Kosovo letos praznuje 13. obletnico samostojnosti. Foto: EPA
Kosovo letos praznuje 13. obletnico samostojnosti. Foto: EPA

V mestu Skenderaj je mlada Kosovka zadnje štiri mesece, z malce pomoči študentke Edone, vsak dan 4 ure posvetila izdelavi največje zastave iz origamijev na svetu. Do zdaj ta rekord drži šola v Mongoliji, ki je tako zastavo ustvarila na 1161 kvadratnih metrov.

Bliža se dan neodvisnosti Kosova, Fejza–Idrizijeva pa je svoji državi želela ob 13. obletnici podariti posebno darilo. "Svetu sem želela pokazati, da čeprav smo majhna država, lahko dosežemo veliko," je dejala stvariteljica in dodala, da se je Kosovo odločila predstaviti z velikansko zastavo iz origamijev. Da pa bi svojo državo dodatno počastila, upa, da bo rekord tudi uradno podrla.

127.400 kosov 22-centimetrskega kvadratnega papirja je tako brez lepila razporedila po površini, ki meri več kot 1200 kvadratnih metrov. S tem je na dobri poti, da podre že tretji Guinnessov rekord.

Fejza–Idrizijevi, ki se z umetnostjo origamija ukvarja že več kot 10 let, je do zdaj s svojim delom namreč uspelo podreti že dva Guinnessova rekorda. Septembra leta 2018 je rekord podrla z največjo rožo iz origamijev na svetu, leto pozneje pa je ustvarila še največjo vazo rož iz origamijev.