Shirley Chisholm med predsedniško kampanjo. Foto: AP
Shirley Chisholm med predsedniško kampanjo. Foto: AP

V biografskem filmu bo demokratko Shirley Chisholm upodobila Regina King, ki je tudi med producenti filma. Na režiserski stolček bo sedel John Ridley, ki podpisuje tudi scenarij filma Shirley, navaja portal Variety.

Regina King je leta 2019 prejela oskarja za stransko vlogo v filmu Šepet nežne ulice. Foto: Reuters
Regina King je leta 2019 prejela oskarja za stransko vlogo v filmu Šepet nežne ulice. Foto: Reuters

Prelomen zgodovinski trenutek
Skozi film bomo spremljali zgodbo demokratkine predsedniške kampanje iz leta 1972, ki velja za prelomen zgodovinski trenutek, film pa bo prinesel tudi intimni zakulisni portret ene najbolj revolucionarnih političark našega časa. Regina King je poudarila neustrašno odločnost Shirley Chisholm, s katero je nagovarjala številne, in prav to odločnost želijo s filmom približati tudi prihodnjim generacijam.

Oskarjevka se veseli tudi, da bo lahko desetletno pot te političarke prikazala v sodelovanju s prijateljem in mentorjem Ridleyjem ter produkcijsko hišo Participant, pod okriljem katere nastaja film z izvršnima producentoma Jeffom Skollom in Anikah McLaren. Pri produkciji sodeluje tudi Royal Ties Productions z Reino King, torej sestro Regine King.

V film prelita zgodba izjemne posameznice
Režiser in scenarist Ridley, ki je leta 2014 prejel oskarja za prirejeni scenarij za film 12 let suženj, je o prihajajočem filmu za Variety povedal: "Reginina strast po oživljanju celovitega in zelo človeškega portreta Shirley je bila vidna dobesedno od dneva, ko sva se prvič srečala. Zelo sem hvaležen tako Regini kot Reini za zaupanje, da lahko sodelujem pri pripovedovanju zgodbe te res izjemne posameznice."

Shirley Chisholm (1924–2005). Foto: AP
Shirley Chisholm (1924–2005). Foto: AP

Leta 1924 v Brooklynu v New Yorku rojena Shirley Chisholm je bila strokovnjakinja za zgodnje izobraževanje otrok. Leta 1968 je bila izvoljena v ameriški kongres, kjer je od leta 1969 do 1983 odslužila sedem mandatov. Znana je med drugim po tem, da se je zavzemala za pravice žensk, razširitev programov prehrane za revne in nasprotovala vojni v Vietnamu.

Umrla je leta 2005, deset let pozneje jo je takratni predsednik ZDA Barack Obama posthumno ovenčal s predsedniško medaljo svobode. Prav na začetku tega leta pa je pri Melville House Publishingu izšla knjiga Shirley Chisholm: The Last Interview (and Other Conversations).