Prava legenda - Noriaki Kasai. Foto: BoBo
Prava legenda - Noriaki Kasai. Foto: BoBo
Kasai je v karieri zmagal na 17 tekmah svetovnega pokala, ima tri olimpijske medalje, sedem kolajn z nordijskih svetovnih prvenstev, leta 1992 pa je v Harrachovu postal svetovni prvak v poletih. Foto: BoBo
Kasai namerava nastopati vse do leta 2026

Dosežek zimzelenega in neuničljivega Japonca, ki bo letos dopolnil že 44 let, je nekaj neverjetnega in tako rekoč nepredstavljivega. Ne le, da je konkurenčen skakalcem, ki so še enkrat mlajši od njega, skače celo v svetovni vrh, na startni listi pa se večina tekmovalcev še rodila ni, ko je Kasasan že skakal v svetovnem pokalu. Prvič je nastopil že 17. decembra leta 1988, ko je skakal v domačem Saporu. Več kot 27 let pozneje je eden najbolj popularnih skakalcev svetovnega pokala. Pravzaprav lahko rečemo kar najbolj priljubljen, saj je na vsakem prizorišču vedno nasmejani in dobrovoljni legendarni skakalec poleg domačih tekmovalcev deležen največjega aplavza in podpore.

Kasai ima v lasti številne rekorde. Vpisan je celo v Guinnessovo knjigo po številu nastopov na nordijskih svetovnih prvenstvih in po številu nastopov v svetovnem pokalu, kjer je zdaj pri mejniku 500. A neuničljivi Nori je že dejal, da je to le vmesna postaja. Njegov cilj je celo 600. nastop, že pred leti, ko je v Planico, kjer je že zmagal v letih 1999 in 1998, prišel kot 40-letnik, pa je dejal, da bi rad skakal vsaj do 50. leta. Ob vsem tem je tudi rekorder po številu nastopov na zimskih olimpijskih igrah in najstarejši zmagovalec tekem svetovnega pokala v smučarskih skokih. Nazadnje se je na najvišjo stopničko povzpel novembra 2014 v Kuusamu.

Peterka: Ko sem jaz začel, je bil Kasai že star
Dosežku legendarnega Kasaija, ki že skoraj tri desetletja navdušuje s svojo karizmo, izjemno voljo in agresivnim slogom, ko se uleže povsem med smuči, so se poklonili vsi vrhunski skakalci. Prvi Slovenec z velikim kristalnim globusom, Primož Peterka, ki je bil najboljši v dveh sezonah svetovnega pokala, je skoraj sedem let mlajši od Japonca: "Nič kaj pametnega ne bom povedal. Tega rekorda ne bo nihče podrl. Malce v šali bom dejal, da je bil Kasai že star, ko sem jaz prišel v svetovni pokal. Vsa čast mu. Kar dela za popularnost skokov, je neverjetno. Gledalci v Planici poleg Slovencev navijajo tudi za Kasaija. To je dokaz, kako pomemben je za ta šport."

Dobitnik dveh malih kristalnih globusov v poletih Robert Kranjec je med starejšimi v svetovnem pokalu, pa je devet let mlajši od Kasaija. Japonski skakalni zvezdnik je svetovni prvak v poletih postal kar 20 let pred Robijem, ki je po tekmi tudi poziral z Norijem: "Noriaki je poglavje zase. Dober je že, da njegovo telo vse to zdrži. Da zdržijo njegova kolena in hrbet, kar je pri nas najpomembneje. Po eni strani mi je neke vrste vzornik, da lahko pri teh letih vse tako funkcionira, saj napori niso majhni. Mislim, da je lahko zgled marsikateremu športniku."

Neverjetno, da je še vedno konkurenčen najboljšim
"Neverjeten dosežek. Je velika legenda. Lepo je, da skačem v istem obdobju kot on. Smo počaščeni, da lahko tekmujemo z njim,"
je o Kasaijevem dosežku za MMC spregovoril Simon Ammann, štirikratni olimpijski prvak in nekdanji zmagovalec svetovnega pokala, ki je tudi devet let mlajši. Kamil Stoch, ki je prav tako že osvojil svetovni pokal in dve olimpijski medalji, ko je v Sočiju slavil pred tedaj srebrnim Kasaijem, je dodal: "Je junak - tudi moj. Je posebna oseba. Ne le, kar zadeva športne dosežke, ampak tudi sicer. Je izjemen človek, prijazen, vedno nasmejan in ves čas se bori za svoje cilje. Zato ga občudujem in lahko rečem, da je heroj."

Severina Freunda, lanskega dobitnika velikega kristalnega globusa, pa navdušuje, da Kasai pri skoraj 44 letih še vedno skače v vrh svetovnega pokala: "Še bolj neverjetno, kot to, da je skakal že na 500 tekmah svetovnega pokala, je to, da je pri tej starosti še vedno tako uspešen. To je izjemno. Seveda je idol vseh skakalcev. Prava legenda."

Kasai namerava nastopati vse do leta 2026