Družina je predmet izročila pristojnim oblastem.

Mladi najditelj je v zahvalo prejel certifikat Izraelskega odbora za antikvitete. Foto: IAA (Israel Antiquities Authority)
Mladi najditelj je v zahvalo prejel certifikat Izraelskega odbora za antikvitete. Foto: IAA (Israel Antiquities Authority)

Družina se je marca sprehajala blizu neke vasi na jugu Izraela, ko je šestletni Imri Elya opazil majhno kvadratno tablico s podobo dveh ljudi, so danes za javnost pojasnile pristojne izraelske oblasti.

Na tablici, ki meri samo 2,8 kvadratnega centimetra, je podoba vojaka v krilu s pasom, ki pred seboj potiska golega ujetnika z rokami, zvezanimi za hrbtom. Strokovnjaki menijo, da je umetnik s podobo želel prikazati ponižanje ujetnika, ki je videti suh in izčrpan. (Njegov ječar je zalit in ima gosto brado.) Dodali so, da bo najdba pomagala pri raziskavi tisočletja starega kanaanskega blatnega mesta Jerza.

Kanaan je bila semitsko govoreča regija na staroveškem Bližnjem vzhodu v poznem 2. tisočletju pred našim štetjem, ki bi po starodavnih besedilih lahko obsegala sedanji Izrael, palestinska ozemlja, Libanon, Sirijo in Jordanijo.

Tablica je najverjetneje nastala v pozni bronasti dobi, med 12. in 15. stoletjem pr. Kr. V tem obdobju je bil Kanaan pod jarmom egipčanskega imperija.