Janez Zmazek – Žan je bil legendarni akter slovenske rokovske scene. Foto: Jani Ugrin
Janez Zmazek – Žan je bil legendarni akter slovenske rokovske scene. Foto: Jani Ugrin
Sorodna novica Foto: Ko ni dovolj, da rokerji vzamejo v roke le akustične kitare

Kalil se je v skupini Buldožer, leta 1989 pa se je pridružil bluzovsko-rokovski zasedbi Don Mentony Band. Ta se je proslavila s priredbo skladbe Dannyja Flowersa Tulsa time, ki jo slovensko glasbeno občinstvo pozna pod imenom Dobra Mrha.

V prvi zasedbi Don Mentony Banda so bili kitarist Janez Hostnik, baskitarist Frenk Brajer, bobnar Robert Fritsch, pevec Jani Kovačič in animator Miha Mentoni. Pozneje se je pridružil še Janez Zmazek – Žan kot kitarist. Zmazek je kmalu prevzel vodstvo te skupine in na začetku leta 1992 (po treh skupnih albumih) sta skupino zapustila basist in pevec. Pevca Zmazek ni hotel iskati, ker se je odločil, da bo kar sam pel.

Janez Zmazek je potem še dolga leta vodil to zasedbo in bil glavni avtor skladb. Vmes je kot tekstopisec in skladatelj pisal za druge glasbenike (Rok'n'band, Tanjo Ribič, Janka Ropreta ...). Posvečal se je tudi samostojnim projektom in nastopom, navadno v sodelovanju z imeni, kot sta Janez Bončina (Benč) in Tomo Jurak. Svojo prvo samostojno ploščo Na drugi strani je izdal leta 1997.

Umrla legenda slovenskega rocka: Janez Zmazek Žan
Don Mentony band Zajeban dan
Don Mentony band - Prov fletn se mava