Preštevanje slehernega glasu v Nevadi traja dolgo. Foto: Reuters
Preštevanje slehernega glasu v Nevadi traja dolgo. Foto: Reuters

Eden izmed glavnih simbolov je postal lenivec, ki je znan po svojih počasnih gibih. Številni so poudarili tudi, da očitno v Nevadi še naprej raje zapravljajo čas ob igranju iger na srečo in pitju, namesto da bi šteli glasovnice.

Slikovite primerjave kar dežujejo. "Opazovati Nevado, ko poskuša prešteti glasovnice, je tako, kot bi opazovala svojo mamo, ki poskuša nekaj poiskati na Googlu," je zapisala ena izmed uporabnic Twitterja. "Nevada je tisti prijatelj, ki pravi, da je na poti, ampak v resnici je ovit v brisačo in še vedno poležava," je tvitnila druga.

Oblasti sicer pojasnjujejo, da štetje poteka po pričakovanjih v skladu z zakonodajo in da še vedno prejemajo glasovnice, ki so bile pravočasno oddane po pošti.

Sorodna novica Biden povečuje vodstvo v Pensilvaniji in Georgii, Trump: Ne bom se nehal boriti za vas in naš narod

Glasovnice sprejemajo še vse do 10. novembra

Pristojne oblasti v Nevadi sicer pojasnjujejo, da proces štetja glasovnic poteka po pričakovani hitrosti. Med drugim to določa zakonodaja, saj še do 10. novembra sprejemajo glasove po pošti, ki so bile pravočasno oddane do 3. novembra. Hkrati pa proces dlje traja tudi zato, ker se volivci v Nevadi lahko registrirajo še na dan volitev in hkrati oddajo svoj glas.

Zaradi tega tudi ne vedo točno, koliko glasovnic morajo še prešteti, ampak trenutno ocenjujejo, da jim je ostalo še približno 190.000 glasovnic. Posodobitve objavljajo predvidoma enkrat dnevno, in sicer ob približno 9. uri po lokalnem času.

Na televiziji Fox News so pojasnili še, da so letos v Nevadi prejeli ogromno glasov po pošti in da je to velik izziv, saj imajo omejeno število ljudi in strojev za obdelavo glasovnic. V povprečju pa lahko obravnavajo okoli 70.000 glasovnic na dan.

Prešteti vsak glas

Več ameriških zvezdnikov je sicer poudarilo, kako pomembno je, da se prešteje vse glasovnice, ki so bile na predsedniških volitvah oddane pravočasno. Šteje vsak glas, so poudarili v številnih objavah na družbenih omrežjih.

Sorodna novica Protesti po ZDA: Trumpovi podporniki zahtevajo konec štetja glasov, Bidnovi nasprotno

"Naša demokracija in svoboda sta vredni, da se počaka. Prešteti moramo vsak glas," je tvitnila pevka Demi Lovato.

Tudi Justin Timberlake je pozval k potrpežljivosti. "Več glasovnic po pošti pomeni več časa za štetje – ker vsaka obravnava teh glasovnic traja dlje. Bodimo potrpežljivi, vsak glas je treba prešteti," je objavil na Twitterju.

Tudi Lady Gaga je tvitnila, da šteje vsak glas. Zahvalila se je še vsem, ki pomagajo pri štetju glasovnic. Pevka Rihanna pa je na Instagramu zagotovila, da bodo počakali, da bodo prešteti vsi glasovi.

Zvezdniki so se s tem odzvali na izjave ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki poziva k ustavitvi štetja glasov, potem ko se je razglasil za zmagovalca. V resnici pa tudi tri dni po volitvah še ni znano, ali je zmagal Trump ali demokrat Joe Biden.