Na Veliki planini je treba trenutno prenočišče rezervirati vnaprej. Foto: BoBo
Na Veliki planini je treba trenutno prenočišče rezervirati vnaprej. Foto: BoBo

Poletna planinska sezona je na višku. Številni Slovenci že po običaju po dopustovanju ob morju konec poletja in začetek jeseni namenijo obiskom hribov. V naše gore pa se zdaj znova v večjem številu vračajo tudi tujci.

Na Veliki planini, enem od biserov slovenskega turizma, so po lanski zaradi epidemije zelo okrnjeni sezoni za zdaj še zadržani pri ocenjevanju letošnje, a kaže, da bo precej boljša od lanske.

Planinska sezona je na vrhuncu

"Čeprav je bila lanska sezona zaradi uvedbe turističnih bonov v nekaterih hribovskih predelih kar uspešna, bi jo na Veliki planini radi čim prej pozabili," je za Televizijo Slovenija povedal Alojz Ovijač, oskrbnik Domžalskega in Črnuškega doma na Mali planini. "Bolje, da smo o njej tiho! Med korono smo bili zaprti sedem mesecev. Ljudi je bilo zelo veliko, vreme je bilo lepo, mi pa smo imeli zaprto. Pa dva domova sem jaz upravljal, Črnuškega in Domžalskega. Je bilo treba vzdrževati, kuriti, da se ni škoda delala. Sami stroški, profita pa nobenega."

Gore so dober poletni cilj za krajše nekajdnevne počitnice. Foto: Pixabay
Gore so dober poletni cilj za krajše nekajdnevne počitnice. Foto: Pixabay

Zdaj je obisk na planini znova zelo množičen. "Zadnjih 14 dni je sezona taka, kot bi morala biti. Prej pa ni bila. Ni bilo tujcev, Slovencev tudi malo. Zdaj je. Če bo to še trajalo kakšna dva meseca, pa bo zelo dobro," še doda Ovijač, ki si sezone še ne upa ocenjevati.

Tudi v družbi Velika planina, ki med drugim upravlja žičnice na planino, so zdaj z obiskom zelo zadovoljni, pove Nataša Puhalj iz družbe Velika planina. "Zdaj v poletnih mesecih se nam je povečal tudi obisk tujcev, tako da tudi na ta način zaznavamo malo večje število potnikov glede na lansko leto. Domačih gostov je pa kar veliko. Prihajajo tudi na podlagi koriščenja bonov. Smo pa tudi hvaležni, da se domači gostje vedno radi vračajo na našo Veliko planino."

V gorah se vremenske razmere lahko hitro spremenijo, zato vedno previdno in z ustrezno opremo. Foto: Facebook/Gorska Reševalna Zveza Slovenije
V gorah se vremenske razmere lahko hitro spremenijo, zato vedno previdno in z ustrezno opremo. Foto: Facebook/Gorska Reševalna Zveza Slovenije

O dobrem obisku poročajo tudi iz drugih predelov našega gorskega sveta, kjer je podobno porast gostov. "Posebno v lepem vremenu je visokogorje polno obiskovalcev. Planinske koče so večinoma polne, tako da je treba rezervirati ležišča predhodno," opozarja Dušan Prašnikar s Planinske zveze Slovenije.

Če bo vreme držalo in če ne bo treba zaradi širjenja koronavirusa znova zaostriti pogojev za obisk planinskih postojank, v planinski organizaciji, še zlasti pa oskrbniki planinskih koč upajo, da bodo spet zadovoljni z izkupičkom sezone.

Ob tem pa še opozorilo, saj se je ob povečanju obiska gora žal povečalo tudi število nesreč. Zato v gore previdno, z ustrezno opremo in le v primernem vremenu.