Josipina Urbančič Turnograjska (9. julij 1833–1. junij 1854). Foto: DU Šenčur
Josipina Urbančič Turnograjska (9. julij 1833–1. junij 1854). Foto: DU Šenčur

Prenovljena spominska soba je znova zaživela ob sodelovanju Kulturnega društva Josipine Turnograjske z Občino Preddvor, Zavodom za turizem Preddvor in Domom starejših občanov Preddvor.

Pred tremi leti je tedanje vodstvo Doma starejših občanov Preddvor, ki ima grad v uporabi, spominsko sobo izpraznilo in jo med epidemijeo namenilo garderobi za rdečo cono. Spominske predmete je shranila ustanoviteljica Kulturnega društva Josipine Turnograjske Mira Delavec Touhami, ki se že vrsto let ukvarja z njeno dediščino in je o njej napisala več knjig.

S poroko selitev iz Preddvora v Gradec
Z vnovičnim odprtjem spominske sobe se je začelo letošnje praznovanje 190-letnice rojstva Josipine Turnograjske, ki se je na gradu Turn pri Preddvoru rodila 9. julija 1833. Umrla je stara le 20 let, in sicer 1. junija 1854 v Gradcu, kamor se je preselila po poroki z Lovrom Tomanom. V časa svojega kratkega življenja je bila zelo plodovita pisateljica, saj je napisala 38 povesti in nekaj pesmi. Posvečala se je tudi skladanju klavirskih skladb in napevov s klavirjem na slovenska besedila.

Turnograjska je torej ustvarjala v času, ko se je pripovedništvo na Slovenskem šele začelo razvijati. Do takrat so tudi bili ustvarjalci izključno moški, zato so njena dela še toliko pomembnejša, njen preboj na slovensko literarno področje pa še toliko težji. Ob tem velja poudariti, da je bila kot dama in kot pisateljica zelo cenjena na ruskem dvoru, v Bolgariji in na Slovaškem, je pojasnila ustanoviteljica Kulturnega društva Josipine Turnograjske Mira Delavec Touhami.

Roman, utemeljen na ljubezenskih pismih
Nekaj novih knjižnih del bo izšlo tudi v tem jubilejnem letu. Delavec Touhami je pripravila roman, napisan na podlagi ljubezenskih pisem med Josipino in Lovrom. Izšli bodo tudi pravljica o Josipini in njena zbrana dela v prvotni obliki, ki jih je želela izdati že v času svojega življenja, pa tega ni mogla. 9. junija bodo o Turnograjski pripravili tudi mednarodni posvet z večernim koncertom vseh njenih klavirskih skladb.

Spominska soba Josipine Turnograjske na gradu Turn deluje že več kot tri desetletja. Foto: DU Šenčur
Spominska soba Josipine Turnograjske na gradu Turn deluje že več kot tri desetletja. Foto: DU Šenčur

Uresničevanje želje Turnograjske k spodbujanju ustvarjalnosti
V društvu so vzpostavili tudi blagovno znamko Josipine Turnograjske z izdelki, povezani z njenim življenjem. Takšna je denimo s čokolado, kakršno sta Josipina in Lovro rada jedla, ali z zeliščnimi čaji, ki se povezujejo z vrtičkom, za katerega je skrbela. Na ta način želijo zbirati sredstva za nadaljnje vzdrževanje njenega groba v Gradcu, ki je bil pred leti že tik pred tem, da bi ga prekopali, a je skrb zanj prevzela Delavec Touhamijeva.

Kulturno društvo že 12 let pripravlja natečaj za mlade za najboljše ljubezensko pismo, ki so mu lani dodali še natečaj za najboljšo ljubezensko pesem. "Mladi si želijo pisati in ustvarjati," je dejala Delavec Touhami in dodala, da je odziv izjemen. Delo in življenjske nazore Turnograjske pa želijo približati čim širšemu krogu ljudi. Snujejo tudi krajše poljudne filme, ki bodo obiskovalcem spominske sobe na ogled od prihodnjega leta, ko bodo zaznamovali še 170-letnico smrti Josipine Urbančič Turnograjske.