Trenutno ima prednost pri razdeljevanju še vedno zdravstvo – bolnišnice, zdravstveni domovi, domovi za starejše, lekarne in zobozdravstvene ordinacije, je pojasnil Šestan in dodal: "Zraven so tudi nekatere druge službe, kot je oskrba na domu, ki sodijo pod ministrstvo za delo, a zaščitno opremo zaradi narave svojega dela kljub temu prejemajo prednostno."

Šestan je napovedal, da bodo v ponedeljek znova odločali o prioritetah pri razdeljevanju zaščitne opreme na osnovi stanja zalog in napovedanih novih dobav. Podrobnih informacij o prihodnjih dobavah sicer še nima. Foto: BoBo
Šestan je napovedal, da bodo v ponedeljek znova odločali o prioritetah pri razdeljevanju zaščitne opreme na osnovi stanja zalog in napovedanih novih dobav. Podrobnih informacij o prihodnjih dobavah sicer še nima. Foto: BoBo

V skladišče civilne zaščite na Rojah je dopoldne prispelo 336.000 troslojnih mask in 10.800 zaščitnih plaščev, je prek Twitterja sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Že v petek je v skladišče prispelo milijon t. i. troslojnih zaščitnih mask, v četrtek je bilo dostavljenih 9500 zahtevnejših mask za zdravstveno osebje.

Minister je v petek ob tem zapisal, da ima veliko držav težave z dobavo zaščitne opreme in da je uspeh, da vsak dan pripeljejo novo pošiljko, pa naj bodo to troslojne maske FFP2/3 ali respiratorji. Vendar, kot je dodal Počivalšek, moramo priti do tega, da bodo maske dostopne vsakemu državljanu. V petek so tudi začeli razdeljevati zaščitno opremo občinskim štabom civilne zaščite. "Razdelili smo 500.000 kirurških mask, 200.000 rokavic in 276 kilogramov razkužila," je na Twitterju zapisal obrambni minister Matej Tonin.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Cantarutti: V zadnjih petih dneh začele prihajati dobave zaščitne opreme

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj Aleš Cantarutti je v petek v Odmevih TV Slovenija pojasnil, da so v zadnjih petih dneh začele prihajati dobave zaščitne opreme.

"S skupnimi močmi smo izdelali sistem in zdaj smo bolj suvereni pri nabavah. V zadnjih petih dneh je v skladišče prišlo skoraj tri milijone t. i. troslojnih mask, približno 600.000 t. i. dvojk, torej mask, ki so namenjene zdravnikom in medicinskemu osebju, ter približno 260.000 mask slovenske proizvodnje. Gre za enkratne oziroma pralne maske. Prišlo je tudi kar nekaj zaščitnih oblek, očal, rokavic … V tem trenutku precej lažje dihamo," je naštel.

Slovenija še ni podpisala nobene pogodbe v okviru skupnega javnega naročila Evropske unije (EU) za zaščitno opremo, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Pojasnili so, da ko bo Evropska komisija pridobila naročeno opremo, bo države članice pozvala k sklenitvi pogodb.

Cantarutti je tudi pojasnil, da so v zadnjih dveh dneh iz množice 1000 ponudb izločili nekaj tistih podjetij, ki imajo dokaj stabilne kanale dobav in da lahko računajo na njih. "Zavod za blagovne rezerve je podpisal 31 pogodb z 21 podjetji," je dejal.

Posebna medresorska skupina po njegovih navedbah pregleduje kredibilnost in verodostojnost ponudnikov in jih varnostno preverja. Zdravstveni del te medresorske skupine pa pregleduje, ali je ponudba verodostojna, ali so certifikati verodostojni, ali kakovost ponujenih mask in druge ponujene opreme ustreza slovenskim standardom.

V Čingdau skladišče za slovensko robo

"Močno si prizadevamo, da bi vzpostavili tudi prvi direktni polet s Kitajsko, s Čingdaom, kjer je skladišče za slovensko robo," je še dodal Cantarutti. V Čingdau je namreč sedež kitajske multinacionalke Hisense, ki je med drugim lastnica Gorenja. Sloveniji je poleg donacije zaščitne opreme, priskočila na pomoč tudi s tem, da ji je dala v uporabo skladišče. Zdaj pa potekajo aktivnosti za vzpostavitev letalskih povezav oz. t. i. mosta med Ljubljano in Čingdaom za dobavo zaščitne opreme.

Svarila pred vse težjo dobavo zaščitne opreme

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.