Programski svetniki za novega direktorja Radia Slovenija potrdili Mirka Štularja
Programski svetniki RTV Slovenija so z 21 glasovi ZA in brez glasu proti odločili, da bo novi direktor Radia Slovenija postal Mirko Štular, ki ga je na to mesto predlagal Generalni direktor RTV-ja Igor Kadunc.
Pet prijav, dve popolni
Objavljeno: 21. januar 2019 ob 11:11,
zadnji poseg: 21. januar 2019 ob 16:52
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Mirko Štular je zdaj odgovorni urednik Vala 202. Foto: BoBo

Od prisotnih 24 programskih svetnikov javnega zavoda RTV Slovenija je novega direktorja Radia Slovenija potrdilo 21 svetnikov, dva glasova sta bila vzdržana, eden pa ni glasoval. Štular bo štiriletni mandat nastopil 1. marca.

Štular, ki je že 12 let odgovorni urednik Vala 202, je v svoji predstavitvi opozoril, da Radiu Slovenija na prvem mestu manjka podrobna analiza ponudbe celotne mreže osmih programov nacionalnega radia. Ob tem je ocenil, da zdajšnji položaj ne terja rokohitrskih posegov v programe. Zavzel pa se je za premišljene, sistematične in dolgoročne programske spremembe.

Po Štularjevih besedah so potrebne spremembe pri načrtovanju radijskih programov, s poudarkom na bolj odprtem, odzivnem in v prihodnost usmerjenem prilagajanju shem in formatov: "Predvsem potrebujemo veliko večje korake na področju multimedijske avdio produkcije in novih storitev, velik miselni korak stran od zgolj 'FM-razumevanja' radia."

Miha Lampreht in Igor Kadunc. Foto: BoBo

"Javni radio se preprosto ne more več zanašati le na kakovosten FM-program. Postati mora živahen družbeni organizem, aktiven igralec, ustvarjalec dogodkov, projektov, predvsem pa mora biti prisoten in sprejet po različnih kanalih," je poudaril Štular. Dodal je, da mora Radio Slovenija ponudbo prilagajati sodobnim, prihajajočim načinom spremljanja medijev.

Kadunc se je odločal med Štularjem in Groznikovo

Igor Kadunc se je odločal med Mirkom Štularjem, ki je zdaj odgovorni urednik Vala 202, in urednico uredništva večernega in nočnega programa na Prvem programu Radia Slovenija Darjo Groznik. Oba sta se v preteklosti že potegovala za mesto direktorja radia, njuni prijavi pa sta edini v tem razpisu, ki sta bili popolni. Prispelo jih je sicer pet.

Kadunc je na seji pojasnil, da odločitev med Štularjem in Groznikovo ni bila enostavna. Vendarle ga je bolj prepričala Štularjeva vizija razvoja Radia Slovenije: "Očitno se zaveda, da bo potrebno aktivno razvojno, multimedijsko in širše razmišljanje kot prej." Poudaril je, da ima Štular njegovo polno zaupanje, da bo uspešno vodil nacionalni radio kot izredno pomemben del RTV Slovenija.

Seja programskega sveta RTV Slovenija. Foto: BoBo

Zdajšnjemu direktorju radia Mihi Lamprehtu se bo drugi štiriletni mandat iztekel 28. februarja. Za nov mandat se ni potegoval, saj je po njegovih besedah zaradi samoomejevanja funkcije napočil čas, da vodenje radia prevzame nekdo drug.

Potrebnih je najmanj 15 glasov

Direktorja radia ali v. d. direktorja imenuje generalni direktor RTV Slovenija po pridobitvi predhodnega soglasja programskega sveta zavoda. Za soglasje je potrebna absolutna večina v 29-članskem svetu, torej najmanj 15 svetniških glasov podpore.

Programski svet je sicer na seji podal tudi mnenje k predlogu finančnega načrta RTV Slovenija za letošnje leto ter prisluhnil poročilu varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev Ilinke Todorovski za december lani.

A. S., G. K.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Sklonjen
# 21.01.2019 ob 18:11
A kdo ve kaj lahko pričakujemo z G. Štularjem?

Saj se ve kaj lahko pričakujemo od levičarja !
svetovnipopotnik
# 22.01.2019 ob 20:35
Vprašanje novemu šefu: bi lahko na radiu korenito zmanjšali amersko glasbo-kričanje?
Rešitev: smo v Evropi. Naj uredniki poiščejo nekaj glasbe evropskih držav. Tudi če niso članice bruseljske združbe.
Pa še za športnr vsebine. Zakaj moramo ob vsakem dnevniku poslušati ta tenis. Koga briga ta šport?
LjubljanaMoja
# 21.01.2019 ob 19:40
#LTD sam večkrat poslušam ARS in sem s tamkajšnjim jezikom zelo zadovoljen.
ogenj
# 21.01.2019 ob 20:26
sramota, da te seje niti ne moraš poslušat. že tako , drugače pa bi se vsej tehniki lahko toliko potrudili , da bi vsaj na nacionalni tv uredili vsaj zadovoljiv zvok ob prenosu takih sej.razen , če jim je to strategija, da tem manj ljudi to posluša. računalniške zvočnike mam namreč na maximum pa sem komaj kaj slišal.
LTD
# 21.01.2019 ob 19:31
Za direktorja v tovrstnih ustanovah moraš biti predvsem oportunist. Delitev zgolj na leve in desne kaže na razvojno stopnjo otroka, ki je srečen, ker zna deliti z dva, spoštovani gospod Sklonjen. Tu nekje smo v razvoju kot družba. Zagotavljam vam, da smo ljudje in družba mnogo bolj raznorodni. Gospodu Štularju želim veliko ustvarjalnosti in poguma ter uspešnega boja za slovenski jezik, ki ga je v čisti obliki slišati samo še ob branju vodostaja rek.
LjubljanaMoja
# 21.01.2019 ob 17:17
A kdo ve kaj lahko pričakujemo z G. Štularjem?
m72
# 23.01.2019 ob 14:59
"Vprašanje novemu šefu: bi lahko na radiu korenito zmanjšali amersko glasbo-kričanje?
Rešitev: smo v Evropi. Naj uredniki poiščejo nekaj glasbe evropskih držav. Tudi če niso članice bruseljske združbe."


Točno tako! S tem se pa res v celoti strinjam!
m72
# 22.01.2019 ob 10:40
Prav. Le ne vem, zakaj se tako žalostno drži :-)
LTD
# 22.01.2019 ob 12:40
Se strinjam z vašo ugotovitvijo, vendar sem želel opozoriti na mnogo jezikovnih napak na mnogo bolj poslušanih programih javnega radija, ki imajo zato mnogo večji vpliv na podobo jezika v javnosti. Veliko užitkov ob poslušanju programa ARS vam želim.
LjubljanaMoja
# 21.01.2019 ob 18:56
Aaa, odlično!