Mati in žrebiček se odlično počutita. Foto: Kobilarna Lipica
Mati in žrebiček se odlično počutita. Foto: Kobilarna Lipica

Maestoso Samira XXXVIII, kot se črnodlaki žrebiček imenuje s polnim rodovniškim imenom, se je skotil zgodaj zjutraj, še pred sončnim vzhodom. Zelo hitro si je opomogel in zdaj že raziskuje okolico in prebivalce sosednjih boksov v porodniškem hlevu.

Oče žrebička je Maestoso Steaka XXVII, zvezda predstav, ki jih bodo obiskovalci lahko kmalu znova opazovali v Lipici. Nastopa v eni najzahtevnejših točk, in sicer v Šoli nad zemljo, z likom courbette. V sosednjem boksu porodnišnice se je prav tako 6. aprila skotila tudi prva žrebička letošnje sezone, 757 Canissa XXXVII.

Konjska porodnišnica

Ves naraščaj v kobilarni se skoti v varnem zavetju posebnega dela hlevov na Borjači. Žrebeta prvih nekaj dni preživita v porodnih boksih, nato pa se z materami pridružita čredi. V čredi bo vedno večji vrvež, saj do začetka junija pričakujejo kotitev kar 25 žrebet. Obiskovalci jih bodo lahko opazovali na dvorišču hlevov na Borjači, v toplih majskih dneh pa tudi že na okoliških lipiških pašnikih.

V kobilarni do konca junija pričakujejo 25 novih članov črede. Foto: Kobilarna Lipica
V kobilarni do konca junija pričakujejo 25 novih članov črede. Foto: Kobilarna Lipica

Skotitev žrebet je za zaposlene v Kobilarni Lipica, še posebej tiste, ki skrbijo zanje, eno od najlepših doživetij in spodbuda za nadaljnje delo. Zato je bilo ob skotitvi prve žrebičke in prvega žrebička na isti dan, kar je redkost, v Lipici še posebej veselo.

"Rojstvo prvih dveh žrebet je razlog za dvojno veselje in prava spodbuda za vse, da v prihajajoči turistični sezoni obiščejo Lipico ter spoznajo naš naraščaj. Upamo, da bo kmalu mogoče znova obiskati Lipico, z veseljem vam bomo predstavili kobilarno in letošnji naraščaj. Mnoga letošnja žrebeta vas bodo čez leta navduševala s svojimi nastopi v predstavah Lipiške šole klasičnega konjeništva, vožnji s kočijo ali lepih prizorih črede na paši. Takoj ko bo mogoče, bomo v Lipici odprli prenovljeni hotel Maestoso in z uvajanjem novih, tematsko usklajenih, predvsem konjeniških programov, začeli ustvarjati novo poglavje v uspešni zgodbi trajnostnega in zelenega turizma v Lipici." Je ob tej priložnosti povedal direktor kobilarne Matej Oset.

V kobilarni v sklopu rejskega načrta načrtujejo stalno rast števila žrebet in večanje črede, za kar bodo poskrbeli v strokovnih službah kobilarne. Tako bo naslednja leta razlogov za veselje v kobilarni še več.

Naraščaj se bo kmalu pridružil čredi na lipiških pašnikih. Foto: Kobilarna Lipica/Gabriele Boiselle
Naraščaj se bo kmalu pridružil čredi na lipiških pašnikih. Foto: Kobilarna Lipica/Gabriele Boiselle