Plakat TV-serije Gruntovčani. Foto: IMDb
Plakat TV-serije Gruntovčani. Foto: IMDb

Novico o smrti je za portal jutarnji.hr potrdil njegov sin Fran Sagner -Bajgot.

Sagner se je rodil leta 1932 v Novigradu Podravskem. Najbolj znan je po svoji vlogi Andrije Draža Katalenića - Dudka v nadaljevanki Gruntovčani, ki je bila na programu v sredini 70. let preteklega stoletja. Številni gledalci iz nekdanje Jugoslavije so si ga zapomnili kot preprostega kmeta Dudka iz Podravine.

Prav na snemanju nadaljevanke je spoznal tudi bodočo ženo, hrvaško igralko Smiljko Bencet, ki je nastopala v vlogi Dudkove žene Regice. Ustvarila sta neponovljivo kemijo, so danes zapisali na portalu epodravina.hr. Tam so tudi poudarili Sagnerjevo naklonjenost Podravini.

Odigral je še več deset drugih filmskih in gledaliških vlog, največ med letoma 1960 in 1990. Nazadnje je leta 2004 nastopil v filmu Dolga mračna noč v režiji Antuna Vrdoljaka.

Ob neki priložnosti je za hrvaške medije povedal, da je vloga Dudka zaznamovala tudi njegova poslanska mandata v hrvaškem saboru v prvi polovici 90. let preteklega stoletja. Pred tem je v vrstah hrvaške vojske sodeloval v vojni na Hrvaškem, kjer je bil njegov nadrejeni Slobodan Praljak, še poroča jutarnji.hr.