Neoislamska vila Rafut: ministrstvo jo želi prodati, nekateri temu nasprotujejo
Usoda Laščakove vile v neoislamskem slogu na Pristavi pri Novi Gorici, znane kot vila Rafut, je že zadnjih nekaj let negotova - ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, v katerega lasti je, ...
Redek primer arhitekture v tem slogu na slovenskih tleh
Objavljeno: 11. marec 2018 ob 15:12
Nova Gorica - MMC RTV SLO, STA

Vila Rafut
Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, v čigar lasti je ta redek neoislamski biser, so sporočili, da so izčrpali vse možnosti, da bi vilo ohranili. To so sporočili tudi mestni občini Nova Gorica, saj za prodajo potrebuje soglasje novogoriškega mestnega sveta, ki bo o tem odločal na četrtkovi redni seji. Nasprotniki prodaje pa v ponedeljek pripravljajo protest proti prodaji. Foto: BoBo
Vila Rafut
Vilo je skupaj s parkom za kulturni spomenik lokalnega pomena razglasil novogoriški mestni svet leta 2003, zato mora ta tudi sprejeti odločitev glede odtujitve. Foto: RTV Slovenija
Anton Laščak
Italijani imajo leta 1856 v Gorici rojenega arhitekta Antona Laščaka - kot Antonia Lasciaca - za svojega in po njem nosi ime tudi ena goriških ulic. Rodoslovna raziskava pa je dokazala, da je bil sin slovenskih staršev, in tudi za ženo je vzel Slovenko ter se s svojimi sorodniki iz Ročinja pogovarjal v slovenščini. Foto: Wikipedia
Matej Arčon
"Že vrsto let sem si osebno prizadeval, da bi novogoriška občina dobila sredstva za obnovo Laščakove vile. Obrnili smo se tudi na državo, da bi le našla možnost za obnovo tega izjemnega arhitekturnega bisera. Bojimo se, da bo vila žalostno propadla, če je nekdo ne obnovi, seveda pod pogoji varovanja kulturne dediščine. Vila je trenutno v lasti države, v občinskem proračunu pa nimamo na voljo dveh milijonov evrov, kolikor bi po ocenah stroke znašala njena obnova," pojasnjuje novogoriški župan Matej Arčon. Foto: BoBo

Usoda Laščakove vile v neoislamskem slogu na Pristavi pri Novi Gorici, znane kot vila Rafut, je že zadnjih nekaj let negotova - ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, v katerega lasti je, načrtuje prodajo na javni dražbi, za kar pa potrebuje soglasje novogoriškega mestnega sveta, ki bo o tem odločal na četrtkovi redni seji.

Ob tem pa se na družbenih omrežjih vrstijo pozivi proti prodaji vile, pobuda Luke Manojlovića Goriška.si pa pripravlja protest proti prodaji v ponedeljek ob 17. uri. S somišljeniki se bodo dobili pred vhodom v rafutski park, nato peš krenili do vile in okrog nje simbolno skleniti živo verigo.

Kulturni spomenik lokalnega pomena
Vilo je skupaj s parkom za kulturni spomenik lokalnega pomena razglasil novogoriški mestni svet leta 2003, zato mora ta tudi sprejeti odločitev glede odtujitve. Rafutski park v okolici vile je varovana celota in ni predmet prodaje, pri čemer je država lastnica zgornjega dela parka, novogoriška občina pa spodnjega dela. Zadnji uporabnik prostorov v Laščakovi vili je bil zavod za zdravstveno varstvo, ki jo je zapustil spomladi 2003. Vse od tedaj so prostori prazni in nezadržno propadajo.

Župan občine Nova Gorica Matej Arčon je o položaju dejal: "Že vrsto let sem si osebno prizadeval, da bi novogoriška občina dobila sredstva za obnovo Laščakove vile. Obrnili smo se tudi na državo, da bi le našla možnost za obnovo tega izjemnega arhitekturnega bisera. Bojimo se, da bo vila žalostno propadla, če je nekdo ne obnovi, seveda pod pogoji varovanja kulturne dediščine. Vila je trenutno v lasti države, v občinskem proračunu pa nimamo na voljo dveh milijonov evrov, kolikor bi po ocenah stroke znašala njena obnova."

Anton Laščak, ki je bil v začetku 20. stoletja eden najbolj cenjenih arhitektov v Aleksandriji, je vilo zgradil leta 1909. V Egiptu je kot dvorni arhitekt načrtoval številne orientalske palače, ki jih skrbno varujejo, medtem ko vila Rafut že več kot desetletje propada. Arhitekturo je študiral na dunajski politehnični fakulteti, po študiju pa se je zaradi pomanjkanja naročil na domačih tleh leta 1882 preselil v Aleksandrijo.
Tam je kmalu po prihodu zaslovel z monumentalno galerijo Menasce, kar mu je odprlo pot do bogatih naročnikov egiptovskega meščanstva in plemstva. Dejaven je bil še v Perugii, Rimu, Torinu in Carigradu. Od egiptovskega podkralja Abasa II. je za zasluge prejel plemiški naziv beg, kar ustreza baronu, izbral ga je tudi za glavnega dvornega arhitekta.
Prva svetovna vojna je prekinila to njegovo nadvse uspešno obdobje, saj je bil egiptovski kralj odstavljen, Laščak pa je moral kot državljan Avstro-Ogrske iz britanskega Egipta zbežati na Goriško, kmalu po koncu vojne se je vrnil v Kairo, zrela leta je znova preživel na domačih tleh, pri visoki starosti 90 let se je vrnil v Kairo in tam tudi umrl.


Za oživitev Rafutskega parka so na Mestni občini Nova Gorica že izdelali programska izhodišča. Pripraviti morajo še idejni projekt obnove in oživitve, kjer bosta zgornji in spodnji del parka kot nekoč obravnavana kot celota. Po takšnem načrtu bi bil park dostopen javnosti ne glede na namembnost obstoječih objektov do take mere, da ne bo ogrožen spomenik, je zapisano v gradivu za sejo novogoriškega mestnega sveta.

Gre za obsežen projekt, pri katerem je treba upoštevati določila zakonodaje o varstvu kulturne in naravne dediščine. Ker je ocena stroškov ureditve rafutskega parka visoka, novogoriška občina načrtuje njegovo fazno oziroma postopno urejanje.

Pretekli veliki načrti ministrstva in ZRC SAZU
Visokošolsko ministrstvo in Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti sta imela s stavbo velikopotezne načrte. V njej so želeli urediti raziskovalno in študijsko središče novogoriške univerze, prostor pa naj bi dobil tudi Center za evromediteranske študije Emuni.

Zadolženost univerze prekrižala načrte
Sicer so obnovo vile načrtovali že pred leti, država je kot njena lastnica denar zagotovila, občina pa je pridobila gradbeno dovoljenje za obnovo. Vendar so morali dovoljenje dopolnjevati z ukrepi za protipotresno varnost, ministrstvo pa je denar leta 2008 namesto za vilo namenilo za poplačilo dolgov Univerze na Primorskem.

P. G.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Guinness
# 11.03.2018 ob 15:59
Hehe, nekateri forumasi samo preberejo stil gradnje, pa bi ze zato rusili. V bistvu precej zalostno.
elsha92
# 11.03.2018 ob 16:59
Predvidevam, da tisti ki komentirajo da je vila grda, živijo v 5. nadstropju prekrasnega socialističnega projekta brez dvigala.
tim sein
# 11.03.2018 ob 15:36
A so letos slučajno volitve?
evaevi
# 11.03.2018 ob 15:31
Sanjska palača iz pravljic mojega otroštva.
Lepota prostora kot celote brez primere v SLO.
Če zadenem jackpot, se je poleg ostalih dobrih del lotim...
coffeecup
# 11.03.2018 ob 15:44
Prihajajo nove volitve in ni bojazni da se na tem objektu zopet ne bi nabirale velikopotezne politično koristolovke točke, kot vsake volitve do sedaj in to je s tem člankom več kot potrjeno!
barezi
# 11.03.2018 ob 18:08
Vila je zgrajena v neoorientalskem stilu, ki z islamom nima nobene direktne veze. Ljudje ne nasedajte provokacijam.
zozozo
# 11.03.2018 ob 18:07
Hehe, nekateri forumasi samo preberejo stil gradnje, pa bi ze zato rusili. V bistvu precej zalostno.

Ja, tudi če bi prebrali, da kdo hoče popravit svoj stari slamnati klobuk, bi reagirali isto. Pavlovov refleks pri nekaterih.
meblo
# 11.03.2018 ob 17:43
na ministrstvu so optimisti, če mislijo da bo take podrtije kot so ta vila in pa naši gradovi kdo kupoval za stotine tisočakov. to bi mogli zastonj ponudit v najem nekomu ki se bo zavezal da bo objekt vzorno obnovil. pa še v tem primeru dvomim da bi našli kakšnega kandidata.

tale vila, grad podčetrtek, dvorec ravno polje in pa vila ružička so štiri najbolj žalostne zgodbe slovenske kulturne dediščine. in vsi trije objekti so v že tako slabem stanju da bi jih bilo treba bolj rekonstruirat kot pa obnovit.
davide
# 11.03.2018 ob 15:56
Očitno je res zelo pomembna tale podrtija da jo kar naprej vlečejo na naslovnico
rokers
# 12.03.2018 ob 13:46
sploh ni Islamska, le slog je zanimiv, ne vem kaj koga matra. Sem kristjan in nimam nič proti džamije, oz sem za njo, da imajo tudi muslimani kje možnost obhajanja svojih obredov. Ta stavba pa s tem nima nobene veze. je lepa in zanimiva in srčno upam, da ne propade. ker pa z državo pri obnovah Slovenci res nimamo dobrih izkušenj, raje dat zastonj v najem z recimo, kot je rekel Ajvard delom te stavbe namenjene za oglede
rokers
# 11.03.2018 ob 19:30
Stavba je lepa in ja je za prodat oz oddat komu, ki jo misli imet. Dokler si jo bojo podajale nesposobna država in občina bo razpadla. Manojlo neki kupujo volilne glasove. Zna bit zelo kritičen, me pa zanima če bo kdaj razložil kaj se je delalo z denarjem v KGŠu. On verjetno ve kam je izginil inkaso od ene mortadeljade..
K_ris
# 11.03.2018 ob 16:59
Primeren kupec bi bil Nicholas Oman, ki že ima izkušnje z Riklijevo vilo.
tomo098
# 12.03.2018 ob 11:58
Porušit vse. Pri nas se pač vse ruši, zakaj ne bi ene čudne sto let stare bajte. Še zgodovino rušimo povprečno na 45 let. Ni čudno, da imamo filing kot, da smo od včeraj. Pa sej dejansko smo od včeraj, če ne od danes zjutraj. Mi resetiramo čas in pokličemo bagre po vsakih volitvah. Zavest pa nam deluje samo od enega bagra do drugega.
Sturm88
# 12.03.2018 ob 07:39
Lep objekt

Upam, ga bodo še pravičasno obnovili. Po svoje bi bilo bolje, če bi šlo po obnovi za javen objekt. V primeru pa da ne bo interesa ga naj ima pa kar kak privatnik za svojo osebno lastnino. Tudi to je boljše kot da propada kot še marsikaj v Sloveniji.
7up
# 11.03.2018 ob 19:08
Aktivist

Kaj ima Marušič s poplačilom dolgov leta 2008? Dolgov, ki so nastali še nekaj le prej....
drobnjak
# 12.03.2018 ob 16:15
Že ko si velecenjeni župan toliko prizadeva dobiti sredstva za obnovo, bi lahko za njih kaj pobaral tudi svojega prijatelja Nemca, s katerim sta na Bevkovem trgu, s politično naštudirano prenovo, pometla z vso konkurenco in zdaj sama kujeta dobičke na najbolj udarni goriški lokaciji.
K_ris
# 11.03.2018 ob 23:11
@ajvard

Koča, ki jo omenjaš, je v državni lasti. Stol je samo najemnik.
ajvard
# 11.03.2018 ob 22:20
Včasih so firme kupovale takšne objekte kot reprezentančne vile. Škoda, da tega ni več.

kaj pa vem, to s firmami.
za moj pojem mora to biti v javni lasti.

lani poleti sem si hotel pogledati lovsko hišo, ki jo je za Karađorđevića naredil Plečnik, pa je seveda zaprta in se uporablja le v namene reprezentančnih dogodkov podjetja, ki jo ima v lasti.

saj nimam nič proti, če je v lasti podjetja, ampak vsaj ob nekih dnevih/urah i lahko dovolili ogled notranjosti, gre le za kulturno dediščino državnega pomena.
K_ris
# 11.03.2018 ob 17:06
Včasih so firme kupovale takšne objekte kot reprezentančne vile. Škoda, da tega ni več.
ajvard
# 12.03.2018 ob 01:28
K_ris

potem pa še toliko bolj žalostno, da ob oddaji država ne predpiše, da mora najemnik na nek razumen način omogočiti tudi ogled obiskovalcem.

sedaj po tvojem zapisu sem malo pobrskal, vidim, da se jo da najeti.
ampak to nit to, kar sem mislil kot možnost ogleda.
Lupo
# 11.03.2018 ob 17:01
Italijani imajo leta 1856 v Gorici rojenega arhitekta Antona Laščaka - kot Antonia Lasciaca - za svojega in po njem nosi ime tudi ena goriških ulic. Rodoslovna raziskava pa je dokazala, da je bil sin slovenskih staršev, in tudi za ženo je vzel Slovenko ter se s svojimi sorodniki iz Ročinja pogovarjal v slovenščini....

In kaj je pole??? V rojstnem kraju ima ulico. Kaj je narobe? Zgleda da ga v Sloveniji ne cenijo toliko!
rokers
# 13.03.2018 ob 11:44
Drobnjak: naveza Nemec - Arčon je vsem znana, ampak tudi Manojlo ni tu brez interesov. Vsi so se naučili že krast v časih M Servisa..tam so se vzgojili prefrigani tiči
Radoveden
# 11.03.2018 ob 20:12
Moj nasvet: pustite še 100 let nedotaknjeno. Potem bo odločitev lažja. Pa precej manj bo stalo.
tedomedo
# 11.03.2018 ob 18:35
Če se bo prodalo, nov lastnik zagotovo ne bo Slovenec. Upam le, da ne bo Hrvat.
Lluka
# 11.03.2018 ob 16:42
Čem rečt da je poceni...glede na to da na štantih prodajajo razno šaro po 1€ ki jo ko prideš domov samo vržeš v koš.....ali pa po možnosti že tam odvržeš v kanto za smeti. Verjetno bi otroci imeli veliko več od 3 jabolka za 3 €, kot pa od 1 sladkorne pene za 3€
bk0563
# 12.03.2018 ob 12:49
Eni bi jo rušili ker je "islamska". Če pa v islamskih državah rušijo cerkev pa so ponavadi ti isti najbolj glasni. Dvojna merila?
fokus
# 12.03.2018 ob 01:04
Kšn teglc ma na podstrešji.
Lupo
# 11.03.2018 ob 18:34
cenena propaganda neokomunističnega povzpetnika Luke Manojlovića
Lluka
# 11.03.2018 ob 16:40
eee moj Arčon. Kako dobiti 2 mio € imaš pred nosom (glej sliko). Jabolk se ne manjka, breskev tudi...... ni vraga da nebi šlo v prodajo nekako tako... 1 jabolko za 1€, 1 breskev za 1€. Ves dobiček gre v obnovo zgradbe.
mali_piscek
# 12.03.2018 ob 18:35
Glede na stanje v katerem je, predlagam, da se poruši.
drevo1
# 11.03.2018 ob 18:24
Pravi domoljubi morajo porušit vse kar ni slovensko. Tudi renesančne, baročne, klasicistične, neo- , zgradbe , še posebej pa vse kar spominja na druge vere. Edino tako bomo ohranili vrednote tistih ki so premagali barbarskega črtomira.

Res je. Samo spomnimo se, koliko kulturne dediščine so po 2. svetovni vojni zasegli, izropali in uničili komunisti. Od cerkva do dvorcev in gradov. Edino tako so očitno lahko ohranili svoje "vrednote".
SamoRes
# 11.03.2018 ob 17:53
Dajmo še porušit kar je bilo zgrajenega v socializmu kajne desničarji? kaj bo potem ostalo? na vaseh par svinjakov in štal
vidnik2
# 11.03.2018 ob 16:29
Porušit pa na novo zgradit enako stavbo ;I