Ljubljanski grad je v šestih mesecih obiskalo skoraj pol milijona obiskovalcev. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Ljubljanski grad je v šestih mesecih obiskalo skoraj pol milijona obiskovalcev. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Ljubljanski grad je ena osrednjih znamenitosti v Ljubljani. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
false
Povečuje se tudi uporaba tirne vzpenjače; v prvih šestih mesecih so zaznali 7,5-odstotno povečanje števila potnikov glede na leto prej, kar pomeni, da so jih prepeljali 144.767. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Natančneje je v prvih šestih mesecih Ljubljanski grad obiskalo 487.721 ljudi, kar je primerljivo z enakim obdobjem lani. Glede na to, da sta pred vrati še osrednja poletna meseca, ko po podatkih iz zadnjih let Ljubljanski grad obišče več kot 300.000 ljudi, si obetajo, da bodo števci prehodov že četrto leto zapored zaznali več kot milijon obiskovalcev.

Hkrati se povečuje tudi uporaba tirne vzpenjače; v prvih šestih mesecih so zaznali 7,5-odstotno povečanje števila potnikov glede na leto prej, kar pomeni, da so jih prepeljali 144.767.

Ljubljanski grad nekaj manj kot leto dni turistom ponuja tudi avdiovodnike. V tem obdobju se je zanje odločilo skoraj 20.000 obiskovalcev. Avdiovodenje je bilo na voljo najprej v slovenskem in sedmih tujih jezikih, na začetku letošnjega leta pa so sistem nadgradili še z dodatnimi štirimi tujimi jeziki; skupno zdaj torej ponujajo dvanajst jezikovnih različic.

Vse več ljudi se odloča tudi za udeležbo na vodenem ogledu z grajskim vodnikom in kostumiranimi liki, imenovanem Časovni stroj - od Emone do mestnega simbola. V prvi polovici letošnjega leta je bilo udeležencev za 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Med glavno turistično sezono je Časovni stroj na voljo štirikrat dnevno v slovenščini in angleščini, s pomočjo avdiovodnikov pa ga je mogoče spremljati še v šestih tujih jezikih.

Novosti za obiskovalce
Nov je vstopni paviljon, pred katerim je pred kratkim zacvetela tudi vrtnica Ljubljana. Sprehode skozi grajski kostanjev drevored do Plečnikovih Šanc je mogoče podaljšati še z ogledom grajskega vinograda, pot pa nadaljevati vse do Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, ki je od pomladi z gradom povezan prek nove naravoslovne učne poti Po poti Fleischmannovega rebrinca.

Zlasti za domače obiskovalce, ki se na Ljubljanski grad pogosto povzpnejo, so uvedli letno vstopnico - kartico Royal za neomejeno število voženj s tirno vzpenjačo, obiskov grajskih vsebin, popuste pri nakupu vstopnic za prireditve v organizaciji Ljubljanskega gradu in druge ugodnosti.

Na Ljubljanskem gradu se je začela tudi sezona dogodkov na prostem - to poletje so med njimi Film pod zvezdami, Komedija pod zvezdami, festival stand up komedije Panč ter drugi glasbeni in kulinarični dogodki.

Ljubljanski grad pa se pridružuje tudi dogajanju, povezanem z nazivom Zelene prestolnice Evrope 2016. Tako so to poletje na ogled priložnostne razstave, knjige je znova mogoče prebirati v Knjižnici pod krošnjami, Narava v pravljicah pa ponuja pravljično animacijo za najmlajše. Poleg tega lahko obiskovalci Ljubljanskega gradu to poletje ob sobotah prisluhnejo Grajskim piskačem, se ob nedeljah sprehodijo po Srednjeveškem taboru, vsak dan do konca avgusta pa obiščejo likovno razstavo Vladimirja Makuca.