Foto: EPA
Foto: EPA

"Očitno je, da je volja parlamentarnih konservativcev, da hočejo novega vodjo in s tem novega premierja. Strinjam se, da bi se moral ta proces začeti zdaj," so bile besede, s katerimi je britanski premier Boris Johnson napovedal odstop z mesta vodje britanskih konservativcev in s tem odprl pot do imenovanja novega premierja. Imenoval je nov kabinet, s katerim bo opravljal funkcijo do jesenskega imenovanja novega premierja. Novi kabinet se je že dogovoril, da bo opravljal le tekoče posle, vse pomembne odločitve pa bo vlada sprejela pod novim premierjem.

Johnson je dejal, da bo časovnica izvolitve znana prihodnji teden, "vse do začetka novega mandata pa bo funkcijo opravljal on". Kot so še pred tem poročali britanski mediji, naj bi novega prvaka ali prvakinjo stranke izvolili še to poletje, premier pa bi bil znan na vrhu stranke oktobra letos.

Vodja opozicijske laburistične stranke Kier Starmen je njegov odstop pozdravil kot "dobro novico za državo". "Ne potrebujemo menjave na vrhu torijcev, potrebujemo solidno vlado," je dejal in dodal, da Britanija potrebuje svež začetek.

V svojem dokaj čustvenem govoru je Johnson poudaril uspehe svoje vlade, tudi tiste na volitvah leta 2019, "ko so nekateri prvič do zdaj volili konservativce". Poudaril je, da so imeli konservativci pod njegovo vlado najmočnejšo koalicijo po letu 1987.

Sorodna novica Kdo bi lahko nasledil Borisa Johnsona na čelu stranke in vlade

Navedel je tudi razlog, zakaj se je pretekle dni otepal odstopa: "Hotel sem nadaljevati mandat, ker sem menil, da je moja služba, moja dolžnost, moja obveznost vam, da izpolnim obljube, ki sem jih dal leta 2019."

Dejal je, da je ponosen na dosežke svoje vlade, kot so bili brexit, odnosi z Evropo, "pridobitev moči za to državo z novo zakonodajo, najhitreje smo dobili cepiva, najhitreje smo odpravili zaprtje in v zadnjih mesecih smo vodili Zahod proti agresiji Putina v Ukrajini".

Prebivalcem Ukrajine pa je sporočil, da bo Združeno kraljestvo še naprej podpiralo prebivalce Ukrajine, "vaš boj za svobodo, kolikor dolgo bo trajalo".

Poudaril je tudi infrastrukturne in naložbene dosežke vlade, za katere so se trudili, da bi bili "enakomerno prerazporejeni, niso pa imeli vsi enake priložnosti". In vse to so bili razlogi, s katerimi je prepričeval ministre v svojem kabinetu, da naj vztrajajo. "Obžalujem, da nisem bil uspešen s svojimi argumenti, seveda je boleče, ker ne bom videl izvedbe vseh teh idej in projektov."

V svojem slogu je končal, da bo "naš odlični darvinistični sistem produciral novega vodjo, ki bo z enako predanostjo vodil državo skozi težka obdobja".

Potrdil je podporo svojemu nasledniku in britanski javnosti. "Vem, da bo številnim odleglo, nekateri bodo razočarani. Želim, da veste, da sem se odrekel najboljši službi na svetu."

6. julija letos je protestnik v Londonu držal transparent z napisom:
6. julija letos je protestnik v Londonu držal transparent z napisom: "Hej, Johnson! (Leto) 22 te bo pokončalo." Foto: EPA

Trenutna britanska zunanja ministrica in potencialna kandidatka za premierko Liz Truss, ki se je zaradi pestrega političnega dogajanja doma predhodno vrnila z uradnega obiska v Indoneziji, kjer poteka zasedanje zunanjih ministrov G20, se je na odstop odzvala s tvitom, v katerem je zapisala, da se je premier odločil pravilno.

Nekdanji premier John Major pa je dejal, da Johnson ne bi smel ostati na Downing Streetu do izvolitve naslednika, kar lahko traja tri mesece, temveč bi moral po njegovem mnenju oditi takoj.

Odstop Borisa Johnsona

Niz odstopov iz vladnega kabineta v zadnjih dneh

Britanski premier je kljub številnim škandalom, od zabav med epidemijo do Chrisa Pincherja, odgovornega za parlamentarno disciplino konservativnih poslancev, ki je zaradi obtožb več moških o spolnem nasilju tudi odstopil, vztrajal na položaju.

Po poročanju časopisa The Sun naj bi kolegom v sredo celo dejal, da bodo morali "pomočiti roke v kri", če ga bodo želeli odstraniti s položaja.

Tako se je omenjala tudi možnost, da bi morala stranka v bližnji prihodnosti po vsej verjetnosti znova glasovati o njegovi nezaupnici.

"Naredili smo vse, da bi obrnili ladjo"

Trenja v stranki so se zaostrila s torkovim odstopom ministra za zdravje Sajida Javida in ministra za finance Rishija Sunaka, ki ju je Johnson sicer takoj zamenjal.

Nato so v sredo odstopili še Helen Whately s finančnega ministrstva, minister za varnost Damian Hinds, minister za znanost George Freeman, minister za pokojnine Guy Opperman in minister za tehnologijo Chris Philp.

Zadnja v nizu ministrskih odstopov sta bila Brandon Lewis, minister za Severno Irsko, in minister za Wales Simon Hart, ki je po navedbah BBC-ja ob tem dejal, da "ni imel druge možnosti" in da so s kolegi poskušali narediti vse, da bi "ladjo obrnili", vendar jim to žal ni uspelo. Lewis pa je v odstopni izjavi zapisal: "Branil sem to vlado, tako javno kot zasebno. Vendar pa smo zdaj prestopili ključno točko."

Danes je odstopil še minister za skupnosti Michael Gove.

Johnson klonil pod pritiski in odstopil

Na dogajanje v Londonu so se danes med drugim odzvali v Kijevu in Moskvi. Medtem ko so se v ukrajinski prestolnici Johnsonu zahvalili za podporo, v Kremlju upajo na "strokovnejše ljudi", ki bodo reševali stvari z dialogom. Kijev se je zahvalil Johnsonu za podporo Ukrajini v "najtežjih časih" po ruski invaziji. "Hvala, Boris Johnson, ker (...) si bil vedno v ospredju podpore Ukrajini," je na Twitterju sporočil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. "Biti vodja pomeni priti prvi v Kijev kljub raketnemu obstreljevanju," je med drugim še zapisal.

Kremelj medtem upa, da bodo v Veliki Britaniji na oblast zdaj prišli "strokovni ljudje, ki bodo sposobni reševati težave z dialogom", je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Vsem je jasno, da so liberalni režimi v najgloblji politični, ideološki in gospodarski krizi," je medtem ob novici iz Londona na družbenem omrežju Telegram sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova.

Kako je potekala Johnsonova politična pot?

Johnson je bil več let poslanec v britanskem parlamentu, od leta 2008 do maja 2016 pa londonski župan. Kariero je začel kot novinar, med letoma 1989 in 1994 je bil tudi dopisnik v Bruslju.

Pred referendumom o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije junija 2016 je bil ena osrednjih osebnosti kampanje za brexit. Takratna premierka Theresa May ga je julija 2016 po prevzemu oblasti imenovala za zunanjega ministra, s čimer naj bi mu po besedah analitikov skušala preprečiti, da bi si doma oblikoval politično bazo za prevzem vodenja stranke.

To ji ni uspelo, saj je po njenem odstopu julija 2019 prevzel vodenje konservativne stranke in tudi britanske vlade. Na parlamentarnih volitvah decembra 2019 je konservativcem uspelo osvojiti večino sedežev, kar mu je omogočilo nemoteno sprejetje sporazuma o izstopu iz EU-ja. Velika Britanija je tako 31. januarja 2020, tri leta in pol po referendumu, uradno izstopila iz Unije.

Ko je Velika Britanija zapustila EU, je Johnson obljubil začetek novega poglavja za vse Britance. A namesto tega je svet zajela pandemija covida-19. V odziv nanjo je 23. marca 2020 razglasil zaprtje celotne države. Med pandemijo je bil deležen več kritik zaradi odziva svoje vlade na zdravstveno krizo, med drugim zaradi počasnega ukrepanja, pa tudi zavajanja in laganja v parlamentu.