Telefoni v turistični agenciji Kamome, ki ima sedež v Tokiu in ki se je specializirala za kitajske turiste (nudi jim predvsem ture po Tokiu oz. po japonskih otokih), neprestano zvonijo že nekaj dni, poroča CNN. Kitajci namreč po odločitvi kitajskih oblasti, da prepove vsa organizirana turistična potovanja na tuje, množično odpovedujejo že plačane aranžmaje.

Kitajski turisti v Tokiu. Foto: AP
Kitajski turisti v Tokiu. Foto: AP

V zadnjem tednu na tisoče odpovedi

Samo v turistični agenciji Kamome so prejeli več kot 20.000 odpovedi, za razlog pa Kitajci navajajo, jasno, novi sev koronavirusa, ki je izbruhnil v kitajskem velemestu Vuhan in zaradi katerega je umrlo že več kot 100 ljudi, zbolelo pa več kot 4500 ljudi. Oblasti so zato uvedle številne ukrepe, med njimi omejitev gibanja na prostem oz. potovanj, zaradi česar so vsi turistični obiski tujine (med njimi tudi Japonske) odpovedani vsaj do 10. februarja.

Ker vsako leto Japonsko obišče skoraj 10 milijonov kitajskih turistov (lani 9,6 milijona), so japonski turistični delavci seveda močno zaskrbljeni zaradi virusa in njegovih posledic, saj ravno Kitajci k japonskemu turističnemu zaslužku prispevajo ogromno. "Zaskrbljeni smo zaradi upada kitajskih turistov, ampak na to žal ne moremo vplivati, saj je vse odvisno od tega, koliko časa bo trajala (kitajska) politika," je dejal Šiho Himuro, tiskovni predstavnik japonske turistične organizacije.

Zaradi koronavirusa številne države opozarjajo na previdnost in skrb za osebno higieno pri potovanjih. Foto: AP
Zaradi koronavirusa številne države opozarjajo na previdnost in skrb za osebno higieno pri potovanjih. Foto: AP

Japonski turistični delavci imajo sicer že kar nekaj podobnih izkušenj ‒ pred leti so se tako soočili s podobno serijo odpovedi, ko je izbruhnil sars (sindrom akutne respiratorne stiske), ki je bil sicer bolj omejen na južni del Kitajske.

Sorodna novica Kitajske sosede zapirajo meje in ustavljajo prometne povezave

Zbolel voznik turističnega avtobusa

Med Japonci, ki so bili v zadnjih tednih v stikih s kitajskimi turisti, pa po drugi strani vlada strah, da so se virusa nalezli tudi sami. Da je strah vsaj deloma upravičen, kaže prvi primer okužbe na Japonskem: zbolel je namreč voznik turističnega avtobusa, ki je po mestu Nara med 8. in 16. januarjem prevažal skupino turistov iz Vuhana. Simptomi so se pri 60-letnem vozniku pojavili 14. januarja, 11 dni pozneje pa so moškega hospitalizirali in tam tudi potrdili, da gre za nov tip koronavirusa.

"Vsi upamo, da se ta zadeva čim prej razreši," je tako za CNN dejal predstavnik tokijske turistične agencije Hankyo Travel International. Kljub vsemu se odnosi med Kitajsko in Japonsko zadnja leta spreminjajo: vse več Kitajcev namreč po vrnitvi z obiska Japonske ugotavlja, da je dežela veliko lepša, njeni prebivalci pa prijaznejši, kot so pričakovali.