Foto: AP
Foto: AP

Zadnji padec vrednosti evra se je zgodil po zrušenju gospodarskega zaupanja v Nemčiji, saj se povečuje strah pred motnjami pri oskrbi z energijo, poroča Guardian.

Ruski dobavitelj plina Gazrpom je zaradi vzdrževalnih del za deset dni ustavil dobavo plina v Nemčijo, kjer se krepijo strahovi, da bi bila ustavitev lahko trajna.

Vrednost evra v primerjavi z dolarjem je na udaru tudi zaradi denarne politike ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), ki se je v boju proti naraščajoči inflaciji odločila za agresivnejšo politiko kot na drugi strani Evropska centralna banka, ki namerava obrestne mere dvigovati počasi, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Vlagatelje skrbijo tudi znova napovedana zaprtja številnih kitajskih mest zaradi covida-19, vključno s finančnim središčem Šanghajem.

Finančni analitiki in vlagatelji so po poročanju tujih medijev vse bolj pesimistični glede gospodarskih obetov in se pripravljajo na recesijo.

Kako nizko lahko pade evro?

Evropska unija bo kmalu prvič po letu 2002 dosegla pariteto z dolarjem. Deutsche Welle ob tem poroča, da bo vrednost valute najverjetneje padla še nižje.

Strategi pri japonskem finančnem podjetju Nomura International napovedujejo, da bi lahko evro padel vse do 0,95 dolarja. Podobno napoveduje tudi vodja deviznih raziskav pri Deutsche Bank George Saravelos. "Premik navzdol na 0,95 do 0,97 dolarja bi se ujemal s skrajnimi vrednostmi menjalnih tečajev vseh časov, od konca Bretton Woodsa leta 1971," je zapisal v sporočilu strankam 6. julija.