Odkrili prvo supernovo, pri kateri je nastal sistem dveh nevtronskih zvezd
Astronomi, med njimi je bila tudi Tanja Petrushevska iz Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici, so odkrili nenavadno supernovo, ki je bila šibkejša od drugih podobnih eksplozij ...
Umirajoča zvezda v eksploziji odvrgla le za petino Sončeve mase snovi
Objavljeno: 11. oktober 2018 ob 21:22
Nova Gorica - MMC RTV SLO

Zvezda, ki je eksplodirala kot supernova z oznako iPTF 14gqr, naj bi imela spremljevalno nevtronsko zvezdo, ki ji je s svojo gravitacijsko silo ukradla snov. Na sliki je ilustracija pretoka snovi z običajne zvezde na nevtronsko zvezdo. Foto: Nasa
Na posnetkih je 920 milijonov svetlobnih let oddaljena spiralna galaksija IV Zw 155. Krožec na njenem obrobju označuje položaj supernove iPTF 14gqr: leva slika je bila posneta pred, srednja med in desna po eksploziji supernove, v kateri je nastala tesna dvojna nevtronska zvezda. Foto: Caltech/GROWTH - R. Hurt

Astronomi, med njimi je bila tudi Tanja Petrushevska iz Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici, so odkrili nenavadno supernovo, ki je bila šibkejša od drugih podobnih eksplozij in je tudi hitreje ugašala.

Kot so sporočili iz novogoriškega centra, naj bi to kazalo, da naj bi imela zvezda, ki je eksplodirala, nevidno spremljevalno zvezdo, ki ji je "ukradla" snov. Raziskavo so vodili astronomi s Kalifornijskega inštituta za tehnologijo (Caltech).

Eksplozija take "ultraslečene" zvezde je bila zato šibkejša in krajša, v njej pa naj bi na koncu nastala nevtronska zvezda. Ker naj bi bila tudi spremljevalka nevtronska zvezda, raziskovalci menijo, da so bili prvič doslej priča supernovi, v kateri je nastal sistem dveh nevtronskih zvezd, v katerem se zvezdi gibljeta druga okoli druge na zelo majhni razdalji.

Strokovnjaki so o odkritju oz. raziskavi pisali v reviji Science. V omenjeni raziskavi so ugotovili, da je umirajoča zvezda v eksploziji odvrgla le za petino mase Sonca snovi, kar je bistveno manj, kot zvezde običajno izvržejo v eksplozijah supernov. Samo dejstvo, da je zvezda eksplodirala, pa kaže, da je morala v preteklosti imeti ovojnico, v kateri je bilo veliko več snovi. Kam je torej izginila manjkajoča snov? Raziskovalci so prišli do zaključka, da je bila zvezdina ovojnica najverjetneje ukradena — zvezda mora imeti v neposredni bližini gosto spremljevalko, ki ji je s svojo gravitacijsko silo že pred eksplozijo ukradla snov in jo posesala nase. Ob opazovanju eksplozije, ki nosi oznako iPTF 14gqr, so tako prvič doslej opazovali rojstvo nevtronske zvezde, ki ima ob sebi še eno nevtronsko zvezdo. Ker sta nevtronski zvezdi zelo blizu druga drugi, se bosta nekoč zlili v trku, ki bo podoben prelomnemu dogodku GW170817, ki so ga zaznali lani tako z detektorji gravitacijskih valov kot tudi sateliti in teleskopi na Zemlji, pri njegovem opazovanju pa so sodelovali raziskovalci Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici.

Odkar so lani avgusta z detektorji gravitacijskih valov LIGO/Virgo prvič zaznali zlitje dveh nevtronskih zvezd, so dvojne nevtronske zvezde in njihov nastanek v središču zanimanja mednarodne astrofizikalne skupnosti, so še sporočili iz Nove Gorice.

K. T.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
makoshark
# 12.10.2018 ob 11:29
kislec
PS Glede na navedek mbja pa se kršitev na sploh ne izplača, saj kršilce "kaj kmalu" čaka "končna kazen" (Tolažba za zemeljske tatove : " čez par mil. let."

V bistvu gre za nagrado.
Opazovali bomo (če bomo dovolj časa preživeli kot vrsta) coitus vesoljskih razsežnosti, ki bo rezultiral v orgazmu, ki bo zazibal tkanino prostor-časa. Če bosta oba akterja dovolj "potentna", bomo priča rojstvu črne luknje.
mb128
# 11.10.2018 ob 21:43
Ja očitno gre tukaj za t.i vampirsko, zombi zvezdo. Gledal o tem na Discovery Science že relativno dolgo nazaj. Tam so pokazali, da na koncu obe zvezdi gresta po gobe in to, v kozmičnem smislu, kaj kmalu oz. čez par mil. let.
kislec
# 12.10.2018 ob 08:51
Očitno božjih zapovedi ( Ne kradi!) ne ubogajo niti v širnem vesolju, pa bi jih na ubogi Zemljici...

PS Glede na navedek mbja pa se kršitev na sploh ne izplača, saj kršilce "kaj kmalu" čaka "končna kazen" (Tolažba za zemeljske tatove : " čez par mil. let."