Foto: Wiener Staatsoper / Michael Pöhn
Foto: Wiener Staatsoper / Michael Pöhn

Vsako leto se v avstrijski prestolnici zvrsti več kot 450 plesnih prireditev, plesna sezona pa svoj vrhunec doseže s februarskim opernim plesom, ki se ga udeležijo tudi številni svetovno znani predstavniki politike, gospodarstva, športa in zabavne industrije. Veliko pozornosti žanje tudi gradbeni magnat Richard Lugner, ki si za spremljevalko na galadogodek izbere vsako leto drugo estradnico - lani je bila to hollywoodska igralka Melanie Griffith.

Letos bodo za 5.150 gostov in več kot milijon televizijskih gledalcev poleg sopranistke Anne Netrebko in tenorista Yusifa Eyvazova nastopili še Orkester Dunajske državne opere pod taktirko Marca Armiliata, Orkester dunajskega opernega plesa ter Dunajski državni balet in Baletna akademija Dunajske državne opere s koreografijo Florencea Clerca.

Foto: Wiener Staatsoper / Michael Pöhn
Foto: Wiener Staatsoper / Michael Pöhn

Ples bo odprlo 144 debitantskih parov iz 13 različnih držav. Plesalke vsako leto nosijo tudi dragoceno tiaro Swarovski, ki jo je tokrat oblikovala modna ikona Donatella Versace. Navdih za tiaro, okrašeno s 380 kristali, je našla v operi Richarda Wagnerja Rensko zlato.

Dunajska državna opera, ki letos zaznamuje tudi 150. obletnico obstoja, si od tega "plesa vseh plesov" obeta 1,1 milijona evrov prihodkov. Cena vstopnice znaša 315 evrov, za ložo je treba odšteti od 13.300 do 23.600 evrov, za mizo za dve osebi pa od 210 evrov dalje. Plesnim navdušencem, ki si tako dragih vstopnic ne morejo privoščiti, pa so na voljo vstopnice za generalko od 25 do 70 evrov.

Pravila oblačenja ostajajo enaka kot do zdaj in za dame zahtevajo dolge večerne toalete, za moške goste pa črn frak. Na prireditvi postrežejo približno 1.300 steklenic penine, 900 steklenic vina, 900 steklenic piva, 2.500 parov hrenovk in 1.300 porcij golaža.