S tipali na semaforjih do čistejšega zraka v mestih
Na Dunaju bodo v prihodnjih letih 1.200 semaforjev opremili z vremenskimi in okoljskimi tipali. Le ti bodo prispevali k izboljšanju kakovosti zraka v mestu.
Semaforji z vremenskimi in okoljskimi tipali
Objavljeno: 13. marec 2018 ob 07:26
Dunaj - MMC RTV SLO

Pametni semaforji bodo uravnavali prepustnost prometa glede na onesnaženost zraka. Foto: Stadt Wien/GSK

Na Dunaju bodo v prihodnjih letih 1.200 semaforjev opremili z vremenskimi in okoljskimi tipali. Le ti bodo prispevali k izboljšanju kakovosti zraka v mestu.

Kar 10 tisoč tipal na semaforjih bo prepoznavalo toplotne otoke v mestu in s pametno prepustnostjo prometa skrbelo za višjo kakovost zraka. Med zaviranjem in pospeševanjem se namreč izločajo veliko večje količine strupenih snovi kot v tekočem prometu. A sta samo le dve od neštetih možnosti za uporabo sistema vremenskih in okoljskih tipal.

Tipala bodo sprva merila temperaturo in vlažnost zraka, nato pa količino ogljikovega dioksida, žveplovega oksida in hrupa (zvočne onesnaženosti) v zraku. Nato bodo visoko zmogljivi računalniki in metode, ki jih uporabljajo pri umetni inteligenci in strojnem učenju, s pomočjo analize množičnih podatkov oziroma big data prepoznavali relevantne vzorce in povezave. S projektom želijo vse semaforje opremiti s kakovostnimi tipali, ki omogočajo zbiranje podatkov, le-te pa nato analizirati in načrtno uporabiti za izboljšanje kakovosti bivanja v mestu.

Idealne točke za meritve
Mesto Dunaj pri tem projektu sodeluje z avstrijskim Centralnim zavodom za meteorologijo in geodinamiko (ZAMG). Vodja oddelka za informacijsko in komunikacijsko tehnologijo pri ZAMG, Günther Tschabuschnig, je ob tem povedal, da so semaforji idealna točka za postavitev visokokakovostnega in gosto prepletenega omrežja za zbiranje vremenskih in okoljskih podatkov v mestu. Semaforji imajo namreč stalen dovod elektrike in spletno povezavo, postavljeni pa so v središče človekovega življenjskega prostora.

Martin Macarol
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
frgo
# 13.03.2018 ob 10:01
Pri nas so vsi semaforji opremljeni z zanko v vozišču, ki prepoznava promet.

ja pa jade
slaya
# 13.03.2018 ob 08:07
Medtem ko so pri nas semaforji še vedno nastavljeni tako, da ko se voziš po Ljubljani po glavnih vpadnicah v smer ali iz smeri centra, obvezno čakaš po trikrat na kilometer. Samo da se troši. Pri nas je ravno obratna logika, važno, da se izžema ljudstvo in kasira.
Luka Novak
# 13.03.2018 ob 09:38
Na Dunaju bodo

Ne prepisujte člankov, naredite analizo razmer v slovenskih mestih ter objavite rezultate.

Pri nas bi v mnogih mestih lahko izboljšali razmere že z nekaj dodatnimi senzorji, ki bi preprečili čakanje na rdeči v primeru praznih cest.

Dobra rešitev se mi zdi tudi kombinacija semaforja in merilca hitrosti - v primeru prevelike hitrosti se prižge rdeča. Kar je zame veliko bolj učinkovito, kot ležeči policaji in t.i. druge hitrostne ovire.
Skippy
# 13.03.2018 ob 09:28
@MatejP
nima avtobus ničemer s tem, da so semaforji namerno nastavljeni tako, da sredi noči na prazni mestni vpadnici čakaš na popolnoma vsakem.
Binder Dandet
# 13.03.2018 ob 11:27
"S projektom želijo vse semaforje opremiti s kakovostnimi tipali, ki omogočajo zbiranje podatkov, le-te pa nato analizirati in načrtno uporabiti za izboljšanje kakovosti bivanja v mestu."

Nič pa ni pojansjeno, kako kanijo izboljšati kakovost bivanja na podlagi teh podatkov. Bodo ljudem svetovali, katerih križišč se izogibati?
valcek2010
# 13.03.2018 ob 11:05
pri nas pa semaforji radarji, tudi regulacija hitrosti in onesnaženosti :D,
smo bolj napredni
kolkrkaplc
# 13.03.2018 ob 09:54
Tako se potuje v velikih mestih timelapse
kolkrkaplc
# 13.03.2018 ob 09:49
V švicarskem Luzernu števci prometa regulirajo semaforje pred vstopom v središče. Namen je, da gre skozi center, kjer je največja koncentracija ljudi, promet čimbolj tekoče. Podobno v nekaterih državah umetno ustvarijo zastoj na avtocesti, da ga je v mestih manj.
pietetnik
# 13.03.2018 ob 08:55
Ej, zakaj je potrebno meriti emisije v zraku...?
Ali ni samo število vozil na vozišču razlog za razbremenjevanje bolj prometnih poti?
Pri nas so vsi semaforji opremljeni z zanko v vozišču, ki prepoznava promet.

Eni so mnogo pametni! Tako, da jih pamet počasi zapušča.
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 08:24
slaya, nehaj jamrat in se pelji z avtobusom. Bo zrak takoj malo bolj čist :-))