Kritiki Johnsonu očitajo brezbrižnost. Foto: EPA
Kritiki Johnsonu očitajo brezbrižnost. Foto: EPA

"Dopust, ko Britanija gori?" To je le eden izmed očitkov, ki je napolnil naslovnice britanskih spletnih medijev, ko so izvedeli, da sta Carrie in Boris Johnson pristala na brniškem letališču.

Informacijo o njunem prihodu v Slovenijo so potrdili tudi viri TV Slovenija in v kabinetu slovenskega premierja Roberta Goloba, kjer so dodali, da srečanje Goloba ali drugih vladnih predstavnikov z Johnsonom ni predvideno – obisk naj bi bil popolnoma zasebne narave, a je z njim vlada seznanjena.

Sorodna novica Boris Johnson na skrivaj tretjič v zakonski jarem

Visoka gosta z Otoka naj bi se mudila na Jezerskem, TV Slovenija pa poroča, da ju krajani te dni vidijo pri kolesarjenju in drugih oblikah rekreacije. Nastanjena naj bi bila v tamkajšnji petzvezdnični Vili Planinka. V Sloveniji zakonca Johnson preživljata zapoznele medene tedne, medtem ko strokovnjaki svarijo pred ekonomsko katastrofo, ki preti Otoku. Njun obisk je zato v domovini deležen številnih kritik. Na počitnice se je namreč odpravil prav v času, ko je britanska centralna banka opozorila na bližajočo se recesijo in zvišala obrestne mere.

Johnsonovi najtesnejši sodelavci so priznali, da ne vejo, kje točno se premier nahaja. Na dopust naj bi se s Carrie odpravila brez otrok, poroča The Times. Johnson je že pred nekaj časa napovedal dopust, ker pa gre za oddih zasebne narave, ga uradni viri ne komentirajo. Kot je poročala TV Slovenija je bil Johnson v Sloveniji sicer že leta 1991 kot novinar in kot zunannji minister leta 2017 – takrat je v govoru "po naročilu drugih" Ljubljano oklical za "najlepše mesto na svetu".

Na dopustu je tudi britanski finančni minister Nadhim Zahawi, opozicijska laburistična stranka pa je dva najvišja vladna ministra posledično kritizirala zaradi odsotnosti ob neprimernem času.

Britanski premier Johnson dopustuje v Sloveniji

Poročila sta se na skrivaj

Johnson je s položaja britanskega premierja po nizu odstopov ministrov odstopil julija letos. V odstopni izjavi je dejal, da mu je žal, da je "pustil najboljšo službo na svetu".

Boris in Carrie Johnson sta se dve leti po zaroki poročila maja lani. 56-letni premier v odhodu in 33-letna nekdanja tiskovna predstavnica konservativne stranke sta se poročila na skrivaj. Svate sta povabila v zadnjem trenutku, za poroko pa niso vedeli niti Johnsonovi sodelavci. Ker je takrat na obredu zaradi epidemije lahko bilo le 30 svatov, sta komaj pred dnevi na angleškem podeželju imela zapoznelo poročno zabavo.

Zakonca sta par od leta 2018, ko je bil on še britanski zunanji minister in poročen s sicer odtujeno ženo Marino Wheeler, s katero imata tudi štiri otroke. Februarja lani ‒ ko je ločitev Johnsona in Wheelerjeve postala uradna ‒ sta oznanila, da pričakujeta prvega skupnega otroka. Konservativni politik ima z ženo Carrie dva otroka, dveletnega Wilfreda in šestmesečno Romy.