André Previn spada med najbolj legendarne dirigente Londonskega simfoničnega orkestra. Foto: EPA
André Previn spada med najbolj legendarne dirigente Londonskega simfoničnega orkestra. Foto: EPA

Kot je potrdil njegov menedžer, je v Berlinu rojeni skladatelj danes umrl na svojem domu v New Yorku. Bil je eden najbolj cenjenih dirigentov Londonskega simfoničnega orkestra, imel pa je tudi donosno kariero v Hollywoodu. Ameriška filmska akademija ga je štirikrat nagradila z najprestižnejšo ameriško filmsko nagrado oskar, in sicer za filme Gigi (1958), Porgy and Bess (1959), Irma La Douce (1963) in My Fair Lady (1964).

Znan je tudi po svojem zasebnem življenju. Poročen je bil petkrat, med drugim z igralko in aktivistko Mio Farrow, s katero sta imela tri biološke otroke. Tri otroke sta tudi posvojila, vključno s Soon-Yi, ki se je pozneje poročila z režiserjem Woodyjem Allenom, partnerjem Mie Farrow po njenem razhodu s Previnom.

Za oskarja je bil nominiran enajstkrat, štirikrat pa kipec tudi odnesel domov. Foto: EPA
Za oskarja je bil nominiran enajstkrat, štirikrat pa kipec tudi odnesel domov. Foto: EPA

Britanski gledalci si ga bodo najbolj zapomnili po skeču v The Morecambe and Wise Show, ki se je zapisal med ikonične trenutke britanske televizije. BBC ga omenja kot enega najbolj nadarjenih vsestranskih glasbenikov 20. stoletja in v Veliki Britaniji dobro poznano ime malih zaslonov v 70. letih.

V Londonskem simfoničnem orkestru so v izjavi zapisali, da so "globoko užaloščeni" ob vesti o njegovi smrti. "André Previn ima izredno pomembno vlogo v zgodbi Londonskega simfoničnega orkestra," je dejala upravna direktorica orkestra Kathryn McDowell in dodala, da je že davno, preden se je tega s posebnim programom lotil orkester, prek televizije nagovarjal širše občinstvo.

"Za tiste, ki smo imeli to srečo, da smo 3. junija 2015 poslušali 3. program BBC-jevega radia, je bil poseben vrhunec njegova čudovita izvedba Rachmaninove Št. 2 v njegovem zadnjem koncertu za orkester."