Zvone Petek je bil voditelj radijskih in televizijskih oddaj ter tudi televizijski dopisnik. Foto: Arhiv RTV SLO
Zvone Petek je bil voditelj radijskih in televizijskih oddaj ter tudi televizijski dopisnik. Foto: Arhiv RTV SLO
Sorodna novica Legende TV Dnevnika v sliki in besedi

Zvone Petek je bil prav tako med prvimi voditelji oddaj na Valu 202, nato pa se je v vlogi dopisnika Televizije Koper posvečal predvsem temam pomorstva in turizma. Nedvomno pa velja poudariti še, da je že v 70. letih preteklega stoletja namenjal pozornost varstvu okolja.

Z začetkom 80. let je postal direktor Avditorija Portorož, kjer je bil glavni pobudnik mnogih udarnih promocijskih akcij, med katerimi so bile na primer 100 let portoroškega turizma, postavitev srednjeveške tržnice Kaštel, svetovni folk festival in portoroški rally veteranov.

Pomembno ime tudi za slovenski turizem
Petek je nato leta 1985 nastopil mesto predstavnika Turistične zveze Jugoslavije v Zürichu, pozneje pa je prav tako tam nadaljeval delo kot predstavnik Slovenske turistične organizacije (STO) in Adrie Airways.

Omenimo, da je bilo ob njegovem nastopu tega položaja iz Züricha v Ljubljano pet poletov na teden. Tako so prepeljali 10.000 potnikov na leto, ob koncu njegovega delovanja pred nekaj leti pa je bilo 20 poletov tedensko in prepeljali so kar 100.000 potnikov na leto.

Zvone Petek je bil tudi podpredsednik Turističnih novinarjev Slovenije, nato še predsednik Zveze tujih turističnih predstavnikov v Švici. S turističnim posredovanjem in zastopanjem letalskih družb v Švici se je ukvarjal vse do konca, še poroča današnje Delo.

V mladosti zapisan glasbi
Sicer pa je mladost preživel v Kopru in se predano posvečal glasbi, v 60. letih prejšnjega stoletja je bil celo član prve postave zasedbe Kalamari.

Zvone Petek, ki je bil tudi slovenski častni konzul v Švici, je umrl po dolgi in hudi bolezni na svojem domu v Zürichu.