Na Hrvaškem bodo dodatno omejili število ljudi, ki so lahko na enem mestu, in sicer ga bodo s 50 prepolovili na 25. Foto: Reuters
Na Hrvaškem bodo dodatno omejili število ljudi, ki so lahko na enem mestu, in sicer ga bodo s 50 prepolovili na 25. Foto: Reuters

Na Hrvaškem je od pretekle nedelje umrlo 251 bolnikov s covidom-19, kar je več kot v prvih šestih mesecih epidemije v sosednji državi. Število novookuženih je sicer nekoliko nižje kot v četrtek, ko so v državi potrdili rekordnih 3164 okužb, pa tudi kot prejšnji petek, ko so jih zaznali 3056.

Notranji minister Davor Božinović je potrdil, da bodo od 22. novembra do 15. decembra epidemiološke ukrepe na ravni celotne države zaostrili. Dodatno bodo omejili število ljudi, ki so lahko na enem mestu, in sicer ga bodo s 50 prepolovili na 25.

Na porokah bo omejeno število udeležencev na 15 namesto 30, na pogrebih 25 namesto 30, na zasebnih družabnih dogodkih je največje dovoljeno število ljudi deset, doslej je bilo 15.

Za druge dogodke, kot so kulturno-umetniške profesionalne prireditve, projekcije filmov ali cerkveni dogodki, je število udeležencev omejeno glede na velikost prostora. Za vsakega udeleženca je treba zagotoviti najmanj štiri kvadratne metre. Tudi v trgovinah bodo morali kupci po novem upoštevati omejitve največjega dovoljenega števila kupcev glede na velikost prostora. Športne prireditve bodo še najprej potekale brez gledalcev.

Prodaja alkoholnih pijač bo na Hrvaškem po novem prepovedana med 22. in 6. uro. Foto: Reuters
Prodaja alkoholnih pijač bo na Hrvaškem po novem prepovedana med 22. in 6. uro. Foto: Reuters

Omejitev prodaje alkohola

Začasno bodo tudi prepovedali obratovanje nočnih klubov, igralnic in lokalov z igralnimi avtomati, medtem ko bodo gostinski obrati goste lahko sprejemali do 22. ure. Prodaja alkoholnih pijač bo prepovedana med 22. in 6. uro.

Strožje ukrepe so do 4. decembra že uveljavili v Varaždinski županiji, kjer so začasno zaprli vse gostinske lokale razen dejavnosti za pripravo in dostavo hrane. Varaždinska županija je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) največje žarišče okužb v Evropi. V preteklih 24 urah so v Varaždinu našteli 307 novookuženih.

Največ okužb še vedno v Zagrebu

V preteklih 24 urah so znova največ na novo okuženih potrdili na območju Zagreba, kjer so našteli 624 novih primerov. V Primorsko-goranski županiji so potrdili 196 novih okužb, v Istrski županiji pa 76.

Na Hrvaškem je trenutno sicer 18.193 aktivnih okužb, v tamkajšnjih bolnišnicah zdravijo 1992 bolnikov s covidom-19, medicinske ventilatorje potrebuje 217 obolelih. Od 25. februarja, ko so v državi zaznali prvi primer, so potrdili skoraj 96.900 okužb s koronavirusom, umrlo je 1257 ljudi. Skupno so opravili skoraj 657.900 testov.

  • V Srbiji novi rekordi

Sorodna novica Poglavar Srbske pravoslavne cerkve patriarh Irinej umrl zaradi covida-19

Iz Srbije že četrti dan zapored poročajo o rekordnem številu dnevnih okužb in smrti zaradi covida-19. V zadnjih 24 urah je umrlo še 30 bolnikov, novih okužb pa so potrdili 6254, od tega kar 2208 v Beogradu.

V zadnjem dnevu so v Srbiji izvedli 19.301 testov, pozitivnih pa jih je bilo 245 več kot dan prej. V bolnišnicah se zdravi 5803 bolnikov, od katerih jih je na medicinskih ventilatorjih 192. Covid-19 je bil usoden tudi za 90-letnega patriarha srbske pravoslavne cerkve Irineja.

V BiH in na Kosovu ni večjih odstopanj od minulih dni.

  • V Avstriji skoraj 7000 novih okužb

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 6668 novih okužb, umrlo je 108 bolnikov. Največ okužb so potrdili v Zgornji Avstriji (1301), sledita Dunaj (1280) in avstrijska Štajerska (924). V Avstriji imajo trenutno 76.644 aktivnih okužb.

Na začetku decembra bodo naši severni sosedi začeli množično testiranje. Prvi konec tedna naj bi testirali vse učitelje in vzgojitelje, kar je približno 200.000 ljudi. V tem času vlada tudi načrtuje, da naj bi sledile omilitve dosedanjih ostrih ukrepov za zajezitev okužb.

Za učitelji bo 7. in 8. decembra sledilo vseh 40.000 policistov, tik pred božičem pa še množično in prostovoljno testiranje za preostalo prebivalstvo.

Glede cepljenja avstrijski strokovnjaki menijo, da bi lahko januarja prispele prve pošiljke cepiva, do poletja pa načrtujejo, da bo cepljenje na voljo za vse Avstrijce, ki si bodo to želeli.

  • Slovaška načrtuje novo množično testiranje

Slovaška načrtuje novo množično testiranje, ki naj bi se začelo 2. decembra. V državi danes sicer potekajo še zadnje priprave na lokalno omejeno testiranje ob koncu tedna.

Okužbe še kar rastejo po vsej Evropi. Foto: Reuters
Okužbe še kar rastejo po vsej Evropi. Foto: Reuters

Medtem ko slovaški premier Igor Matovič zatrjuje, da je Slovaška postala vzor glede množičnega testiranja, pa se sooča tudi z vse večjimi kritikami, predvsem zaradi sankcioniranja tistih, ki se dosedanjega množičnega testiranja niso udeležili. Tiste, ki se niso testirali, so namreč obravnavali, kot da je njihov test pozitiven. Brez potrdila o negativnem testu sploh ni bil dovoljen prihod na delovno mesto.

Na Slovaškem je že na začetku novembra potekalo množično testiraje z antigenskimi testi za vse, ki so starejši od deset let. V številnih manjših občinah, ki so takrat imele velik odstotek okužb, bodo v soboto in nedeljo testiranje izvedli že tretjič. Matovič je ob tem sporočil, da ta konec tedna nesodelovanja na testih ne bodo sankcionirali. Številni si že zastavljajo vprašanje, koliko od skupno 400.000 prebivalcev se bo zaradi tega zdaj dejansko testiralo.

Glede novega množičnega testiranja za zdaj ostaja še veliko odprtih vprašanj. Med drugim ni znano, ali bo potekalo v več fazah in ali bo obvezno ali prostovoljno. Premier tokrat zagovarja prostovoljno testiranje, če se bo odzvalo premalo prebivalcev, pa naj bi postalo obvezno.

Na Slovaškem so doslej potrdili 93.396 okužb s koronavirusom, umrlo je 614 bolnikov.

  • Češka: Ob upadu okužb se odpirajo šole

Policijska ura v Pragi. Foto: Reuters
Policijska ura v Pragi. Foto: Reuters

Na Češkem pa je število novih okužb in hospitalizacij začelo padati, zato bodo oblasti sprostile nekatere ukrepe, šolarji in dijaki pa se bodo postopno lahko vrnili v šolske klopi. Drugi val je bil na Češkem eden najhujših v Evropi.

Osnovne šole so se za prvo- in drugošolčke odprle v sredo, višji razredi se bodo v klopi vrnili 30. novembra, dijaki in študenti pa bodo rotirali. Nekateri dijaki zaključnih letnikov in študenti naj bi predavanja v živo začeli v sredo.

S sprostitvijo ukrepov se bo policijska ura z 21. ure premaknila na 23., dovoljena bodo zbiranja do šest ljudi. Oblasti so Čehom danes tudi zagotovile, da bodo dale zeleno luč za božične stojnice.

Stopnjo ogroženosti bi lahko spustili še za eno raven čez slaba dva tedna, ko bi se lahko odprle restavracije in nenujne trgovine. Ministrstvo za zdravje pričakuje, da bi tudi bolnišnice lahko z drugim tednom znova začele sprejemati nenujne primere.

Na Češkem so prejšnji teden imeli po več kot 5.000 novih okužb dnevno, kar je več kot polovica manj, kot jih je bilo na višku konec oktobra, še vedno pa epidemija ni pod nadzorom, opozarjajo.

  • Francija znova odpira trgovine

Francija se pripravlja na vnovično odprtje trgovin za božično nakupovalno sezono, opogumljena z zadnjimi podatki, ki kažejo, da so že prebrodili najhujše v drugem valu epidemije. Zaradi omejitev gibanja in zaprtja je minuli teden število novih okužb padlo za 40 odstotkov, število novih bolnikov v bolnišnicah za 13 odstotkov, število novih bolnikov na intenzivni negi pa za devet odstotkov.

Podatki so dali nov argument lastnikom trgovin, ki si prizadevajo, da bi trgovine znova odprli že prihodnji teden, medtem ko se vlada skuša dogovoriti glede nakupovanja ob črnem petku, ki naj bi bil 27. novembra, a so trgovci že pristali, da ga bodo pripravili teden dni kasneje, če bi se trgovine odprle. Novice glede odpiranja trgovin je sicer pričakovati v torek.

Nacionalna agencija za javno zdravje je sporočila, da čeprav so kazalci še vedno visoki, kažejo, da so že prešli vrhunec drugega vala epidemije. Izpostavili so tudi, da se je stabiliziralo število smrti med covidnimi bolniki, potem ko je več tednov naraščalo.

  • Španija: Do junija cepljen znaten del prebivalstva?

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Španija bo do sredine prihodnjega leta proti covidu-19 cepila znaten del prebivalstva, je zagotovil premier Pedro Sanchez. Sanchez je dejal, da je vlada že pripravila načrt glede strategije cepljenja in da ga bodo predstavili v torek. S tem bi bila Španija ob Nemčiji med prvimi v Evropski uniji, ki je oblikovala tovrsten načrt.

"Naše napovedi, po skoraj vseh smiselnih scenarijih, kažejo, da bo v prvi polovici cepljen znaten del španskega prebivalstva," je povedal premier. Vlada je prejšnji mesec odobrila nakup 31,5 milijona odmerkov cepiva, ki ga razvija britanski farmacevt AstraZeneca.

Španija s 47 milijoni prebivalci velja za eno huje prizadetih držav v pandemiji covida-19. Zaradi vnovičnega velikega porasta okužb so jeseni znova sprejeli stroge omejitvene ukrepe. Do zdaj so potrdili več kot 42.000 smrti in 1,5 milijona okužb.

Po državi po zadnjih omejitvah zaznavajo umiritev širjenja okužbe. V Kataloniji nameravajo v ponedeljek znova odpreti restavracije, bare in kinematografe, čeprav v omejeni kapaciteti.

  • Švedska bo omogočila domovom za starejše, da prepovejo obiske

Na Švedskem so okužbe v porastu. : Reuters
Na Švedskem so okužbe v porastu. : Reuters

Švedska vlada namerava ob porastu števila okužb s koronavirusom omogočiti prepoved obiskov domov za starejše. Premier Stefan Löfven je opozoril, da je prepoved obiskov strog ukrep, ki naj ga uveljavijo le tam, kjer je to nujno potrebno.

Vlada bo pristojnemu zdravstvenemu uradu omogočila, da prepove obiske v posameznih domovih za starejše, izjema bo veljala za najožje svojce.

Na Švedskem so bili sicer več mesecev prepovedani obiski v domovih za starejše, ukrep pa je vlada z oktobrom odpravila.

Pozno poleti je bila epidemiološka slika v državi razmeroma dobra, od takrat pa znova opažajo precejšen porast števila okužb, saj dnevno zaznavajo po več tisoč novih okužb.

V zadnjih 14 dneh so na 100.000 prebivalcev Švedske potrdili povprečno 565 novih okužb.

So največje žrtve pandemije covida-19 najrevnejši?

Najrevnejši, tako posamezne države kot posamezniki znotraj države, so največje žrtve pandemije covida-19, kaže analiza Združenih narodov. Konferenca ZN-a za trgovino in razvoj (UNCTAD) je ob tem opozorila, da bi se lahko zaradi pandemije v ekstremni revščini znašlo dodatnih 130 milijonov ljudi.

Razlog za različne posledice za revne in bogate je po navedbah UNCTAD-a neenaka struktura svetovnega gospodarstva. Potrebna bi bila nova trgovinska politika, ki bi se spopadla z izzivi, kot so koncentracija na trgu in vplivi na okolje, menijo pri omenjeni organizaciji in dodajajo, da bi po njihovem mnenju morale svetovne proizvodne mreže postati bolj zelene in bolj trajnostno naravnane ter zasnovane tako, da bi koristile najrevnejšim.

Po navedbah UNCTAD-a revščina prvič po azijski finančni krizi leta 1998 znova narašča po vsem svetu. Stopnja revščine se je med letoma 1990 in 2018 zmanjšala s skoraj 36 na 8,6 odstotka, zdaj se je znova zvišala na 8,8 odstotka, so v četrtek opozorili v Ženevi. Sedanja kriza je posebej prizadela turizem in mala podjetja, ki zaposlujejo ljudi iz ranljivejših skupin, kot so prebežniki, ženske in ljudje iz gospodinjstev z nizkimi dohodki.

V 32 državah, ki jih je pod drobnogled vzel UNCTAD, so tudi ugotovili, da se je brezposelnost med ženskami povečala bolj kot med moškimi. Zapiranje šol in prekinitev usposabljanj pa bosta imela večletne posledice na proizvodne zmogljivosti številnih držav, so še opozorili. Svetovno gospodarstvo naj bi se po napovedih UNCTAD-a letos skrčilo za 4,3 odstotka.