Podelili so tri velike nagrade (grand prix), dobitniki pa so bili izbrani izmed 21 letošnjih nagrajencev iz 15 evropskih držav.

Obnova bazilike v L'Aquili, ki jo je hudo poškodoval potres pred dobrimi desetimi leti, je na simbolni ravni pomenila tudi
Obnova bazilike v L'Aquili, ki jo je hudo poškodoval potres pred dobrimi desetimi leti, je na simbolni ravni pomenila tudi "duhovno prerojenje mesta", so zapisali v organizaciji. Foto: Wikipedia

Grand prix so namenili obnovi bazilike Santa Maria di Collemaggio v italijanskem mestu L'Aquila, ki je bila močno poškodovana v uničujočem potresu leta 2009. Obnova ni zahtevala le uporabe naprednih metod, ampak je morala upoštevati tudi posebno mesto, ki ga ima cerkev v življenju skupnosti. Končana je bila decembra 2017, piše na spletni strani Europe Nostre.

Kot je v utemeljitvi nagrade zapisal odbor Europe Nostre, je poseg, ki se je izvajal v skladu z najvišjimi tehničnimi in znanstvenimi standardi, obenem inovativen in še posebej pomemben zaradi svoje velike simbolne vrednosti. Projekt, ki je bil nominiran v kategoriji konservatorstva, je po prepričanju odbora "zgledno pričevanje o pomenu obnove ogrožene kulturne dediščine".

Odmaknjeno življenje v gorah
Grand prix je prejel tudi projekt Tramontana Network III, ki je povezal Francijo, Italijo, Poljsko, Portugalsko in Španijo in ki se posveča raziskovanju materialne in nematerialne dediščine evropskih gorskih pokrajin. Namen projekta, ki je bil nominiran v kategoriji raziskave, je zaščita, zbiranje in promocija te dediščine z dokumentiranjem ter seznanjanje javnosti z njo na spletnih portalih, delavnicah, dogodkih in publikacijah.

Kot piše v utemeljitvi, projekt priča o pomenu raziskav kot gonilne sile pri opremljanju skupnosti s potrebnimi orodji za ohranjanje dediščine.

Opomin: Auschwitz ni davna preteklost
Tretji grand prix pa je prejela tudi razstava Auschwitz. Not long ago. Not far away, ki zaznamuje 75-letnico osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča. Razstava vsem, ki ne morejo obiskati spomenika samega, omogoča vpogled v zgodbo koncentracijskega taborišča Auschwitz in usodo zapornikov. Svojo pot je začela v Madridu, trenutno je na ogled v New Yorku, turnejo bo nadaljevala še po številnih mestih po svetu.

Kot piše v utemeljitvi, se Evropa spoprijema s skrb vzbujajočim in nesprejemljivim vzponom nacionalizma, ksenofobije, antisemitizma, rasizma in sovražnega govora. Razstave, kot je pričujoča, ki temelji na raziskovanju in sodelovanju, so pomembne, saj nam dogodke iz preteklosti približajo na otipljiv način in opozarjajo, do česa lahko pripelje dopuščanje različnih oblike skrajništva.

Nagrajena razstava popisuje vzpon nacistične ideologije in preobrazbo neizrazitega poljskega mesta v najzloglasnejše prizorišče holokavsta. Foto: Musealia
Nagrajena razstava popisuje vzpon nacistične ideologije in preobrazbo neizrazitega poljskega mesta v najzloglasnejše prizorišče holokavsta. Foto: Musealia

Razstava, ki je bila nominirana v kategoriji izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje, je plod sodelovanja španske Musealie in poljskega Muzeja Auschwitz-Birkenau.

Dobitniki nagrade grand prix, ki jih je izbrala neodvisna strokovna žirija, prejmejo vsak po 10.000 evrov.

Podelili so tudi nagrado po izboru občinstva, Prejel jo je romunski projekt izobraževanja, usposabljanja in ozaveščanja The Ambulance for Monuments, v sklopu katerega je bilo s pomočjo mreže dediščinskih organizacij rešenih na stotine stavb, vpisanih na seznam kulturne dediščine. Projekt je prejel največ glasov, oddanih v spletni anketi, v kateri je sodelovalo več kot 12.000 državljanov iz vse Evrope.

Nagrade europa nostra podeljujejo od leta 2002 za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine v Evropi z namenom spodbujati visoke standarde ohranjanja kulturne dediščine, spodbujanja mednarodnih izmenjav znanja in izkušenj ter raziskav, izobraževanja in obveščanja v zvezi s kulturno dediščino.

Med dosedanjimi dobitniki so tudi slovenski projekti. Med drugim je bil lani v kategoriji konservatorstva nagrajen Paviljon za prezentacijo arheologije v Celju, leta 2018 je bila v kategoriji izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje nagrajena Plečnikova hiša v Ljubljani.