Prostor za terapijo Fakultete za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Prostor za terapijo Fakultete za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Motnje erekcije
Protagonist izobraževalno-dokumentarne serije Goro Osojnik. Foto: MMC RTV SLO

Z novim študijskim letom je v Ljubljani začela delovati učna psihoterapevtska ambulanta Fakultete za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani. Ambulanta je namenjena tako odraslim kot otrokom in mladostnikom.

Specifičnost ambulante, v kateri delajo izkušeni učitelji psihoterapevti in specializanti različnih psihoterapevtskih smeri, je ta, da je vključena v učni proces študija. To pomeni, da si študenti lahko ogledajo posnetek terapije, seveda pa predtem pridobijo dovoljenje pacienta. Študenti na tak način poglabljajo znanje različnih psihoterapevtskih pristopov: psihoanalize, sistemske psihoterapije, geštaltterapije, transakcijske analize, hipnoterapije, logoterapije, bondingpsihoterapije, EMDR-ja in sprostitvene tehnike.

Najpogosteje obravnavajo tesnobnostne motnje, depresije, psihosomatske motnje, težave s spanjem, odvisnosti, obsesivno-kompulzivne motnje, nasilno vedenje, spolne motnje, motnje, povezane z odtujenostjo, krize smisla, partnerske in družinske konflikte, strahove, povezane s šolo, vzgojne težave, težave, povezane s starševstvom in staranjem.

Prav v tej ambulanti je TV Slovenija snemala del dokumentarno-izobraževalne oddaje Zdravje Slovencev - motnje erekcije, v kateri smo obravnavali erektilno motnjo, ki lahko ima tudi psihogene vzroke. V tem primeru zdravniki svetujejo obisk pri psihologu ali psihiatru.

Več o motnjah erekcije si lahko ogledate v nedeljo, 17.11., ob 22.10 na TV SLO 1.

V ambulanti izvajajo individualno terapijo, terapijo za pare, družinsko in skupinsko terapijo. Največja prednost ambulante pa je v zmernih cenah, ki se prilagodijo tudi socialnemu statusu bolnika. V nekaterih primerih je terapija lahko tudi brezplačna. Bolniki se lahko v ambulanto naročijo prek telefona ali spletne strani, kjer je objavljen tudi cenik. Cene pa so prav zaradi učnega procesa, ki mu je ambulanta namenjena, znatno nižje od tržnih. Seveda pa vse, kar bolniki povedo v sklopu učne ambulante, ostaja zaupne narave, saj so vsi udeleženci terapevtskega procesa zavezani k molčečnosti in zaupnosti po etičnih standardih in kodeksih SKZP-ja (Slovenske Krovne Zveze za Psihoterapijo) in ECPP-ja (European Confederation of Psychoanalytic Psychotherapies).

Katja Stamboldžioski, TV Slovenija