V Parizu so do konca marca prihodnje leto na ogled renesančne mojstrovine iz Italije, natančneje iz palače Ca'd'Oro v Benetkah. Mnogo jih pred tem še ni bilo na ogled zunaj Italije.

Foto: EPA
Foto: EPA

Palača velja za enega najlepših, a tudi malo obiskanih muzejev pri Velikem kanalu. Nedavno so ga zaradi obnove zaprli. Doslej je bilo 70 del postavljenih na stalni razstavi v Ca'd'Oro kot del zbirke, ki jo je navdušenec nad umetnostjo Giorgio Franchetti, potem ko jo je oblikoval vse življenje, zapustil italijanski državi.

Vrhunec razstave je po navedbah Guardiana portret sv. Sebastijana, zadnje delo zgodnjerenesančnega slikarja Andree Mantegne, ki velja za eno njegovih najpomembnejših del. Slika doslej ni še nikoli zapustila Italije, poroča britanski Guardian. Razstava vključuje tudi dela Tintoretta, Tiziana, Pisanella, Alessandra Vittorie, Bartolomea Bellana in Andree Riccia.

Philippe Malgouyres, ki je kustos razstave in tudi kustos umetniških objektov v Louvru, je razstavo v pariškem hotelu Marine označil za redek dogodek.

Zbirko je v začetku 20. stoletja zbral baron Franchetti
Ca'd'Oro, znana tudi kot palača sv. Sofije ali "zlata hiša", je poznogotska palača, ki stoji ob beneškem Canalu grande (Veliki kanal). Njeno zbirko je v začetku 20. stoletja zbral baron Franchetti, zadnji lastnik palače, ki jo je skupaj s svojo zbirko ob svoji smrti leta 1916 zapustil italijanski državi.

Razstavo je v sodelovanju s francoskimi in italijanskimi kulturnimi oblastmi pripravila Zbirka Al Thani, ki je po dogovoru s francosko vlado v dolgoročno upravljanje prevzela pariški Hotel de la Marine.