Poslovil se je hrvaški igralec Martin Sagner, sloviti Dudek
V Zagrebu je v 88. letu starosti v ponedeljek zvečer umrl priljubljeni hrvaški televizijski, filmski in gledališki igralec Martin Sagner, ki je zaslovel z vlogo Dudka v hrvaški komični serijii Gruntovčani.
Nazadnje je nastopil v filmu Dolga mračna noč v režiji Antuna Vrdoljaka
Objavljeno: 12. november 2019 ob 15:04
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Plakat TV-serije Gruntovčani. Foto: IMDb

Novico o smrti je za portal jutarnji.hr potrdil njegov sin Fran Sagner -Bajgot.

Sagner se je rodil leta 1932 v Novigradu Podravskem. Najbolj znan je po svoji vlogi Andrije Draža Katalenića - Dudka v nadaljevanki Gruntovčani, ki je bila na programu v sredini 70. let preteklega stoletja. Številni gledalci iz nekdanje Jugoslavije so si ga zapomnili kot preprostega kmeta Dudka iz Podravine.

Prav na snemanju nadaljevanke je spoznal tudi bodočo ženo, hrvaško igralko Smiljko Bencet, ki je nastopala v vlogi Dudkove žene Regice. Ustvarila sta neponovljivo kemijo, so danes zapisali na portalu epodravina.hr. Tam so tudi poudarili Sagnerjevo naklonjenost Podravini.

Odigral je še več deset drugih filmskih in gledaliških vlog, največ med letoma 1960 in 1990. Nazadnje je leta 2004 nastopil v filmu Dolga mračna noč v režiji Antuna Vrdoljaka.

Ob neki priložnosti je za hrvaške medije povedal, da je vloga Dudka zaznamovala tudi njegova poslanska mandata v hrvaškem saboru v prvi polovici 90. let preteklega stoletja. Pred tem je v vrstah hrvaške vojske sodeloval v vojni na Hrvaškem, kjer je bil njegov nadrejeni Slobodan Praljak, še poroča jutarnji.hr.

Danes sem žalosten. Za vedno sem izgubil dragega prijatelja. Običajno sva si izmenjala vesele novice, tokrat mu pišem v...

Objavil/a Vinko Simek dne Torek, 12. november 2019
Gruntovčani – Dudek protiv Presvetlog
Gruntovčani – Dudek i čaj

N. Š.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj