Hočeš-nočeš pri Argentini se vse vrti okoli kapetana, nogometnega genija, ki na sebi nosi silna pričakovanja nogometno nore države, ki se je soočala z neznanim. Da bi bilo SP-ja za Argentince konec že po dveh tekmah? Nemogoče. Neverjetno. Nič od običajnega meseca čustvenega vrtiljaka ... Duhovi Japonske 2002 so oživeli: La Albiceleste je prišel na SP z nizom 25 tekem brez poraza in vlogo drugega favorita, dobil prvo tekmo z Nigerijo, a izgubil z Anglijo in remiziral s Švedsko ter izpadel že po skupinskem delu. Déjà vu?

Obupen prvi polčas obeh ekip

"Prva tekma nas je drago stala. Čeprav gre za dve ločeni tekmi, smo vedeli, da moramo zmagati," je Lionel Messi povzel izhodišče za tekmo z Mehiko. Vendar nogometno obupni prvi polčas ni vlival upanja, Argentinci in Mehičani so skupaj zmogli štiri poskuse strelov, en sam v okvir, za le 0,28 verjetnega gola (xG po Opti).

Sorodna novica Messi(ja) z golom in podajo rešil Argentino iz neugodnega položaja

V bistvu nič novega: Mehika tudi proti Poljski v napadu ni zmogla nič kaj konkretnega in zdaj že na desetih zaporednih tekmah SP-jev ni prejela gola v prvem delu igre. A kot je očiten trend v Katarju 2022, se igra v nadaljevanju razživi in tako je bilo tudi na stadionu Lusail.

“Prvi polčas je bil težek zaradi položaja, zaradi nuje, pri čemer nismo mogli najti prostora. V drugem polčasu smo se umirili in začeli smo premikati žogo proti golu. Začeli smo igrati z dolgo posestjo žoge, našli smo prostore med linijami in žogo pripeljali bližje 16-m prostoru, vrnili smo se k temu, kar smo," je Messi na novinarski konferenci opisal zgodbo obeh polčasov.

Messi z razdalje načel mehiško mrežo

Dve mojstrovini za veliko olajšanje

Ko so Argentinci počasi stiskali Mehičane proti njihovim vratom, je prišla 64. minuta in navdih dveh veteranov iz Rosaria. 34-letni Angel Di Maria je podal z desne strani, 35-letni Lionel Messi pa je z dobrih 20 metrov zadel desni spodnji kot mehiških vrat. Belo-sinjemodri so zadihali, zlasti ker se je nato potrdila napadalna jalovost El Trija, ki ga vodi tretji veteran iz Rosaria Tata Martino.

A pravo olajšanje ob Srebrni reki in med milijoni navijači po vsem svetu je zavladalo šele v 87. minuti, ko sta Rodrigo de Paul in Messi z uigrano akcijo ob izvajanju kota v ogenj poslala 21-letnega mladeniča, rezervista in kandidata za mistično argentinsko "petico". Enzo Fernandez je pokazal razkošni talent, preigral in z zavitim diagonalnim strelom zabil drugi golazo tekme.

Fernandez s prvencem potrdil zmago Argentine

Messi povabil Fernandeza h kombinaciji iz kota

"Po drugem golu smo bili spet mi. To zmagoslavje nam daje duševni mir za to, kar prihaja. Zmaga je bila olajšanje za celotno slačilnico in veliko veselje. Za nas se začenja novo svetovno prvenstvo. Zdaj ne smemo odnehati, treba je odigrati še toliko finalov," je poudaril nasmejani Messi, ki je nato v slačilnici še vodil navijaško proslavljanje samih nogometašev.

"Vedno sem sanjal o igranju v modro-belem dresu. Nocoj sem uresničil sanje o golu na svetovnem prvenstvu," je bil čustven strelec drugega gola, ki je v petem nastopu za reprezentanco dosegel tako pomemben in odmeven prvi gol.

"Messi mi je rekel, naj pridem in odigram kot, nato pa mi je rekel, da si to zaslužim," je Enzo Fernandez potrdil, da je šlo za načrtovano akcijo Messija, ki je ob tem tudi uradno vpisal podajo. Statistični sladkorček: Messi je najmlajši in najstarejši igralec na svetovnih prvenstvih, ki je na eni tekmi zadel in zrežiral gol.

Nova argentinska "petica"?

Fernandez je otrok River Plata, ki je moral za uveljavitev na posojo k Defensi y Justicii, s katero je osvojil Copo Sudamericano 2019, ob vrnitvi v matični klub postal nosilec igre, po poletnem prestopu k Benfici pa je potreboval le dve tekmi, da so v Lizboni že dali ključe ekipe mladeniču iz predmestja Buenos Airesa.

Postal je najmlajši strelec za Argentino na mundialih po SP-ju 2006, ko je prvič za gavče zadel Messi. Zdaj je kapetan reprezentance pri 8 golih na 21 odigranih tekmah na svetovnih prvenstvih, kar je tudi statistika velikega Diega Maradone.

"Mislim, da smo na tej tekmi pošteno zmagali. Zdaj gremo korak za korakom. Zdaj razmišljamo o Poljski, da skušamo osvojiti prvo mesto v skupini," je ob koncu novinarske konference pogled uperil naprej D10S. Argentinska legendarna desetica, ki se v besedni igri s črkami izpiše kot Bog.

Večer za slavje, nato samo še Poljska

"Pričakovali smo, da bodo Mehičani igrali s petimi branilci, pred njimi pa še s štirimi vezisti. S spremembami ob polčasu smo vzpostavili ravnotežje na sredini, zaigrali smo bolj napadalno. Z menjavami smo pridobili diagonalne podaje in svežino," je selektor Lionel Scaloni pojasnil trenerske prilagoditve, s katerimi je po dobri uri ob genialnosti Messija le prebil mehiške obrambne vrste.

93. gol za Argentino na 167. tekmi v dresu članske reprezentance. Messi je zatresel mrežo na zadnjih šestih tekmah reprezentance (za 12 golov!), s čimer je izenačil svoj najdaljši strelski niz Foto: Reuters
93. gol za Argentino na 167. tekmi v dresu članske reprezentance. Messi je zatresel mrežo na zadnjih šestih tekmah reprezentance (za 12 golov!), s čimer je izenačil svoj najdaljši strelski niz Foto: Reuters

Vendar dva izjemna gola – po špansko in zdaj po vsem svetu uveljavljena oznaka golazo – vseeno ne prekrijeta celotne tekme, ki je bila še vedno precej bleda in dolgo brezidejna. Pri čemer je Mehika še prekosila Argentino, saj po zaostanku zmogla en sam poskus strela. 24. tekma turnirja se je končala z visokim izidom za malo število priložnosti: xG (pričakovani goli) so bili namreč 0,28 za Argentino in 0,26 za Mehiko. Skupaj 0,53 pričakovanega gola, najmanj na prvenstvu doslej.

"Čaka nas še ena tekma. Z dvignjenimi glavami, a hkrati s skromno zadržanostjo. Nadaljevati moramo po tej poti. Nocoj se veselimo, a jutri se začnemo pripravljati na naslednjo tekmo. Imamo odlične igralce in imamo Lea, to je pomembno," je na koncu Scaloni priznal, da je tudi njegova reprezentanca odvisna od navdiha in učinka kapetana. Naslednji finale bo Poljska v sredo ob 20.00.

Vrhunci tekme Argentina – Mehika