvala lepa za vsak resen premisljen odgovor
cairns
# 14.02.2018 ob 10:11
zeuss-zeng
Jaz bi pa prej predlagal , da naj se afriko pusti s temi neumnostmi pri miru in Afričanom raje zahodni svet zagotovi investicije v sonaravno kmetijstvo in živinorejo

To se dela že najmanj 60 let in do sedaj ni pokazalo nobenega efekta.
vrtojb5
# 14.02.2018 ob 08:31
MOK krvosesi iscejo nove žrtve. Evropa se je izpela, Azija se bo kmalu, treba iskat naprej. Kot virus. V sedanji obliki so olimpijske igre samo ogromen strošek.
slamič
# 14.02.2018 ob 07:57
OI tega leta sploh ne bo več..
dule95
# 14.02.2018 ob 07:21
Če pa Afriki dodelijo OI, potem so lahko tudi pri nas!
freezbee
# 14.02.2018 ob 07:21
Zimske olimpijske v afriki bi bile nekaj.
artoum
# 14.02.2018 ob 09:45
cairns
Afrika je upravičeno dobila naziv ''celina mladih'' ker tam ne znajo skoraj nič drugega kot serijsko delat otroke. Te otroke potem hrani ves svet, ker si v svoji zaostalosti ne znajo pridelati dovolj hrane.

hja . obstaja rek , da je človeka potrebno naučiti uloviti ribo. ne pa, da jo k njemu prineseš. na žalost je res nekako v tem kontekstu, da , več ko jim bomo prinesel , bolj se bodo štancal ........ naprej raje nebi , da ne bom česa obtožen......
Bivši uporabnik
# 14.02.2018 ob 08:26
In spet propaganda... Se kdo vpraša, zakaj so lačni v Afriki že desetletja? Komu to koristi?
Ni tako enostavno, sploh za Evropo ne.
V Afriki so vsako leto "manj lačni" in vsako leto jih je tam veliko več.
Danes jih je že ca 1 milijarda, čez 30 let pa jih bo 2,5 milijarde. Kam bodo šli - v Evropo.
Ob tem velja omeniti tudi to, da bo ob taki množici hitro zmanjkalo prostora za afriške živali, ki jih danes cel svet občuduje.
zeuss-zeng
# 14.02.2018 ob 10:04
Jaz bi pa prej predlagal , da naj se afriko pusti s temi neumnostmi pri miru in Afričanom raje zahodni svet zagotovi investicije v sonaravno kmetijstvo in živinorejo , se jim vrne naravne vire posebno vodo , se jim omogoči namakanje površin kjer je to možno , ne pa da podkuje njihove vlade in se NE gre nevladništvo na način organiziranja orgij kot je bil nedaven slučaj z Oxfamom ...
PomisliSe1x
# 14.02.2018 ob 10:03
prej celina neodgovorno visoke natalitete

ce lahko organizirajo olimpijado je v Afriki dovolj dobro zanje


SAMI SO ODGOVORNI ZASE!!! MI NISMO ODGOVORNI ZANJE!!!
mojo
# 14.02.2018 ob 07:22
Nič proti Afriki (še več, za precejšen delež njihove revščine krivim severno atlantske države), ampak mislim, da gre tu za politično korektnost.

PS: a afriške države so že na Eurosongu? :)
artoum
# 14.02.2018 ob 09:39
tale sedanji trend da morajo igre ( ali pa sp v nogometu) v vsako vas na tem planetu je malo mimo. gradnja objektov za instant uporabo je predraga. mislim , kaj bodo korejci s to bob stezo naslednje leto delal ? ali pa če pogledamo rusijo in njihov soči. ali pa brazilce , ki ti gredo delat štadion sredi amazonke za štiri tekme?
kakšen objekt na novo že , ne pa vse od kraja.
sik
# 14.02.2018 ob 08:04
in to je novica pomembna za prvo stran ?
whitwice
# 14.02.2018 ob 11:27
Afrika rab kontracepcijo, kondome, izobrazene posameznike, ne pa OI.
cairns
# 14.02.2018 ob 10:16
No pa smo dočakali.

Politična korektnost je prišla tudi v šport.

Kdor bo karkoli rekel proti temu da Afrika organizira OI, pa čeprav dobronamerno, bo ožigosan za rasista, fašista, ekstremnega desničarja, šovinista............
mrgoda
# 14.02.2018 ob 09:12
"...nič proti Afriki (še več, za precejšen delež njihove revščine krivim severno atlantske države)"

wow, kako zrelo in nekonvencionalno mnenje
/* sarcasm off */

škoda, da nisi zapisal še, da noben človek ni ilegalen, potem bi pa res pokril večino bedastih, klišejskih mnenj
mali_piscek
# 14.02.2018 ob 08:38
non parel

Za belce je Afrika bila in je dobra samo za krajo ljudi za svoje sužnje, kolonializem, krajo njihovih naravnih bogastev in povzročanje medetičnih vojn na tej večno izkoriščani celini s strani belcev, da jim lažje kradejo naravna bogastva.

Dobrine, pridobljene s to krajo, uživaš tudi ti. Če se jim odrečeš, bom verjel v tvojo iskrenost. Predlagam ti, da greš živet tja kot aktivist in rešiš ta svet pred nepoštenostjo, o kateri pišeš. Ampak živi brez pridobitev zahodne civilizacije, drugače si hipokrit
Mimobeznik
# 14.02.2018 ob 12:28
Sicer Nigerija ni edina, ki svoje ilegalce prelaga na Evropo, medtem ko doma gradijo svoje Dubaje, podobno strategijo ima tudi Kongo-Kinšasa.

La cité du Fleuve_50centy_
# 14.02.2018 ob 08:14
sam ne zimskih ;)
Mimobeznik
# 14.02.2018 ob 12:18
Mi je pa zanimivo, kako npr. v Lagosu gradijo svoj afriški Dubaj:

Eko Atlantic City,


med tem ko v Evropi beremo razna poročila EK o izrednem stanju in pomoči tej državi in letno sprejmemo 40 - 50 000 Nigerijcev, ilegalcev.
koust
# 14.02.2018 ob 10:43
Gledam PyeongChang 2018. Gledalcev ni, vreme obupno, olimpijskega žara nikjer. Zakaj? Samo zato ker imajo dovolj denarja da so jih kupili? Ahhh. Denar sveta vladar.
Osebno so mi bile daleč najbolj všeč ZOI v Lillehammerju na Norveškem 1994. Ogromno gledalcev kljub podobnim temperaturam kot v Pyeongu, olimpijski duh se je čutil na vsakem koraku. Zaradi mene bi s takim načinom in filozofskim pristopom gostili vse ZOI v naslednjih 100 letih.
Če si bo Katar zaželel ZOI jih bo tudi dobil. V to sem prepričan. Dvoranske športe lahko, skoki bodo v Planici, biatlon v Nemčiji, teki na Norveškem, slalom v Vailu, smuk v Wengenu ... MOK bo pridigal pa o tem, kako je treba širiti olimpijski duh. Tako da ... Doha 2026.
alcatraz
# 14.02.2018 ob 10:27
kako zelo vse veste o afriki koliko od vas je takih, ki je v afriko v življenju sploh šlo?
pa ne v hotel.
Ne vem kaj blesarijo na tem olimpijskem komiteju (sej FIFA ni nič boljša, če ne še slabša).
Razen otvoritvene slovesnosti je popolnoma vseeno, kje igre so. Popolnoma! Ker vedno bolj postajajo medijski dogodek, ki ima gledanost po tv. Na prizoriščih je gledanosti bore malo in kar se denarja zasluži s tem, so televizijske pravice pa morda v prihodnosti kakšen evro od turizma. To je pa to. Kakšnega drugega profita ni. kaj potem država dela s temi bob stezami in poligoni za hitrostno drsanje, to potem nobenega nič ne briga.
In potem imaš razne absurde, kot so OI in SP fuzbal v zelo kratkem razdobju v Braziliji, ki se je kot država skoraj sesula zaradi tega, razni sočiji, kjer je bilo vse narejeno na pol, razni katarji in fuzbal za novo leto, letošnje prizorišče, ki je znano po močnih sibirskih in pacifiških vetrovih, ki se ravno na tem polotoku najbolj mešajo, in zdaj se vsi čudijo, zakaj piha veter in podobne oslarije. Pa še tekmovalce trpinčijo.
Za gledat po TV je čisto vseeno, kje igre so.
la.sonrisa
# 14.02.2018 ob 09:47
vedno bolj mi postaja slabo, ko gledam to trapasto sprenevedanje in ko bajagi humanitarno vključevanje v vsako stvar, ne glede na dimenzije projekta. naj raje povedo, od kje jim je "kapnilo", da so prišli na to idejo, ker kjer ni logike, je sigurno odzadaj denar
Rozmarin
# 14.02.2018 ob 12:28
@sosman
In spet propaganda... Se kdo vpraša, zakaj so lačni v Afriki že desetletja? Komu to koristi?

Preveč ljudi in pa mednarodna humanitarna pomoč.
Predstavljaj si, da si kmet v revni afriški državi.... Porabiš vse prihranke in garaš celo leto, samo za to, da na koncu ne moreš prodati pridelka, ker se na trgu kar naenkrat znajde 5000ton zastonj pšenice.
cairns
# 14.02.2018 ob 09:41
"Afrika je celina, ki je predolgo životarila na obrobju našega olimpijskega gibanja," je opozoril član MOK-a iz Maroka Nawal El Moutawakel.

In bo životarila še naprej ker nimajo osnovnih pogojev za organizacijo tako zahtevnega projekta.
sosman
# 14.02.2018 ob 10:21
Vsi vemo da je edina opcija JAR, ki pa ima tudi svoje, ogromne probleme. Npr. največ umorov na prebivalca, tolpe, revščina, genocid nad belci (pogooglajte).
SpicyWeiner
# 14.02.2018 ob 09:56
Kje bodo pa leta 2036? V Afganistanu?
oziris.va
# 14.02.2018 ob 09:47
sosman
# 14.02.2018 ob 07:40

In spet propaganda... Se kdo vpraša, zakaj so lačni v Afriki že desetletja? Komu to koristi?


V Afriki bodo vedno lačni. Vzrokov pa je več. Če bodo OI ali ne, je vseeno.
STANE
# 14.02.2018 ob 09:33
V Afriki bo z objekti tako kot je bilo v Sarajevu......revna država ne more to vzdrževat,četudi nekako spravi skupaj vso to prireditev z objekti vred.
pohorjezeleno
# 14.02.2018 ob 09:14
Ne vem zakaj se ne morejo dogovoriti pa bi naredili na vsaki celini en olimpijski center in potem bi samo krožili. Da vsaki 2 leti delajo drugje igre in mečejo ven milijarde, je čista neumnost.
ebdb
# 14.02.2018 ob 11:21
zaradi mene lahko delajo Zimske OI, umetni sneg in vse kar hočejo .... samo naj samo plačajo - da ne bi slučajno potem mi zbirali neke obroke za pomoč...
Bivši uporabnik
# 14.02.2018 ob 11:01
ok, kako je lahko posteno in fer, da mora Evropa posiljati pomoc Africanom, ce je njih vedno vec, in nas vedno manj. Zakaj moramo sprejeti Africane?
Ce Evropa postane Afrika stevilka 2, zakaj je to dobro?
Hvala lepa za vsak resen premisljen odgovor


Narava je močnejša od človeka. Tudi človek se mora podrejati naravnim zakonom, po katerih velja neizprosen boj za obstanek, vedno in povsod. Preživijo samo najmočnejši, ki potem zagotovijo zdrav razvoj svojih potomcev, ne glede na to, za kakšno obliko življenja gre.
Homo Sapiens na to pozablja. Misli, da je gospodar zemlje in da lahko dela, kar se mu zahoče. Bojim se, da bo streznitev prišla prepozno.
cairns
# 14.02.2018 ob 09:48
Bo Afrika, "celina mladih", gostiteljica olimpijskih iger leta 2032?

Če kakšna od afriških držav ne bo zmogla organizacije, pa bo to garant lahko naredil Haiti.
stewie
# 14.02.2018 ob 08:15
Vsaj vreme je tam ziher lepše, kot na prizorišču letošnjih OI...