Brata Roux sta bila tista, ki sta v Veliko Britanijo v 60. letih pripeljala klasično francosko kuhinjo in se vpisala v zgodovino, ko je njuna londonska restavracija Le Gavroche leta 1982 postala prva restavracija na Otoku, ki je prejela tri Michelinove zvezdice.

"Tako zelo žalosten sem ob novici, da nas je zapustila ta legenda, mož, ki je v Veliko Britanijo vpeljal gastronomijo z veliko začetnico," je na Instagramu zapisal kuharski zvezdnik Gordon Ramsey.

Sorodna novica Od najmlajšega kuharja s tremi michelinkami do neslavnega propada

Ramsey je bil z Marcom Pierrom Whitom, Pierrom Koffmanom in Marcusom Wareingom eden tistih, ki so svoje veščine ob začetku kariere brusili prav v Gavrochu.

Rouxev sin Michel Roux mlajši, ki zdaj vodi Le Gavroche, je ob očetovi smrti zapisal, da je bil slednji mentor številnim iz sveta gostinstva in resnični vir navdiha za nadobudne mlade kuharje, vključno z njim samim.

Morda najbolj znani britanski gastronomski kritik, strah in trepet številnih restavracij, Jay Rayner je Rouxa označil za "izjemnega moža, ki je pustil ogromen pečat na kulinarični zgodbi svoje posvojene države".

"Samo seznam chefov, ki so šli čez kuhinjo Le Gavrocha, predstavlja znaten del sodobne britanske restavracijske kulture," je zapisal.

Z Gavroche lestvica postavljena visoko

Albert in šest let mlajši Michel Roux sta prišla iz mesarske družine na vzhodu Francije, pred selitvijo v Veliko Britanijo sredi 50. let prejšnjega stoletja pa sta se usposabljala kot slaščičarja.

Leta 1967 je Albert odprl prvi Gavroche v četrti Chelsea s 3000 funti, kolikor jih je imel privarčevanih, preostanek so mu posodili prijatelji.

Restavracija je naglo zaslovela po svojih brezkompromisnih standardih, dodelani prezentaciji in prvovrstni postrežbi ter dvignila merila vrhunske kulinarike na takrat omejeni angleški restavracijski sceni.

"Olimpijsko zlato"

Leta 1981 sta brata Gavroche preselila v Mayfair in se kmalu razveselila treh Michelinovih zvezdic.

"Olimpijsko zlato," je takrat dejal Albert. "Drugih ambicij nimam."

Gavrocheva kuhinja je v tistem času postala tudi vadbeni poligon nove, razsvetljene generacije britanskih kuharskih mojstrov, brata pa sta predstavila po sebi poimenovano tekmovanje za mlade kuharske mojstre.

"Če je kuhanje umetnost, je bil Le Gavroche Kraljevi glasbeni kolidž, Kolidž sv. Martina za umetnost in oblikovanje, Kraljeva akademija dramske umetnosti ter umetniški institut Courtauld v enem, poširan, zavit v listnato testo z gosjimi jetri in postrežen z omako tartufov," je v svoji recenziji leta 2010 zapisal The Guardian.