Letošnji festival se bo odvil med 25. julijem in 25. avgustom. Foto: EPA
Letošnji festival se bo odvil med 25. julijem in 25. avgustom. Foto: EPA

Festival po tradiciji vsako leto odpre sveža postavitev katerega od zrelih opernih del Richarda Wagnerja, tokrat so se odločili za Letečega Holandca (pri nas znanega tudi kot Večni mornar) v postavitvi ruskega režiserja Dmitrija Černjakova in pod vodstvom ukrajinske dirigentke Oksane Lyniv.

Sorodna novica V Bayreuthu prvič na ogled izvirna partitura Wagnerjevega Letečega Holandca

Delo je šele četrto Wagnerjevo dokončano operno delo, sam pa jo je opisal kot romantično opero. V tamkajšnjem Wagnerjevem muzeju so zapisali, da ni znano, kdaj in kje je skladatelj prvič prišel v stik z legendo o ladji duhov, ki večno jadra in nikoli ne more pristati. Vsebinsko se je v operi naslonil na nemškega romantika Heinricha Heineja.

"Ker je bilo očitno premalo dirigentk."
43-letna Oksana Lyniv bo šele prva dirigentka v vsej zgodovini festivala, navaja nemška tiskovna agencija DPA. Na vprašanje, zakaj je bilo potrebno toliko časa, je vodja festivala Katharina Wagner, sicer prapravnukinja skladatelja Richarda Wagnerja odvrnila: "Ker je bilo očitno premalo dirigentk."

Oksana Lyniv je sploh prva dirigentka na festivalu s skoraj stoletje in pol dolgo tradicijo (1978). Foto: Opera online
Oksana Lyniv je sploh prva dirigentka na festivalu s skoraj stoletje in pol dolgo tradicijo (1978). Foto: Opera online

Oksana Lyniv, ki je bila nazadnje šefinja dirigentka graške Opere, je v intervjuju za DPA povedala: "Pred 100 leti bi bilo kaj takšnega nepredstavljivo, pa čeprav so že takrat delovale uspešne dirigentke." Ima pa določeno prednost pred številnimi moškimi kolegi, saj ‒ kot je povedala v intervjuju za Deutsche Welle ‒ je ravno prave višine za mesto, ki je bilo oblikovano po meri Wagnerja. Glasbeni velikan je namreč v višino meril le 1,66 metra in je bil torej precej nižje rasti od številnih njenih moških kolegov.

Performans Hermanna Nitscha
Letošnji festival prinaša še ponovitev Mojstrov pevcev nürnberških in Tannhäuserja, na sporedu je tudi Valkira, pri kateri sodeluje avstrijski slikar Hermann Nitsch. Umetnik je za DPA povedal: "Sploh nisem vedel, kako zelo se moja slikarska akcija prilega zvokom Nibelunškega prstana. Želim ustvariti barvno ekstazo." V intervjuju za časopis Nordbayerischer Kurier je pred časom povedal: "Pogosto sem slikal z rdečo barvo, a pri Valkiri bi rad uporabil celoten barvni spekter, vse barve mavrice." Dodal je še, da ne bo ustvarjal scenografije za znamenito opero, ampak bo izvedel slikarski performans, ki bo posredno povezan z Wagnerjevo glasbo. Valkira bo na festivalu premiero doživela 29. julija.

Občinstvo bo lahko prisluhnilo tudi dvema koncertoma, ki ju bosta vodila domači dirigent Christian Thielemann in njegov latvijski kolega Andris Nelsons.

Posebnost festivala v Bayreuthu je v tem, da je posvečen enemu samemu skladatelju, in to že v času njegovega življenja. Zamislil si ga je namreč Richard Wagner (1813-1883) sam in ga leta 1876 tudi prvič organiziral, mestecu na severu Bavarske pa s tem zagotovil svetovni sloves. Tudi gledališče z nekaj manj kot 2000 sedeži, v katerem poteka, so zgradili po njegovih načrtih, mecena za to je našel v bavarskem kralju Ludviku II. Še danes ga usmerja družina Wagner ter velja za enega najpomembnejših kulturnih in družabnih dogodkov v Nemčiji.

Festival vsakoletno obišče tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je svoj prihod napovedala tudi tokrat. Tukaj je v družbi svojega moža Joachima Sauerja na posnetku iz leta 2018. Foto: EPA
Festival vsakoletno obišče tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je svoj prihod napovedala tudi tokrat. Tukaj je v družbi svojega moža Joachima Sauerja na posnetku iz leta 2018. Foto: EPA

Tristan in Izolda za otroke
V Festivalni hiši tradicionalno uprizarjajo samo deset zadnjih Wagnerjevih oper, ne pa tudi njegovih zgodnejših del, kot sta Rienzi in Prepoved ljubezni. Zadnja leta se posvečajo tudi mlademu občinstvu s projektom Wagner za otroke. V tem okviru za najmlajše občinstvo, staro od osem do 12 let, priredijo eno od oper. Letos je to Tristan in Izolda, ki bo premiero doživela 25. julija.

Znova na zemljevidu opernega sveta
Z letošnjo izvedbo festivala se to bavarsko mesto s 74 tisoč prebivalci po lanski prekinitvi znova vrača na zemljevid opernega sveta. Dogajanje seveda ne bo potekalo kot leta poprej ‒ program festivala je skrčen, rdeča preproga bo ostala zvita, tudi državniškega sprejema po odprtju ne bo. Kljub temu je župan Thomas Ebersberger prepričan: "Doživeli bomo poseben festival."

Vendarle ne bo kot pretekla leta
Dejstvo, da bo zasedenost v dvorani lahko približno polovična, se zdi sprejemljiv kompromis. Obiskovalci bodo morali izpolnjevati PCT-pogoj, pri čemer bo obvezno tudi nošenje obraznih mask. V dvorani na Zelenem griču bo lahko v skladu z omejitvami zaradi covida-19 letos le 911 gledalcev namesto običajnih 2000.