Na Portugalskem so nevarnost požarov razglasili za 80 odstotkov države. Foto: AP
Na Portugalskem so nevarnost požarov razglasili za 80 odstotkov države. Foto: AP

Na Portugalskem, kjer so se temperature povzpele tudi nad 40 stopinj Celzija, so v torek razglasili rdeči alarm za več kot polovico države in v osrednji del napotili več sto gasilcev, ki se bojujejo z gozdnimi požari.

Največji požar divja v pokrajini Santarem severno od Lizbone, kjer je zagorelo že prejšnji teden, v torek pa se je zaradi močnega vetra požar znova razplamtel. Še zaradi enega požara v bližini so morali zapreti cesto, ki povezuje Lizbono s Portom na severu države.

Glede na navedbe portugalske civilne zaščite se na terenu z 19 aktivnimi požari bori približno 1600 gasilcev s 430 vozili in 25 letali za gašenje.

V sosednji Španiji je največja skrb pred izbruhom gozdnih požarov v pokrajinah Extremadura, Kastilja and Leon, kjer se temperature gibljejo pri 40 stopinjah Celzija. V Badajozu na jugozahodu države po poročanju BBC-ja pričakujejo, da bi se lahko živo srebro v četrtek povzpelo kar do 47 stopinj Celzija.

Požari na Portugalskem so ta konec tedna uničili na tisoče hektarjev gozda. Foto: EPA
Požari na Portugalskem so ta konec tedna uničili na tisoče hektarjev gozda. Foto: EPA

Visoke temperature niso nič nenavadnega za Španijo, a so se do zdaj z njimi spopadali večinoma v južnih in osrednjih delih države, medtem ko je bilo severu države prizaneseno z vročinskimi valovi. A tokrat je vročina udarila tudi tam in v severozahodni pokrajini Orense pričakujejo dvig temperatur celo do 42 stopinj Celzija.

Zaradi vročine je na severu Španije slaba kakovost zraka, kar še povečuje zdravstvene skrbi zaradi vročega vremena. Ulice mest in vasi so tako v popoldnevih nenavadno prazne in tihe, kar ni običajno za ta del leta.

Drugi vročinski val

Čeprav je drugi letošnji vročinski val v Evropi trenutno najbolj prizadel Portugalsko in Španijo, pa tiskovna predstavnica svetovne meteorološke organizacije Clare Nullis opozarja, da se bo verjetno razširil še v druge dele celine in se še okrepil.

Francoski vremenoslovci ocenjujejo, da se bodo na nekaterih območjih na jugozahodu države temperature dvignile do 39 stopinj Celzija. Vročinski val naj bi po njihovih napovedih trajal od osem do deset dni.

V Valencii v Španiji so se številni
V Valencii v Španiji so se številni "ohlajali" v morju. Foto: EPA

Vremenoslovci v Združenem kraljestvu, kjer temperature rastejo iz dneva v dan, so izdali opozorilo pred vročinskim valom v Angliji in Walesu.

Zaradi podnebnih sprememb in segrevanja ozračja so vročinski valovi postali vse pogostejši. Februarsko poročilo ZN-a ocenjuje, da se bo število gozdnih požarov do leta 2050 povečalo za 30 odstotkov.

Na Kitajskem se gubajo ceste in pokajo strešniki

Z vročinskim valom se spopadajo tudi na Kitajskem, kjer so v kar 86 mestih po državi sprožili rdeči alarm zaradi pričakovanih visokih temperatur, ki bi lahko dosegle več kot 40 stopinj Celzija. Ponekod so zaradi vročine poročali o gubanju cest in pokanju strešnikov.

V finančni prestolnici Šanghaj so rdeči alarm izdali prvič v petih letih in 25 milijonov prebivalcev mesta opozorili pred vročinskim valom. Odkar so leta 1873 v Šanghaju začeli meritve temperatur, so bile te le 15 dni višje od 40 stopinj Celzija.

V Nandžingu so oblasti odprle zaklonišča, kamor se lahko pred vročino zatečejo prebivalci.

Kitajske oblasti so opozorile pred nevarnostjo naravnih nesreč zaradi vročine od sredine julija, ki je po navadi najtoplejši mesec v državi.

Iz Šanghaja poročajo o povečani prodaji sladoleda. Foto: Reuters
Iz Šanghaja poročajo o povečani prodaji sladoleda. Foto: Reuters