Vremenske težave v Italiji in Avstriji

V zadnjih 24 urah so gasilci na Koroškem prejeli več kot 500 prošenj za posredovanje. Ponoči so se razmere nekoliko umirile, zato je zdaj največ pozornosti namenjene nadzorovanju višine rek.

Reka Krka je denimo pri kraju Weitensfeld dosegla najvišjo gladino v zadnjih 30 letih. V občini Krka so tako popolnoma evakuirali naselje Sandboden, kjer so morali svoja bivališča zapustiti prebivalci 15 hiš. Več deset gasilcev se ukvarja zlasti z utrjevanjem zaščite pred poplavami.

V Labotu ob slovenski meji, kjer se je naraščanje Drave že v nedeljo nekoliko umirilo, so razmere ponoči ostale nespremenjene. Po navedbah vodje gasilcev so morali ponoči opraviti nekaj manjših črpanj vode. Središče mesta sicer ostaja zaprto.

Sorodna novica Drava poplavlja: sirene v Dravogradu, Mariboru in na Ptuju

Je pa bregove prestopilo tudi več jezer na Koroškem. Baško jezero pri Beljaku je tako povzročilo poplavo, kakršna se statistično zgodi le enkrat na 100 let. Od noči s sobote na nedeljo je njegova gladina narasla za približno 40 centimetrov na trenutnih 140 centimetrov.

Zaradi razmočene zemlje veliko plazov

Močno deževje in sneg sta že v nedeljo povzročila številne plazove. Plaz je na območju Špitala ob Dravi zasul hlev. Ženska, ki je bila takrat v njem, je utrpela hude poškodbe. Zjutraj so alarm sprožili tudi v kraju Feld am See, ki mu grozi plaz obsežnega hudourniškega nanosa.

Plaz je deloma uničil tudi hišo v Bad Kleinkirchheimu na Koroškem, pogrešajo enega človeka.

Dramatično je bilo ponoči v kraju Bad Gastein v zvezni deželi Salzburg, kjer je plaz zasul družinsko hišo in jo popolnoma uničil, močno pa je bila poškodovana tudi hiša pod njo. Prebivalko ene od njiju so kmalu rešili, žensko v drugi pa šele po dveh urah.

Na zahodu Štajerske je moralo zaradi nevarnosti plazov in poplav domove zapustiti 50 ljudi v bližini reke Mure.

Še vedno je zaradi zemeljskih plazov zaprtih več cest. Tako na Koroškem, Štajerskem kot na vzhodnem Tirolskem ostajajo zaprte številne šole. Na vzhodu Tirolske je bilo davi brez elektrike še vedno okoli 1.900 gospodinjstev.

Območja poplav in plazov so začeli pregledovati tudi s helikopterji. S tem želijo določiti območja nevarnosti plazov in poplav.

Ponoči so se padavine sicer nekoliko umirile, znova pa naj bi na vzhodu Tirolske in Koroške močneje deževalo oziroma snežilo v noči na torek in v torek, napovedujejo vremenoslovci.

Poplave in zemeljski plazovi tudi v Italiji

Zaradi poplavljanja reke Idice so morali v bližini Bologne evakuirati okoli 200 ljudi. Foto: EPA
Zaradi poplavljanja reke Idice so morali v bližini Bologne evakuirati okoli 200 ljudi. Foto: EPA

Medtem ko v Benetkah odstranjujejo škodo po poplavah, so v nekaterih drugih predelih Italije vremenske razmere še vedno napete. Iz dežele Furlanija-Julijska krajina poročajo o poplavah in zemeljskih plazovih.

Na območjih Tolmeča, Humina in Červinjana je zaradi poplav zaprtih več cest. Na Južnem Tirolskem je medtem iztiril vlak, ki ga je zadel zemeljski plaz. Na vlaku so bili trije člani osebja in en potnik, ki pa niso bili poškodovani.

V Toskani so medtem še vedno pozorni na gladino reke Arno, ki se je dvignila najvišje po letu 1992. V kraju Cecina v bližini pristaniškega mesta Livorno je moralo svoje domove, ki so jih ogrožale poplave, zapustiti okoli 500 ljudi. Večina se je lahko že vrnila domov.

Za osem milijonov evrov škode v Materi

V toskanskem mestu Matera so neurja v minulih dneh povzročila za okoli osem milijonov evrov škode, ocenjujejo lokalne oblasti. Italijanske oblasti so zaprosili za razglasitev izrednih razmer, kar bi pomenilo sprostitev finančne pomoči.

Zaradi škode, ki jo je povzročilo neurje, so v Toskani zaprli slapove Mulino. V naravnem parku v bližini kraja Orbetello na jugu dežele je danes tornado izruval okoli tisoč dreves.

Močno je narasla tudi reka Tibera v Rimu. V delu dežele Kampanija so zaradi obilnega deževja zaprte šole.