Foto: Reuters
Foto: Reuters

53-letni Kami Rita je vrh 8849 metrov visokega očaka osvojil danes zjutraj v spremstvu tujega alpinista.

"Da, Kami Rita se je na Sagarmatho povzpel že 27.," je sporočil predstavnik ministrstva za turizem Bigyan Koirala in ob tem uporabil nepalsko ime gore.

Sorodna novica Sezona vzponov na Everest je odprta: šerpa Pa Dava je izenačil svetovni rekord

Rekord pa je danes postavil tudi 49-letni britanski alpinist Kenton Cool, ki je vrh Everesta osvojil še 17., kar je med tujimi alpinisti največkrat do zdaj.

Thanesvar Guragai, upravnik družbe Seven Summit Treks, za katero dela Kami Rita, je povedal, da je šerpa s soplezalcem vrh osvojil ob 8.30 zjutraj. "Skušamo še izvedeti podrobnosti. Za zdaj je 100-odstotno potrjeno, da se je Kami Rita na vrh povzpel 27.,” je povedal Guragai.

Kami Rita je Everest prvič osvojil leta 1994, nato pa se je nanj povzpel skoraj vsako leto, razen v letih 2014, 2015 in 2020, ko so nepalske oblasti vzpone ustavile.

Garrett Madison iz ameriške družbe Madison Mountaineering company, ki se je na Everest povzpel 12-krat, od tega petkrat s Kamijem Rito, ga je opisal kot "zelo močnega plezalca". "Zelo navdihujoče je videti lokalnega alpinista, kako še naprej postavlja mejnike na Everestu," je povedal za Reuters iz Everestovega baznega tabora, kjer se pripravlja na 13. vzpon.

Iz družbe Kamija Rite pa so sporočili, da je šerpa "posvetil svoje življenje alpinizmu, njegovo ime pa da je zdaj sinonimno z Everestom".

Everest. Foto: EPA
Everest. Foto: EPA

Šerpe so znani po svojih plezalnih veščinah in številni se preživljajo z vodenjem tujih strank na Everest in druge vrhove v Himalaji. Maj je idealni mesec za osvajanje Everesta, saj je vreme najugodnejše. Letos je Nepal izdal 478 dovoljenj za vzpon, največ do zdaj – prejšnji rekord je bil 408 leta 2021.

Nepal, katerega BDP je močno odvisen od alpinizma, trekinga in turizma, je na udaru kritik, da izdaja preveč dovoljenj alpinistom za vzpon na Everest, pri čemer so nekateri povsem neizkušeni.

Leta 2019 je na Everestu umrlo devet izčrpanih alpinistov, potem ko so plezalci obtičali v dolgi vrsti pred vrhom. Prva, ki sta osvojila najvišjo goro sveta, sta bila leta 1953 britanski alpinist Edmund Hillary in šerpa Tenzing Norgay. Skupno je na gori umrlo več kot 320 ljudi.