Ricky Rubio je najboljši strelec in podajalec svetovnih prvakov. Foto: AP
Ricky Rubio je najboljši strelec in podajalec svetovnih prvakov. Foto: AP

Na zadnjem obračunu skupinskega dela prestižnega olimpijskega turnirja se bo Slovenija pomerila s Španijo, najboljšo evropsko reprezentanco zadnjih dveh desetletij. La Roja je z zlato generacijo, osnovano okoli izjemnega Paua Gasola, redno pobirala medalje na vseh velikih tekmovanjih. V tem obdobju je osvojila tri kolajne na olimpijskih igrah, se trikrat povzpela na evropski vrh in dvakrat postala svetovni prvak. Prvič ji je to uspelo na krilih Katalonca leta 2006 prav v dvorani Saitama (Saitama Super Arena), kjer se igra letošnji olimpijski turnir, drugič pa je košarkarski mundial dobila pred dvema letoma na Kitajskem, ko pa Paua ni bilo poleg.

Moramo biti pripravljeni na različne scenarije, kako bodo nasprotniki pripravljeni na nas. Verjamem, da se bodo poslužili alternativnih obramb. Scariolo je zelo izkušen selektor. Ne nazadnje ima v žepu kar nekaj kolajn z največjih tekmovanj, tudi zlato z zadnjega svetovnega prvenstva. Zagotovo bodo dobro pripravljeni, zato bo pomembno, kako bomo odreagirali. Poudarjam, da se moramo osredotočati nase.

Aleksander Sekulić

Tedaj je v navezi z mlajšim od bratov Gasol, Marcom, blestel Ricky Rubio, ki je nekoč veljal za čudežnega dečka španske košarke. Zdaj 30-letni Katalonec je bil na zadnjem SP-ju izbran za MVP-ja, tudi v Tokiu igra v odlični formi. S 23 točkami v povprečju je za Luko Dončićem in Ruijem Hačimuro tretji strelec turnirja, 6,5 podaje pa ga za Tomaša Satoranskega uvršča na drugo mesto. Tako kot Slovenija je Španija v Tokiu premagala Argentino in Japonsko, na olimpijskem turnirju pa je za zdaj ekipa z najboljšim odstotkom meta iz igre. Slovenija, ki ima na splošno najboljši napad, je druga. "Španija ima res izjemno ekipo. Niso slučajno svetovni prvak. Vse se začne pri Rubiu, ki je motor te ekipe in igra res v odlični formi to poletje. Ne le na tem turnirja, ampak tudi med pripravami je igral izjemno. Morali bomo biti osredotočeni nanj. Na splošno ima Španija zelo izkušeno in nevarno branilsko linijo. Pod košema prednjačita brata Gasol, ki sta oba izjemna podajalca, kar s pridom izkoriščajo in prihajajo do odprtih metov oziroma lahkih košev. Imajo kar nekaj napadalnih možnosti, kako kaznovati nasprotnika," je glavne španske nevarnosti izpostavil slovenski selektor Aleksander Sekulić.

Pred tekmo košarkarjev proti Špancem: Dončić je z njimi odraščal
Rupnik: Radi smo skupaj, ni nam dolgčas

Pogled na seznam košarkarjev, ki sestavljajo špansko izbrano vrsto, je impresiven. Tako pod obročema kot na zunanjih položajih imajo igralce, ki imajo za sabo ogromno število težkih tekem. Ob Rubiu izkušeno zunanjo linijo dopolnjujejo Sergio Llull, Rudy Fernandez in Sergio Rodriguez, ki so vsi krepko starejši od 30 let, pod obročema pa sta še naprej ključna brata Gasol, ki štejeta 41 oziroma 36 let. Pau je še vedno prvi skakalec reprezentance, za Rubiem in Victorjem Claverjem pa je bil na prvih dveh obračunih tretji strelec moštva. V lanski sezoni so vsi z izjemo Xabierja Lopeza Arosteguija, ki je tik pred igrami v ekipi zamenjal poškodovanega košarkarja Minnesote Juancha Hernangomeza, igrali bodisi v NBA-ju bodisi v Evroligi.

Sorodna novica Zadnje reprezentančno poglavje velikega Paua Gasola

"Španija je kompletna ekipa. Vseh 12 igralcev dobesedno lahko tekmo v vsakem trenutku prevesi na njihovo stran. Predvsem moramo biti osredotočeni na navezo Rubio-brata Gasol. Vsi igralci imajo možnost kreacije. Llull in Rodriguez na zunanjih položajih, Fernandez je nevaren po blokadah, Claver s hrbtom proti obroču, Garuba prinaša mlado energijo in daje neko v skoku v obrambi … Dolga leta so skupaj. Trener je isti in so polni samozavestni. Tekma bo težka. Verjamem, da bo drugačna, kot je bil polfinale na EuroBasketu 2017. Zagotovo imajo veliko strahospoštovanja do nas, predvsem pa se želijo oddolžiti za tisti poraz na zadnjem evropskem prvenstvu," je povedal Klemen Prepelič, ki ima veliko izkušenj iz španske lige. Nazadnje je bil član Valencie, predtem pa je igral še za Real iz Madrida in Joventut, v dresu katerega je bil najboljši strelec Lige ACB.

Spomin na nepozaben polfinale EuroBasketa 2017, ki ga je Slovenija dobila z 92:72. Foto: EPA
Spomin na nepozaben polfinale EuroBasketa 2017, ki ga je Slovenija dobila z 92:72. Foto: EPA

Evropski prvaki dobro poznajo špansko reprezentanco, saj se jih je kar sedem preizkusilo v njihovem prvenstvu. V zadnji sezoni in pol je dres Baskonie, s katero je lani postal španski prvak, nosil Zoran Dragić: "Vemo, kaj je naš cilj. Želimo biti prvi v skupini, da imamo v četrtfinalu na papirju lažjega nasprotnika. Čaka nas do zdaj najpomembnejša tekma na olimpijskih igrah. Maksimalno se pripravljamo na Španijo. Želimo uveljaviti našo igro. Brez dvoma igramo v hitrejšem ritmu kot oni. Mislim, da jim to ne odgovarja. Poleg tega moramo predvsem ostati mirni, tudi če bodo Španci naredili kakšno serijo. Bo zelo zanimivo. Kot pravim, čaka nas težko delo, ampak moramo vztrajati pri igri, kakršna nas krasi. Upam, da bomo odigrali najboljšo tekmo do zdaj in potrdili prvo mesto."

Slovenija in Španija sta se do zdaj pomerili že 20-krat. Precej uspešnejša je s 15 zmagami La Roja, ki je dobila tudi zadnja dva medsebojna dvoboja v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2019. Na velikih tekmovanjih je razmerje zmag v špansko korist 5:3. Nepozaben je ostal zadnji tovrsten obračun, ko so Slovenci ob zgodovinskem pohodu na vrh Evrope v polfinale tedaj branilce naslova in do tiste tekme prav tako neporažene Špance premagali s kar 92:72.

Postava Španije

Alberto Abalde, 200 cm, 1995
Alex Abrines,
198 cm, 1993
Victor Claver, 206 cm, 1988
Rudy Fernandez, 196 cm, 1985
Usman Garuba, 203 cm, 2002
Marc Gasol, 215 cm, 1985
Pau Gasol, 216 cm, 1980
Willy Hernangomez, 211 cm, 1994
Sergio Llull, 192 cm, 1987
Xabier Lopez-Arostegui, 200 cm, 1997
Sergio Rodriguez, 191 cm, 1986
Ricky Rubio,
191 cm, 1990

Takrat so pred tekmo v slovenskem taboru poudarili, da Španiji, čeprav je nekoč veljala za reprezentanco, ki igra zelo hitro košarko, toda leta nosilcev so ta ritem upočasnila, njihov način hitre in dinamične košarke z agresivno obrambo ne ustreza. Še posebej, kadar je na parketu kateri izmed Gasolov, je ritem počasnejši, igra se bolj "šahovska" košarka. "Ko je na centru Hernangomez, se bolje znajdejo proti taki igri. Japonci so nakazali, kako je treba igrati proti Španiji. Predvsem v drugem polčasu so bili dokaj uspešni. Verjamem, da če bomo vztrajali pri svoji igri in svojem načinu napada, ko žoga lepo kroži in iščemo igralca v najboljšem položaju, smo zanje lahko zelo nevarni," je odločen Sekulić.

Čeprav ima torej Španija odlično centrsko linijo, pa je Slovenija na primer že v Kaunasu v kvalifikacijah za olimpijske igre pokazala, kako je treba odigrati proti "težkim" peticam, ko je iz rakete popolnoma izrinila Jonasa Valančiunasa in Domantasa Sabonisa. "Je podobno, toda španska centra se znata potegniti ven. Oba sta odlična podajalca, hkrati pa lahko zadeneta tudi z razdalje. Imata večji napadalni repertoar in sta bolj nepredvidljiva. Res pa je, da sta oba tudi že v letih. Če sta gonilna sila v napadu, pa sta manjša zavora v obrambi," je sklenil selektor, Dragić pa dodal: "Ja, nekako so si centri podobni, toda litovska sta bila malce hitrejša, španska pa sta bolj izkušena in malce težja, tako da jih bo težje izriniti izpod obroča. Moramo jim preprosto vsiliti naš ritem."

Pau Gasol – če ne bi bile igre prestavljene, ga ne bi bilo