Po 50 letih našli sovjetsko sporočilo v steklenici – in nato še njegovega pisca
Neki mimoidoči je na obali zahodne Aljaske med nabiranjem drv naletel na nenavadno najdbo: čisto pravo sporočilo v steklenici. Izkazalo se je, da ga je pred 50 leti, na vrhuncu hladne vojne, v svet poslal član sovjetske mornarice.
Sovjetski mornar je s solzami v očeh prepoznal svoj podpis
Objavljeno: 19. avgust 2019 ob 08:05
Anchorage - MMC RTV SLO

Učitelj Tyler Ivanoff je v začetku avgusta nabiral les za kurjavo na obali v bližini kraja Shishmaref, ki leži na otoku Sarichef na skrajnem zahodu Aljaske, ko je naletel na zanimivo steklenico. "Ko sem jo našel, sem videl, da je nekaj v njej. Uporabiti sem moral izvijač, da sem pismo dobil ven," je pred dnevi pojasnil aljaški televizijski postaji KTUU.

Pismo je bilo napisano na roke v ruščini. Svoje odkritje je nato delil na Facebooku, kjer so mu rusko govoreči prijatelji in znanci pismo prevedli. Šlo je za kratko sporočilo z datumom 20. junij 1969.

I found a message in a bottle today. Any friends that are Russian translators out there?

Objavil/a Tyler Ivanoff dne Ponedeljek, 05. avgust 2019

"Srčen pozdrav od mornarjev ladje Sulak Ruske daljnomorske flote," je pisalo v uvodu in nato: "Če najdete to sporočilo, vas prosimo, da pošljete sporočilo Daljnomorski floti v Vladivostok članom posadke Sulaka. Želimo vam obilo zdravja, dolgo življenje in mirno morje." Pod pismo je bil podpisan sovjetski mornar Anatolij Prokofjevič Bocanenko.

Ruski novinarji našli avtorja pisma

Zgodba o najdbi je nato segla prek Beringovega preliva v sosednjo Rusijo, kjer so na pomoč priskočili novinarji državne televizije Rusija-1 in poiskali pisca sporočila. Danes 86-letni upokojeni mornar, ki živi v Sevastopolu, najprej ni verjel, da se je po petih desetletjih našlo ravno njegovo sporočilo v steklenici, a ko so mu pokazali fotografijo sporočila z njegovim podpisom, je, kot poročanje ruskih medijev povzema AP, navdušeno vzkliknil: "Pa res, poglejte!"

Pozneje je novinarjem razložil, da je pismo v morje vrgel v času, ko je bil na krovu ladje Sulak. Ko so mu pojasnili, da je bila ladja leta 1992 umaknjena iz flote, pozneje pa končala v razrezu, je za njo potočil nekaj solz, nato pa kameram pokazal nekaj spominkov iz svojih časov na ladji, poročanje ruskih medijev še povzema KTUU.

T. K. B.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj