Trije meseci Tolstoja - kaj nam lahko književnik pove danes
V Cankarjevem domu prve mesece novega leta posvečajo enemu največjih romanopiscev vseh časov Levu Nikolajeviču Tolstoju.
Danes se začne festival Tolstoj, iskalec resnice v Cankarjevem domu
Objavljeno: 11. januar 2017 ob 09:22,
zadnji poseg: 11. januar 2017 ob 20:29
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Festival Tolstoj, iskalec resnice bo do aprila osvetljeval Tolstojevo literaturo in njegov svetovni nazor. Foto: BoBo
Pavel Basinski
Ruski pisatelj, zgodovinar, avtor številnih biografij dr. Pavel Basinski bo 11. januarja ob 18.00 spregovoril o zgodnjem obdobju Tolstoja, ko ta še ni bil pisatelj in filozof. Gre namreč za ključno obdobje za razumevanje Tolstojeve biografije in njegovega poznega obdobja. Foto: Cankarjev dom
Lev Nikolajevič Tolstoj (1828-1910) se je s svojimi velikimi romani zapisal med najimenitnejša imena literarne zgodovine. Foto: BoBo
Tolstojeve povestice
Poleg velikih romanesknih del je Tolstoj pisal tudi kratke zgodbice za otroke, ki jih bo obiskovalcem približala pripovedovalka Anja Štefan ob glasbeni spremljavi Alekseja Ermakova in Nataše Ermakove. Foto: Cankarjev dom

V Cankarjevem domu prve mesece novega leta posvečajo enemu največjih romanopiscev vseh časov Levu Nikolajeviču Tolstoju. V ospredju bo koprodukcijska uprizoritev Vojna in mir, ob tej pa bodo ruskega literarnega velikana z več zornih kotov osvetljevali razstava, predavanja in drugi dogodki.

Tolstojevo delo bodo domači in tuji poznavalci osvetljevali na nizu predavanj, na katerem bodo med drugim skušali odgovoriti na vprašanje, kaj nam lahko Tolstoj pove danes. Na ogled bosta tudi dve razstavi, s Tolstojevim delom pa bodo na glasbeno-pripovedovalski predstavi seznanili tudi otroke.

Festival Tolstoj, iskalec resnice se bo začel danes z odprtjem razstave, ki bo do 24. marca v preddverju Cankarjevega doma osvetljevala Tolstojevo literaturo in njegov svetovni nazor. Postavitev, ki jo je zasnovala Jasna Andrić, bo osvetlila Tolstojevo življenje in delo. Razstava poleg pisateljevih fotografskih portretov predstavlja tudi ambient njegovega bivališča v Jasni Poljani.

Razstavljeni bodo portreti pisateljevih prednikov, ki so postali prototipi njegovih likov, pisalna miza in črnilnik ter legendaren usnjeni kavč, na katerem so se rodili pisatelj, njegovi bratje in sestra ter njegovih 13 otrok in dva vnuka. Med eksponati bo tudi stoletja stara stoječa ura z nihalom. Obiskovalci bodo lahko pogledali v obsežno knjižnico, rokopise njegovih knjig, vključno z romanoma Vojna in mir in Ana Karenina, ter lastnoročno podpisane dokumente in pisma. Razstavo so pripravili z Ruskim centrom v Ljubljani, gradivo pa sta posodila Tolstojev Državni spominski in naravni rezervat muzej – posestvo na Jasni Poljani ter Državni muzej L. N. Tolstoja.

Zgodnje življenjske izkušnje kot vir pisateljevega svetovnega nazora
V sredo bo tudi predavanje ruskega pisatelja in literarnega kritika Pavla Basinskega, ki je zaslovel z dokumentarnim romanom Lev Tolstoj: Pobeg iz raja. Med drugim bo spregovoril o zgodnji biografiji Tolstoja kot viru njegovega svetovnega nazora.

Tolstoj za otroke
V nedeljo, 15. januarja, bodo premierno uprizorili glasbeno-pripovedovalsko predstavo Tolstojeve povestice, namenjena otrokom, starejšim od štirih let. Tolstoja bo mladim obiskovalcem približala pripovedovalka Anja Štefan ob glasbeni spremljavi Alekseja Ermakova in Nataše Ermakove.

Nova interpretacija literarne klasike
Osrednji dogodek festivala bo velika koprodukcija SNG-ja Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) in CD-ja Vojna in mir v režiji Silvia Purcareteja, ki si jo bo mogoče ogledati med 20. januarjem in 13. marcem. Po režiserjevih besedah ne gre za preprosto prevajanje romanesknega v gledališki jezik, ampak za na novo izumljeni način interpretacije zgodbe.

Osem predavanj Svetlane Slapšak
V torek, 17. januarja se bo začel niz osmih predavanj antropologinje Svetlane Slapšak, ki je cikel naslovila Osvobojen bremena vrednot, med 25. januarjem in 3. marcem pa bodo potekali večeri s Carmen L. Oven, ki bo gostila različne goste.

Sredi februarja bo v sklopu festivala v Cankarjevem domu gostoval profesor ruske književnosti na ženevski univerzi in na pariški Sorboni Michèle Aucouturier s predavanjem En Tolstoj ali dva, pet dni pozneje pa še profesorica in poznavalka Tolstojevega dela Lubo Jurgenson, ki je predavanje naslovila Sodobnost Tolstoja. V sklopu festivala bodo gostili še tematsko razstavo z naslovom Vojna in www: Kurdi v Siriji in pletnja omrežja.

M. K.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Do Brasil
# 06.01.2017 ob 18:03
Na tretji sliki je z Maksimom Gorkim
BorutKr
# 06.01.2017 ob 21:52
Ja, z Gorkim je. A ste brali spomine Gorkega o Tolstoju? To je super stvar, eno poglavje je tudi o Tolstojevi ženi, Sofji Andrejevni. V slovenščini jih imamo pod naslovom "Spomini na sodobnike", v Vidmarjevem prevodu. Spomnim se enega odlomka. Tolstoj, Gorki in Čehov so se sprehajali po Jasni Poljani. Tolstoj je kar naenkrat vprašal Čehova, če je v mladosti veliko f...al. Čehov je zardel in ni rekel nič, T. je pa nato dodal: "Jaz sem bil nezaustavljiv". No, tako nekako. To sem bral pred skoraj 30 leti in sem z leti mogoče kaj pozabil ali pa prifantaziral.
zofija1
# 06.01.2017 ob 21:52
zelo dobra knjiga Basinskega, Pobeg iz raja; Tolstoj mi je bliže, njegova dela so pa že tako ali tako v naši skupni zavesti......
evaevi
# 11.01.2017 ob 17:35
Tolstoj kot še marsikdo iz zategnjenega 19. stoletja osebnostno in še posebej spolno po današnjih pojmih ni bil niti malo zdrav.
Pa da kdo ne reče, da Prešeren npr. je pa bil, pa to je minilo in je na koncu brezvezno, zanju vemo zaradi druge zapuščine.
Ko sem predlani verjetno četrtič prebrala Ano Karenino, mi je zaprla dih še vse drugače kot pred desetletji - Tolstoj je menda zadevo doživel v ženski koži lastnoročno ali kako... ?
Čarovnik.
zofija1
# 07.01.2017 ob 02:31
@BorutKr
imate kar prav, Tolstoj je bil že "skoraj erotoman".......