Ena izmed največjih pekarn za peko v krušni peči pri nas stoji sredi Haloz. Foto: RTV SLO
Ena izmed največjih pekarn za peko v krušni peči pri nas stoji sredi Haloz. Foto: RTV SLO

Strma haloška cesta vodi do pekarne v Slatini. Kupi drv pred hišo in kombi za dostavo so njen sestavni del. Ko razgreta žerjavica segreje krušno peč, vanjo Blanka in Darjan položita 50 hlebov mešanega rženega kruha. "Ena šarža peke je okoli 160 hlebcev, tam nekje, delamo vse po naročilu, tudi od začetka smo delali vse po naročilu," pojasnjuje Blanka Arnečič.

Pred 23 leti je Blanka začela z desetimi hlebi v eni krušni peči, danes imajo štiri peči, v njih spečejo več sto kilogramov kruha. Mešani rženi hlebec iz slovenske moke je njihov glavni izdelek, po receptu prednikov. Najpomembnejša pa so drva: "Samo bukova, če imaš katera koli druga drva, so lahko veliki problemi, ni pečen, ali je surov, ali je prepečen, pa tudi diši drugače," je povedala Blanka, sin Darjan pa je razkril svoje načrte: "Moji načrti so takšni, da bom držal kakovost, širil proizvodnjo in nove izdelke dal v prodajo."

Tako preprosti in jasni so cilji mladega peka, ki končuje študij živilstva in prehrane. Pek je sicer deficitarni poklic. Tudi zato, ker ga slabo poznamo, pravi Darjan. "Da ljudje sploh vidijo, kaj je pek, da pek ni samo človek, ki pride v pekarno zvečer delat, da testo vzhajati in peči, v bistvu je prava poezija!"

Veliko znanja in izkušenj je treba, da nastanejo dobri izdelki. Arnečičevi kakovost dokazujejo z najvišjimi priznanji vseh 23 let.