Njena novejša slikarska dela so v primerjavi s starejšimi, ki so dajala občutek povezane celote, fragmentirana. Foto: Galerija Simulaker
Njena novejša slikarska dela so v primerjavi s starejšimi, ki so dajala občutek povezane celote, fragmentirana. Foto: Galerija Simulaker

"Abstrahirane krajine tu ne delujejo kot slikarski objekti. Umetniška dela predstavljajo adaptacijo na spremenjeno telo in okolje. Podobe na slikarskih nosilcih nam odpirajo vrata v dovršeno estetsko izkušnjo, ki reprezentira določeno realnost," je med drugim zapisal kustos razstave Adrijan Praznik.

Avtorica ostaja pri večjih srednjih formatih, ki se približujejo kvadratu
Gre za njena najnovejša dela in zrelo umetnico, ki kontinuirano gradi na svojem ateljejskem delu, pri umetniškem ustvarjanju pa jo vodi intuicija. Njena novejša slikarska dela so v primerjavi s starejšimi, ki so dajala občutek povezane celote, fragmentirana, v ospredju pa je neposreden dialog med telesom in posamezno sliko, ugotavlja Praznik.

Avtorica sicer ostaja pri večjih srednjih formatih, ki se približujejo kvadratu. Tehnološko se drži svoje značilne klasične slikarske podlage na platnu, izhodišče pri grajenju njenega umetniškega dela pa je mreža. Pri tokratni izvedbi sicer zabrisana in potisnjena v ozadje, je dodal.

Slikam ne manjka "intenzivnosti njihove avre"
Njena nova dela so "prekrita z gestualnimi premazi sive barve, ki nam ob gledanju ustvarijo hladno, morda za nekatere mračnjaško atmosfero", kljub prevladujočim sivim barvam pa njenim slikam ne manjka "intenzivnosti njihove avre".

"Gre namreč za vsebine, ki so v svojem bistvu prepojene z osebno poetiko umetnice. Druga ob drugo trčita dve zgodbi, ki prepletata notranja in zunanja dogajanja avtorice," v poplavi informacij pa se umetnici zdi vedno težje ločiti objektivno od subjektivnega, je pojasnil kustos.

Barbara Drev (1986) je kot slikarka diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, en semester je poslušala na Hochschulle für Grafik und Buchkunst v Leipzigu. Po diplomi oziroma do leta 2017 je imela status samozaposlene v kulturi. Zaposlena je v Muzeju Velenje. Deluje na področju slikarstva in grafike.

Razstava bo na ogled do 23. oktobra.