V Guinnessovo knjigo rekordov se je vpisala tudi kot najstarejša redovnica. Foto: AP
V Guinnessovo knjigo rekordov se je vpisala tudi kot najstarejša redovnica. Foto: AP

Sestra Andrej (André) je bila rojena kot Lucile Randon 11. februarja 1904. Odraščala je v protestantski družini, nato pa se pri svojih 27 letih spreobrnila v katoliško vero. Preden je postala katoliška redovnica, je skrbela za otroke med drugo svetovno vojno, nato pa je 28 let posvetila skrbi za sirote in ostarele. Bila je usmiljenka oziroma sestra HKL (Hčere krščanske ljubezni). Večino svojega življenja je tako sicer posvetila bogoslužju.

Naziv je takrat označila za
Naziv je takrat označila za "žalostno čast". Foto: AP

Slab mesec pred 119. rojstnim dnem pa je njen tiskovni predstavnik sporočil, da je nosilka naziva najstarejšega človeka na svetu preminila, poroča AFP.

Najstarejša redovnica na svetu, ki je živela v francoskem mestu Toulon, se je v Guinnessovo knjigo rekordov vpisala tudi kot najstarejši človek, ki je okreval po covidu-19. Pozitivni izvid na testu na koronavirus je imela na začetku leta 2021, a žilava Francozinja je covid-19 brez večjih težav premagala, simptomi se ji sploh niso razvili, v treh tednih je povsem okrevala – ravno pravočasno za praznovanje svojega 117. rojstnega dne.

V času njenega življenja se je zamenjalo 18 predsednikov in deset papežev

Potem ko je 19. aprila 2022 pri 119 letih preminila Japonka Kane Tanaka, ki je do tedaj imela rekord najstarejše Zemljanke, je ta naziv lanskega aprila prevzela sestra Andrej. V intervjuju za francoski kanal RMC Story je francoska nuna, ki je bila slepa in je uporabljala voziček ter živela v domu za starejše občane na jugu Francije, izrazila mešane občutke ob tem.

"Zdi se mi, da bi mi bilo bolje v nebesih, ampak me dobri Gospod še noče," je dejala nuna, ki se smrti ni bala, saj si je na neki način želela biti drugje in se pridružiti svojemu starejšemu bratu ter babici in dedku. Naziv je takrat označila za "žalostno čast".

Vseeno je izrazila veselje ob tem, kako jo njena družina razvaja. Sestra Andrej je namreč močno uživala v čokoladi in vinu ter prisegala na kozarec rujnega na dan, je poročal CNN. Ko je lanskega februarja dopolnila 118 let, je dobila tudi na roke napisano čestitko od francoskega predsednika Emmanuela Macrona – že 18. francoskega predsednika v času njenega življenja. V tem času pa se je zamenjalo tudi kar deset papežev.