Poslovila se je Kristina Remškar, ena prvih slovenskih televizijskih zvezd
Za vedno se je poslovila ena izmed pionirk nacionalne televizije Kristina Remškar. Prvič je gledalce kot televizijska napovedovalka nagovorila leta 1959, ko je televizijski program ustvarjalo le okoli sto ljudi.
Gledalci TV Slovenija so jo na zaslonih spremljali 28 let
Objavljeno: 11. januar 2019 ob 20:41
Ljubljana - MMC RTV SLO

V zgodovino slovenske televizije se je Kristina Remškar zapisala kot tretja televizijska napovedovalka. Foto: RTV Slovenija

Gledalci TV Slovenija so jo na zaslonih spremljali 28 let. "Pri svojem delu sem dosegla vse," je nekoč dejala Kristina Remškar, ena naših prvih televizijskih zvezd.

Kristino Remškar so opazili na modni brvi in povabili na avdicijo za televizijsko napovedovalko. Takrat so se napovedovalke skrivale v kotu studia in pritekle pred objektiv, ko je bilo treba napovedati novo oddajo. In znati besedilo na pamet. Ni bilo zgledov, zato so se učile na napakah, a bila je zlata doba televizijskega medija.

"Vsi smo se poznali, lepo smo sodelovali, živeli smo za vsako oddajo, da jo bomo lepo naredili," je v intervjuju leta 1994 povedala Remškar. Preizkušala se je tudi v filmih, Šentjakobskem gledališču, uživala v plavanju, plesala balet, študirala solopetje – kot napovedovalka naj bi občinstvo nagovarjala le leto ali dve, češ da se gledalci nato naveličajo. Zato je sprejela še izziv načrtovanja televizijskih snemanj.

Kristino Remškar so opisovali kot voditeljico z znano resnostjo in očarljivim nasmehom. Njena hči Sabina Remškar pa je zaupala tudi lep spomin na mamo: "Ko sem prvič zagledala mami na televiziji, sem rekla: 'Mami, pridi ven iz te škatle'. Naučila me je brezpogojne ljubezni, izjemne darežljivosti in sočutja."

Poslovila se je Kristina Remškar

Špela Kožar, TV Slovenija
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Herta
# 11.01.2019 ob 21:34
Počivaj v miru Kristina. Vsi, ki smo te lahko v časih začetka slovenske televizije gledali in lahko bili s tabo, prav vsi te bomo ohranili v zelo lepem spominu.
kajar
# 11.01.2019 ob 21:58
Uau lepa ženska.
miha_lj
# 12.01.2019 ob 12:38
lepa, pametna, uglajena. Hvala za lepe trenutke
diabolik
# 12.01.2019 ob 11:55
Spomnim se je od leta 1963 dalje. Takrat je namreč moj pokojni oče kupil prvo televizijo. Ko sem se pozneje bližal času mature, sem šele spoznal, kako lepa oseba je bila. Pa vse ostale tudi. Spomnim se imen Metka Šišernik, Jana Čede, Ajda Kalan, Nataša Dolenc... Vse same dame na najvišjem nivoju. Ampak reči moram, da se prav nobene nikoli nisem naveličal. Vsaka od njih mi je ostala v lepem spominu.
G. Kristina, naj vam bo lahka slovenska zemlja. Odpočijte si....
Facebook