Razvili krvni test za odkrivanje kožnega raka
Avstralski znanstveniki so razvili krvni test, ki zazna melanom v najzgodnejših stadijih. Gre za prvi test, s katerim bo mogoče enostavno zaznati kožnega raka, še preden ta postane smrtonosen.
Učinkovitost zaznave bi radi dvignili na več kot 90 odstotkov
Objavljeno: 18. julij 2018 ob 13:11
Perth/Ljubljana - MMC RTV SLO, bbc

Najpogostejši vzrok za razvoj kožnega raka - melanoma je pretirana izpostavljenost UV-sevanju sončnih žarkov. Foto: Reuters
       Če melanom odstranimo, še preden je globlje od enega milimetra, ima pacient od 98- do 99-odstotno možnost preživetja, če se razširi bolj in globlje v kožo, pa začne odstotek možnosti preživetja dramatično upadati.       
 Raziskovalka Mel Ziman
V Avstraliji zaradi melanoma letno umre 1.500 ljudi. Foto: Reuters

Avstralski znanstveniki so razvili krvni test, ki zazna melanom v najzgodnejših stadijih. Gre za prvi test, s katerim bo mogoče enostavno zaznati kožnega raka, še preden ta postane smrtonosen.

Zdaj se zdravniki pri diagnosticiranju izredno nevarnih melanomov, gre za eno od vrst kožnega raka, zanašajo izključno na opazovanje sprememb na koži in izvedbo biopsije. Raziskovalci, ki so razvili krvni test za odkrivanje melanomov v najzgodnejšem stadiju, so prepričani, da bo ta rešil mnogo življenj, saj bo gotovo veliko zanesljivejši, kot je zanašanje na človeško oko.

Krvni test, ki so ga razvili raziskovalci na univerzi Edith Cowan v Perthu v Avstraliji, v krvi prepozna protitelesa, ki se spopadejo z nastajajočim kožnim rakastim melanomom. V kliničnem preizkusu, v katerem je sodelovalo okoli 200 ljudi, od katerih jih je polovica imela kožnega raka, se je test izkazal z 81,5-odstotno učinkovitostjo, je poročal spletni britanski BBC.

Želijo si učinkovitost pri 90 odstotkih
Zdaj bodo v prihodnjih treh letih izvedli dodatna klinična testiranja, v katerih bodo poskusili učinkovitost testa pri zaznavi melanoma dvigniti na več kot 90 odstotkov. Raziskovalci upajo, da bo test potrjen za uporabo v medicini v petih letih.

Test ne bo zaznal drugih tipov kožnega raka. "Lažni pozitivni in lažni negativni rezultati pomenijo, da bodo rezultate morali previdno interpretirati in združiti s pregledom kože pri dermatologu," je za avstralske medije dejal profesor Rodney Sinclair, strokovnjak za dermatologijo, z univerze v Melbournu.

Melanom – najsmrtonosnejši kožni rak
Maligni melanom je najsmrtonosnejša oblika kožnega raka, ki ga najpogosteje povzroča pretirana izpostavljenost ultravijoličnemu (UV) sevanju sončnih žarkov. Pogosto se začne s spremembo kožnega znamenja ali s pojavljanjem novega izrastka na koži. Specialisti za kožne bolezni so sicer izredno izurjeni v prepoznavi melanomov, a profesorica Mel Ziman, vodja raziskovalne ekipe, je prepričan, da bo krvni test močno pospešil zaznavo rakavih sprememb kože. "Pogosto je pri rutinskem pregledu zelo težko razločiti melanom v zelo zgodnjem stadiju od navadnega znamenja," je pojasnila.

V študiji so pregledali 1.627 funkcionalnih proteinov in našli 10 različnih protiteles, ki nakazujejo melanom. Odkrivanje melanomov čim bolj zgodaj je po besedah Zimanove naravnost kritično. "Če melanom odstranimo, še preden je globlje od enega milimetra, ima pacient od 98- do 99-odstotno možnost preživetja, če se razširi bolj in globlje v kožo, pa začne odstotek možnosti preživetja dramatično upadati," je opozorila.

Glede na podatke Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je melanom najsmrtonosnejša oblika kožnega raka, pri mlajših ljudeh pa je to najpogostejša oblika raka nasploh. V Avstraliji je pojavnost melanoma med najvišjimi na svetu, saj na leto umre kar 1.500 ljudi.

G. K.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
OMNIC
# 18.07.2018 ob 13:29
Fantastična novica. Upam, da čimprej pride ta test v široko uporabo.
Rasta75
# 18.07.2018 ob 13:16
Odlična novica!
Vendar pa se kljub temu pred sončenjem ustrezno zaščitite!
Prismuknjen
# 18.07.2018 ob 13:32
Pol pa ljudje na plaži, ki se cvrejo od jutra do večera in hodijo naokoli kot jastogi.
Geres*
# 18.07.2018 ob 14:02
Super.

Ko bodo odkrili krvni test za zgodnje odkrivanje raka trebusne slinavke, bom pa jokala. Od srece, zalosti... (rak trebusne slinavke mi je mnogo prezgodaj vzel mami). Gre za rak, kjer je 5-letno prezivetje manj kot 5%, statistika se pa zadnjih 40 let ni spremenila...
fago
# 18.07.2018 ob 13:50
Maligni melanom, najnevarnejša oblika kožnih obolenj, se najpogosteje pojavlja na tistih delih telesa, ki so zelo redko ali nikoli izpostavljeni soncu, na primer podplati, zadnjica, dimlje, zadnja stran nog (Hobday: Sonnen ohne Schattenseiten, s. 22f, Schneider: O sole mio. s.33f). Tudi pogostost pojavljanja melanomov na določenih delih telesa ni mogoče povezati s soncem kot z vzrokom za njihov nastanek. Melanomi se na prsih in hrbtu pojavijo 4,5-krat pogosteje kot na rokah in skoraj desetkrat pogosteje kot na glavi. Na trebuhu in zadnjici se melanomi pojavijo šestkrat pogosteje kot na glavi, in sicer kljub temu, da sta trebuh in zadnjica soncu le redko izpostavljena v primerjavi z glavo. Na Škotskem so ugotovili, da se melanomi na stopalih pojavljajo petkrat pogosteje kot na rokah. Na Japonskem se 40 % melanomov pojavi na stopalih in podplatih. Če bi bilo torej res krivo sonce, bi se melanomi morali pojaviti na rokah in ne na stopalih (Groves: Sunlight, Skin Cancer and Vitamin D).
Polom
# 18.07.2018 ob 17:41
Admin, škoda da ni možno dopolniti komentarja, tako pišem že tretjega zapored.

Namreč, mislim, da sem ugotovil, od kje ste potegnili to 81.5 % učinkovitost. Teh 81.5 je aritmetična sredina 79 % občutljivosti in 84 % specifičnosti. Sancta simplicitas, povprečje jabolk in hrušk je torej povprečno sadje.
Občutljivost je namreč delež, razmerje resnično pozitivnih (pozitivnih na testu, ki so tudi v resnici bolni) in vseh bolnih, specifičnost pa resnično negativnih (negativnih na testu, ki so tudi v resnici zdravi) in resnično zdravih. Pri preizkušanju tega testa je bil torej test pozitiven pri 79 % bolnih, negativen pri 84 % zdravih, 81,5 pa se ni v rezultatih pojavilo NIKOLI. Ta dva podatka sta pomembna recimo zato, ker nam skupaj s prevalenco (pogostostjo) bolezni data pozitivno in negativno napovedno vrednost, torej verjetnost, da smo res bolni, če je test pozitiven oz. verjetnost, da smo res zdravi, če je test negativen.
Pri teh dveh se še bolj nazorno vidi, kakšen nesmisel je povprečje: če smo pozitivni na testu, ki ima 95 % pozitivno napovedno vrednost in 45 % negativno napovedno vrednost imamo občutno drugačno prognozo kot če smo pozitivni na testu s 45 % PNV in 95 % NNV. V takihle člankih bomo pa za oba prebrali, da imata 75 % napovedno vrednost, očitno.
Polom
# 18.07.2018 ob 16:50
Nočem biti tečnoba ampak zakaj je potrebno članke prevajat tako bombastično, da ne rečem nenatančno do zavajujoče?

Primer: "Researchers say the blood test could provide more accurate results than the human eye, and save many lives," postane "Raziskovalci, ki so razvili krvni test za odkrivanje melanomov v najzgodnejšem stadiju, so prepričani, da bo ta rešil mnogo življenj, saj bo gotovo veliko zanesljivejši, kot je zanašanje na človeško oko."

Drugi primer je statistično izrazje. Resda nisem matematik specializiran za statistiko, poznam pa jo iz naravoslovnih ved, kjer z občutljivostjo, spefičnostjo, točnostjo opisujemo učinkovitost. Še nisem naletel na delo, kjer bi bili rezultati preizkusa testa podani kot učinkovitost znaša n%. Drži, tudi v BBCjevem članku je zmeda, namigujejo pa na točnost, v Guardianovem, ki je za moje pojme spisan bolj konsistentno, govorijo o občutljivosti (kar je smiselno glede na presejalni potencial testa). V izvirnem članku, dostopnem v povezavi zdolja, pa sploh ne uspem najti povsod navajanih 81,5 % :/
http://www.oncotarget.com/index.php?journal=oncotarget&page=article&op=view&path[]=25669&path[]=80326
AM
# 18.07.2018 ob 14:50
Super novica.
QUENDI
# 18.07.2018 ob 13:41
......, v krvi prepozna protitelesa, ki se spopadejo z nastajajočim kožnim rakastim melanomom......kako je to enostavno.....sedaj pa poiskati ig-je (ko bi bila ena vrsta ig za vsao neustrezno molekulo.ki ruši homeostazo......) še za preostal rake......žal to ni tako enostavno......še za stanja,ki so bolje razumljena in manj usodna, molekularna patologija ne zmore ustvariti verodostojnega testiranja......
HOR
# 18.07.2018 ob 15:45
@Rasta75
# 18.07.2018 ob 15:30
"...Pa ti zna tako zdresiran pes tudi povedati, za katero vrsto raka gre?..."


Ne, oziroma ne vem. Je pa to je stvar testiranja odvzetega kožnega tkiva, potem ko pes zazna in nakaže mesto raka v zelo zgodnji fazi, ko je % ozdravitve zelo velik...
HOR
# 19.07.2018 ob 14:43
Skratka psi lahko zavohajo kožnega raka, pa tudi rak prostate in na to opozorijo...
klik...
galoper
# 18.07.2018 ob 21:19
Koliko je stara ta novica? Osnova rakastih tvorb je v pokvarjenem genu, geni pa sestavljajo kromosome.
sinclair
# 18.07.2018 ob 19:12
Več na:
https://med.over.net/forum5/viewtopic.ph
p?t=10620615
Tule je še kaj raziskovalci odkrivajo v povezavi s tem:
https://www.acsh.org/news/2017/09/03/eth
anol-lethal-injection-tumors-11779
sinclair
# 18.07.2018 ob 19:05
Melanom lahko nastane kjerkoli na koži v telesu. Ni nujno, da je na površju. Bolj, kot diagnoza je pomembno, kako se pred njim obvarovati. Osnovno vprašanje je kaj je sploh rak in zakaj do njega pride? Na kratko: Rakave celice sestavlja enonitni kromosom, lahko tudi smo del kromosoma, ki je enoniten zaradi te lastnosti so možne mutacije in neizmerno hitro množenje. Tudi presnova in oksidacija je v takšni celici močno drugačna. V biološkem smislu takšne celice nimajo posebne moči preživetja, brez velikodušne podpore celotnega organizma. To lahko ustavimo edino s primerno energetsko hrano celici, tako, da jo ta hrana uniči (razpade kromosom in kot napako prepoznajo T celice ubijalke ter razgradijo ostanke), zdrave celice pa okrepi. Takšna hrana je C2H5OHi etilni alkohol, vitamin E, skupina tekaferolov. Pri uživanju samega alkohola nastane problem z oksidacijo v jetrih, ker oksidira kot maščoba kar alkohol ni. Zato nastane psiho aktiven strup, ki uničuje celoten organizem. Da bi preprečili škodljivo oksidacijo v jetrih, dodamo alkoholu vitamin e z skupino tekaferolov predvsem alfa tekaferol.
Več na
Kakršna koli oblika raka, kjer koli v telesu vključno s kostnim rakom, predstavlja to zanesljivo rešitev brez negativnih posledic. Stranski učinek je edino povečanje mišične mase telesa. (Moje izkušnje.)
Tule je še kaj raziskovalci odkrivajo v povezavi s tem:
Polom
# 18.07.2018 ob 16:50
*zdolaj
Rasta75
# 18.07.2018 ob 15:30
HOR
# 18.07.2018 ob 15:01
Na zaznavanje raka dresirani psi to zavohajo prej...


Pa ti zna tako zdresiran pes tudi povedati, za katero vrsto raka gre?
HOR
# 18.07.2018 ob 15:01
Na zaznavanje raka dresirani psi to zavohajo prej...
Dejmonaši
# 18.07.2018 ob 13:37
A bomo mi še imeli kaj od tega novega dosežka, ali je bolj za zanamce?