Judith Krantz (1928–2019). Foto: AP
Judith Krantz (1928–2019). Foto: AP

Judith Krantz se je kot Judith Tarcher rodila 9. januarja 1928 v New Yorku. Študirala je na Wellesley Collegeu, kjer je leta 1948 diplomirala. Po diplomi se je preselila v Pariz, kjer je delovala kot modna novinarka.

Po sedmih romanih Judith Krantz so bile posnete tudi miniserije. Foto: Amazon
Po sedmih romanih Judith Krantz so bile posnete tudi miniserije. Foto: Amazon

Skoraj 30 let novinarske dejavnosti
Vrnitvi v New York je sledilo pisanje člankov za revije, najprej za Good Housekeeping, kjer je pozneje postala urednica za področje mode. V 27-letni novinarski karieri je pisala še za revije, kot so Macleans, McCall's, Ladies' Home Journal in Cosmopolitan.

Nizanje knjižnih uspešnic
Pri starosti 50 let, torej v letu 1977, je izdala svoj prvi roman Scruples, ki je kaj hitro postal uspešnica. Temu je sledil roman Princesa Daisy, ki je bil prav tako uspešnica. Krantzeva je napisala še romane Manhattan bo moj, Dokler se ne snideva spet, Lesket, Scruples 2, Lovers, Spring Collection in The Jewels of Tessa Kent.

Po svetu je bilo prodanih več kot 80 milijonov izvodov njenih knjig. Nekaj jih je prevedenih tudi v slovenščino, med njimi Princesa Daisy leta 1981 v prevodu Slavka Cvetka in Mistralova hči leta 1986 v prevodu Ane Padovan.

Spomini Judith Krantz. Foto: Amazon
Spomini Judith Krantz. Foto: Amazon

Premožni in lepi protagonisti z bujnim spolnim življenjem
Njena dela prinašajo zgodbe premožnih in osupljivo lepih ljudi, v njih je tudi veliko spolnosti. V spominih z naslovom Sex and Shopping: The Confessions of a Nice Jewish Girl, ki so izšli leta 2000, je pojasnila, da v vsakem od njenih del vsaj en lik izgubi nedolžnost. Kot razlog za to odločitev je navedla, da svojo lastno izkušnjo tega dojema kot izjemno pomembno.

Pisateljica je bila znana tudi po svoji delovni disciplini. Napisala je namreč 10.000 besed na teden in dolge ure posvetila raziskovanju zgodovinskih obdobij, v katera je postavljala dogajanje svojih romanov.

Sedem njenih romanov je bilo prelitih tudi v televizijske miniserije, pri večini njih je sodelovala kot izvršna producentka s svojim možem Stevom Krantzem, televizijskim producentom in piscem. Poročena sta bila 53 let, vse do njegove smrti leta 2007, v zakonu pa sta se jima rodila dva otroka.

Judith Krantz je umrla v soboto v Los Angelesu, še poroča nemška tiskovna agencija DPA.